Τετάρτη 20 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Λιγνίτης για 50 ακόμα χρόνια

Η συνολική παραγωγή (εξόρυξη λιγνίτη) από το 1952 μέχρι πέρσι έφτασε 1 δισ. τόνους

Η συνολική παραγωγή (εξόρυξη) λιγνίτη από τη ΔΕΗ (μετά από 46 χρόνια λειτουργίας των ορυχείων στις περιοχές Αλιβερίου, Πτολεμαϊδας - Αμυνταίου και Μεγαλόπολης) έφτασε - στα μέσα του 1998 - στο ποσό ρεκόρ του 1.000.000.000 τόνων (1 δισ. τόνοι λιγνίτη). Με χτεσινή ανακοίνωσή της η ΔΕΗ χαρακτηρίζει τη συμπλήρωση 1 δισ. τόνου λιγνίτη που εξορύχτηκε στο διάστημα από το 1952 μέχρι τα μέσα του 1998, σαν "σταθμό στην ιστορία της Επιχείρησης" και πως η συμβολή του λιγνίτη υπήρξε καθοριστική στην επίτευξη του εξηλεκτρισμού της Ελλάδας.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως:

  • Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την τρίτη σε όλη την Ευρώπη, με παραγωγή περίπου 60 εκατομμύρια τόνους το χρόνο.
  • Τα αποθέματα λιγνίτη στην Ελλάδα - που αποτελεί τον πιο σημαντικό εθνικό πόρο που εξασφαλίζει στη χώρα μας ενεργειακή αυτονομία και εξοικονόμηση πολύτιμου συναλλάγματος - επαρκούν για ακόμη 50 χρόνια.
  • Σήμερα, το 50% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από λιγνίτη, ενώ οι ποσότητες που έχουν εξορυχτεί δεν ξεπερνούν το 25% των συνολικά εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων (4,2 δισ. τόνοι). Σημειώνεται ακόμα, πως τα βεβαιωμένα αποθέματα λιγνίτη, είναι πολύ μεγαλύτερα, καθώς υπολογίζονται σε 6,7 δισ. τόνους.

Η διοίκηση της ΔΕΗ σημειώνει, ακόμα, πως στο πλαίσιο αναπτυξιακής πολιτικής της Επιχείρησης - Γενική Διεύθυνση Ορυχείων της ΔΕΗ - εντάσσεται η αξιοποίηση και άλλων λιγνιτικών κοιτασμάτων παράλληλα με την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην τελευταία διετία (1997-98) η ΔΕΗ πραγματοποίησε επενδύσεις για την περιβαλλοντική αποκατάσταση (εκπόνηση μελετών αποκατάστασης εδαφών, ανάπλαση τοπίου και βέλτιωση χρήσης γης) συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. δραχμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ