Κυριακή 17 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Πέρασαν 2 χρόνια από τις 17 Δεκέμβρη 1996, που μας άφησε για πάντα ο αγωνιστής ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ,μέλος του ΚΚΕ, πρόεδρος του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ και μέλος του ΚΣ της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ.

Ο φίλος του Γιώργος Κυζιρίδης

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή, Ανθρώπου, φίλου, πατριώτη, αδικοχαμένου ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, προσφέρω 10.000 δρχ. στο τιμημένο ΚΚΕ.

Ασημίνα Μαυρηπή

* * *

Στη μνήμη του αδελφού μου ΓΙΩΡΓΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στο κόμμα που το υπηρέτησε πιστά σε όλη του τη ζωή.

Ανδρέας Νικηφόρος

* * *

Στις 12 Γενάρη, συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από το χαμό του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Λ. ΤΣΙΡΗ, που έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα στο Κοξαρέ Ρεθύμνου Κρήτης.

Στη μνήμη του, οι γονείς του, ο αδερφός του και η νύφη του προσφέρουν 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ από το χωριό Κολχίδα Κιλκίς γεννήθηκε το 1923, από γονείς αγρότες. Το 1942 συνδέθηκε με την ΟΚΝΕ και στη συνέχεια πέρασε στην ΕΠΟΝ. Παράλληλα, εντάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και πήρε μέρος στις επιχειρήσεις ενάντια στους Γερμανούς στα Κρούσια.

Μετά την Απελευθέρωση, κυνηγήθηκε και αυτός για την αντιστασιακή δράση του. Την άνοιξη του 1947, κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του, αλλά προτίμησε να καταφύγει στο ΔΣΕ, στα τμήματα που ήταν στην περιοχή των Κρουσίων - Σερρών. Τραυματίστηκε δυο φορές στην περιοχή Ανω Βροντούς. Μετά την ανάρρωσή του, επέστρεψε στο λόχο του. Τραυματίστηκε και πάλι σε μάχη στο Μπέλλες και έχασε τα μάτια και τα χέρια του.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία, παρά τη βαριά αναπηρία του, πρόσφερε ό,τι μπορούσε στην εκεί οργάνωση των Πολ. Προσφύγων. Εκεί παντρεύτηκε και απόχτησε ένα παιδί.

Επαναπατρίστηκε το 1991 και ζούσε στο χωριό του. Συνέχισε τον αγώνα του ως μέλος της ΚΟΒ Κολχίδας και του Παραρτήματος του Συλλόγου των ΠΕΠΠ.

Τον Γενάρη του 1996, μας άφησε για πάντα.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του πρώτου άντρα της ΑΝΔΡΕΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε το 1948, η γυναίκα του Μαρία και ο γιος του πρόσφεραν στο Παράρτημα της ΠΕΕΠΠ Κιλκίς 10.000 δρχ.

* * *

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ (Μίχας) Σωκράτη ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ,μέλος του ΚΚΕ από το Κιλκίς, στην Κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτης, υπηρέτησε στην Εθνική Πολιτοφυλακή και στον Εμφύλιο, μαχητής του ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε μάχες το 1947 στο Μπέλλες και τα Κρούσια. Τραυματίστηκε στη μάχη της Γουμένισσας, όπου πολέμησε με τον 7ο Λόχο του Τάγματος Κόλια. Αξιωματικός της Σχολής του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στα 23 χρόνια του στη μάχη του Μπίκοβικ το Γενάρη του 1949.Με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατό του, τα αδέρφια του Μαργαρίτα, Γιάννης, Χιονία πρόσφεραν 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Ο ΝΙΚΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ είναι ένας από τους ανώνυμους στρατιώτες του ΚΚΕ και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στον Εβρο, που έμεινε πιστός στο κόμμα και τις ιδέες του ως το θάνατό του - στις 10 Οκτώβρη 1981 - παρά τους άγριους διωγμούς μετά τη Βάρκιζα.

Το ΕΑΜικό κίνημα στον Εβρο είχε μια ιδιόμορφη πορεία γιατί ιδιόμορφο ήταν και το κατοχικό καθεστώς. Ο μισός Εβρος τότε - από την Αλεξανδρούπολη ως την Ορεστιάδα - ήταν υπό την αποκλειστική κατοχή των Γερμανών, με την ονομασία"Ελεύθερη Ζώνη", όπου ελεύθερη ήταν μόνο η δράση των κάθε λογής πρακτόρων, ληστών και κακοποιών ξένων και ντόπιων.

Στις συνθήκες αυτές, συγκροτούνται οι πρώτοι πυρήνες της Εθνικής Αντίστασης, οι οποίοι, χάρη στην αυτοθυσία και τον ηρωισμό των μελών τους,

γίνονται πόλος έλξης για να δημιουργηθεί ο δυναμικός ΕΛΑΣίτικος στρατός, που τελικά με μάχες εκ παρατάξεως, απελευθέρωσε στις 28 Αυγούστου 1944, την πρώτη ελληνική γωνιά, τον Εβρο, πιάνοντας εκατοντάδες αιχμαλώτους και κυριεύοντας όλο το επιμελητειακό υλικό και όλον τον οπλισμό του εχθρού.

Σ' αυτόν τον αγώνα πρωτοστάτησε και ο Νίκος Τερζόπουλος, παίρνοντας μέρος, ως καπετάνιος Τάγματος στην αναίμακτη απελευθέρωση των Φερών, με την κινητοποίηση των ΕΠΟΝιτών, των μαθητών των Φερών και περιχώρων και του λαού της πόλης.

Στη μνήμη του Νίκου Τερζόπουλου, αλλά και των πέντε πατριωτών: ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ,ΣΑΒΒΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ,ΛΕΥΤΕΡΗ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗ,ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΑΚΑΡΗ καιΠΑΝΤΕΛΗ ΤΣΕΛΕΠΗ,που εκτελέστηκαν λίγους μήνες πριν από την Απελευθέρωση στο κέντρο των Φερών για αντίποινα, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ν. Κ.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΜΑΡΚΟΥ ΤΑΤΟΥΡΗ,που πέθανε στις 7 Γενάρη 1999 και αντί για στεφάνι στη σορό του, ο συναγωνιστής του αντιστασιακός Στέλιος Μετζισάμης πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Αμφιάλης, 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Η ΕΛΕΝΗ χήρα Σταύρου ΜΠΟΥΡΒΑΝΗ το γένος Κρέζιου, γεννήθηκε στο Αχλαδοχώρι Σερρών το 1909 και πέθανε στην Αθήνα στις 28 Δεκέμβρη 1998. Το 1930 παντρεύτηκε τον Σταύρο Μπουρβάνη και είχε έξι παιδιά.

Στην Κατοχή ήταν ΕΑΜίτισσα και βοήθησε όσο μπορούσε τον απελευθερωτικό αγώνα, ενώ ο άντρας της ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ. Τα χρόνια που ακολούθησαν μετά την Απελευθέρωση πέρασε πολλές δυσκολίες για να μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της, αφού ο άντρας της ήταν εξορία στον Αϊ - Στράτη και το Μακρονήσι. Με τη δικτατορία, ο άντρας της πιάστηκε και πάλι και τώρα είχε τη φροντίδα για τα εγγόνια της, γιατί ο ένας γιος της ήταν μετανάστης στη Γερμανία και ο άλλος υπηρετούσε τη θητεία του.

Στη μνήμη της γιαγιάς Ελένης, όπως ήθελε να την αποκαλούν, και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, ο γιος της Ηλίας πρόσφερε 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Οικοδόμων Νέας Ιωνίας.

* * *

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που έφυγαν για πάντα από τη ζωή οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης Φ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗΣ και τα αδέρφια ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΡΗΣ και ΒΕΝΕΤΑ.

Στη μνήμη τους, η σύζυγος και αδελφή τους πρόσφερε 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Σήμερα, 17 Γενάρη, συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ.Γεννήθηκε το 1927 στο Μονοδέντρι Κοζάνης και για μεγάλο χρονικό διάστημα έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη.

Στη μνήμη του, τα ανίψια του Χρήστος, Κυριακή και Μαίρη Θεοδωρίδου πρόσφεραν 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Σήμερα, 17 Γενάρη, συμπληρώνονται 40 μέρες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ,μέλος του ΚΚΕ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Γεννήθηκε το 1925. Σε όλη του τη ζωή υπήρξε σταθερός αγωνιστής και υπερασπιζόταν με συνέπεια τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουδαπέστη για 49 ολόκληρα χρόνια.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η σύζυγός του Βάια, τα παιδιά του Στρατής και Παναγιώτης με τις οικογένειές τους.

* * *

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΟΣ γεννήθηκε το 1902 στο χωριό Ελεούσα (Μπισδούνι Ιωαννίνων. Πέρασαν 30 ολόκληρα χρόνια από το χαμό του. Εφηβος έγινε μέλος του ΚΚΕ, γι' αυτό στάλθηκε στον πειθαρχικό Ουλαμό του Καλπακιού να υπηρετήσει τη θητεία του.

Στην Κατοχή, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και για τη δράση του αυτή κυνηγήθηκε, πιάστηκε και φυλακίστηκε. Το 1947, μια και δεν μπορούσε να ζει ελεύθερος στο χωριό του, κατέφυγε στο ΔΣΕ.

Από το φθινόπωρο του 1949, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουδαπέστη, όπου δούλεψε σε διάφορα εργοστάσια. Επανειλημμένα έκανε αιτήσεις για να επαναπατριστεί, αλλά η απάντηση ήταν "είναι ανεπιθύμητος", "είναι κομμουνιστής".

Πέρασαν τα χρόνια, αρρώστησε βαριά, πέθανε και θάφτηκε στο χωριό "Νίκος Μπελογιάννης" της Ουγγαρίας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Προς τιμήν των 80χρονων του ΚΚΕ και στη μνήμη του, προσφέρουμε 30.000 δρχ., μέσω της ΚΟ Ιωαννίνων.

Ο ανιψιός του Ανδρέας Στέφος και η οικογένειά του

* * *

Σήμερα, 17 Γενάρη, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ - ΕΛΑΣ) ΑΛΕΚΟΥ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗ.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του αδερφού του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗ,ο οποίος κρατούμενος πνίγηκε με τη "Χειμάρα", η σύζυγός του Αλεξάνδρα Τσαουσίδου πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης, 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 20.000 δρχ. στο Παράρτημα Αμπελόκηπων της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ήταν μέλος. * * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑ από το Μεσολόγγι, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας ύστερα από ανίατη ασθένεια, προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

Βασίλειος και Στέλα Τσολακίδη

* * *

Με τη συμπλήρωση 8 χρόνων από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ Φιλιοπούλου - ΠΑΓΩΝΗ, η οποία για τη δράση της βασανίστηκε και φυλακίστηκε, αλλά παρέμεινε πιστή στα ιδανικά της, ο σύζυγός της Νίκος Παγώνης πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Φανουρίου", 30.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΜΠΟΥΛΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1930 στη Θερμοπηγή Σερρών. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια και από μικρός γνώρισε τις στερήσεις και την εκμετάλλευση. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, κυνηγήθηκε μετά την Απελευθέρωση και αναγκάστηκε το 1947 να καταφύγει στο ΔΣΕ. Τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος του ΚΚΕ. Τραυματίστηκε βαριά σε μάχη, μεταφέρθηκε στις ανατολικές χώρες για θεραπεία και στις αρχές του 1949 επέστρεψε στο τμήμα του για να συνεχίσει τον αγώνα.

Με τη λήξη του Εμφύλιου, κατέφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, όπου δημιούργησε οικογένεια.

Επαναπατρίστηκε το 1975 και ζούσε στη Θεσσαλονίκη.

Ως το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός στην επιστημονική θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού.

Την επόμενη Κυριακή, 24 Γενάρη, γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνό του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η γυναίκα του Βάσω, τα παιδιά του Βαρβάρα, Μαρία, Αλέξης, οι γαμπροί του Λάζαρος, Παναγιώτης και τα εγγόνια του Πέτρος, Μιχάλης, Δανιήλ, Βασιλική

* * *

Στη μνήμη του ΑΝΤΩΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΑ,η σύζυγός του Στέλλα προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Λιούμη Αιγάλεω, 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Πέρασαν 8 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Μαρία Τερζάκη πρόσφερε 3.000 δρχ. στο Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ και 2.000 δρχ. στον καθημερινό του σύντροφο, το "Ριζοσπάστη".

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΣΟΥΦΛΗ,η σύζυγος, η κόρη του και εγγονή του προσφέρουν 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 4.000 δρχ. στο Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Στη μνήμη των αδελφών μου ΓΙΑΝΝΗ και ΘΑΝΑΣΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ,μαχητών του ΔΣΕ, προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Αντώνης Νικολάου

* * *

Στη μνήμη του βετεράνου κομμουνιστή ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΛΑΝΑ,ο οποίος ατσιγκούνευτα αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ Αχαρνών, 20.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

  • Προσφέρω επίσης, μέσω της ίδιας ΚΟΒ, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στη μνήμη του αταλάντευτου κομμουνιστή ΙΩΑΝΝΗ ΓΛΕΝΗ.

Παναγιώτης Ζαβιτσάνος

* * *

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΕΦΟΣ (καπετάν Λευτεριάς) γεννήθηκε το 1918 στον Αλμυρό Μαγνησίας. Στην Κατοχή, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, όπως και όλη η οικογένειά του. Τον Απρίλη του 1943, κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ και τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος του ΚΚΕ. Πολέμησε τους κατακτητές ως καπετάνιος Λόχου.

Μετά την Απελευθέρωση δούλεψε κομματικά στο Βόλο.

Τον Αύγουστο του 1945 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ.

Σκοτώθηκε στις 9 Γενάρη 1947, καλύπτοντας τη σύμπτυξη τμήματος του οποίου ήταν πολιτικός επίτροπος.

Στη μνήμη του, ο αδελφός του Δημήτρης Κέφος πρόσφερε στην ΚΟ Μαγνησίας 10.000 δρχ.

* * *

Ο Τσιομπανβασίλης από τη Χωριστή Δράμας πρόσφερε 40.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, στη μνήμη των γονιών του που πέθαναν, όταν αυτός ήταν φυλακή και εξορία.

* * *

Πριν από 70 μέρες έφυγε για πάντα από κοντά μας ο ΣΙΔΕΡΗΣ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ, πολιτικός μηχανικός από την Κομοτηνή. Αφησε ορφανά δύο παιδιά.

Στη μνήμη του πρόσφεραν: Οι φίλοι του 40.000 δρχ. στη ΝΕ Κομοτηνής για τα 80χρονα του ΚΚΕ και τα εξαδέρφια του Κυριακή και Βασίλης Καράκης 5.000 δρχ.

* * *

Πέρασαν 40 μέρες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΛΟΥΚΑΣ ΓΟΥΛΑΤΗΣ,μέλος του ΚΚΕ.

Σήμερα, 17 Γενάρη στις 10.00 π.μ. στην εκκλησία του Αγίου Στυλιανού, (Γκύζη) γίνεται το μνημόσυνό του.

Στη μνήμη του και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, ο αδελφός του Νίκος προσφέρει 5.000 δρχ. και οι αδελφές του 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στη μνήμη της αξέχαστης συζύγου μου ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ,η οποία μου συμπαραστάθηκε όταν ήμουνα στις φυλακές και τις εξορίες ως αγωνιστής και μέλος του ΚΚΕ, προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

Ιωάννης Παπαλάμπρου, αντιστασιακός


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ