Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Οι εργάτες χάλασαν τη φιέστα των βιομηχάνων

Εκατοντάδες εργάτες, άνεργοι από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ναυτικοί, οικοδόμοι και άλλοι άνθρωποι του μόχθου χάλασαν χτες τη φιέστα, που ετοιμάστηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ). Ο πρωθυπουργός της ολιγαρχίας Κ. Σημίτης δεν τόλμησε να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τα θύματα της πολιτικής της κυβέρνησής του και τελικά δεν παραβρέθηκε στη δεξίωση που ετοίμασαν τα αφεντικά του, εφοπλιστές και βιομήχανοι. Να σημειωθεί ότι η πρώτη είδηση που είχε δώσει στους δημοσιογράφους το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, ήταν η κάθοδος του πρωθυπουργού στον Πειραιά.

Από νωρίς το απόγευμα εργάτες του Πειραιά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ταξικών συνδικάτων, συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο και με πορεία πήγαν έξω από το ΕΒΕΠ στην πλατεία Λουδοβίκου. Συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης δονούσαν την ατμόσφαιρα και "υποδέχονταν" τους προσερχόμενους. Κοντά στη συγκέντρωση ήταν δύο κλούβες με άνδρες των ΜΑΤ, που ήταν έτοιμοι να προστατεύσουν τους εκτελεστές των εντολών των Βρυξελλών. Πρώτος εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης,συνοδευόμενος από την Ντόρα Μπακογιάννη,και λίγο αργότερα ο μητροπολίτης Πειραιά Καλλίνικος,οι οποίοι αποδοκιμάστηκαν έντονα. Παρόντες στη δεξίωση και δήμαρχοι του Πειραιά. Φωτεινή εξαίρεση ο κομμουνιστής δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος, που ήταν μαζί με τους διαδηλωτές. "Αυτός είναι δήμαρχος", σχολίασε ένας από τους συγκεντρωμένους.

Οσο περνά η ώρα η αγωνιστική διάθεση μεγαλώνει και τα συνθήματα γίνονται πιο μαχητικά. Κάποια στιγμή χαφιέδες με πολιτικά εντοπίζονται ανάμεσα στους εργάτες και το γεγονός καταγγέλλεται από τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου, Ιορδ. Πουντίδη,που ξεκαθαρίζει ότι πρόθεση των διαδηλωτών δεν είναι η δημιουργία επεισοδίων, αλλά αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, να του επιδώσει ψήφισμα με τα αιτήματά τους και να οριστεί συνάντηση μαζί του.

Η παρουσία των εργατών οδήγησε τελικά τον πρωθυπουργό στην απόφαση να μην παραβρεθεί στη δεξίωση. Την απόφαση ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και σημαίνον στέλεχος της πλουτοκρατίας Γ. Κασιμάτης,κατηγορώντας τους διαδηλωτές που τάχα απέτρεψαν τον Κ. Σημίτη να έρθει και να ανακοινώσει σημαντικές εξαγγελίες για την πόλη. Σε ερώτηση του "Ρ" αν πιστεύει ότι οι εργάτες δεν έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν τα αιτήματά τους, απάντησε ότι αυτό μπορούν να το κάνουν σε άλλους χώρους. Ο Γ. Κασιμάτης επέρριψε επίσης ευθύνη στην Αστυνομία γιατί κατά τη γνώμη του δεν πήρε τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να αποτραπεί η συγκέντρωση!

Στις δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕΠ απάντησε ο Ιορδ. Πουντίδης, ο οποίος, αφού τις χαρακτήρισε, απαράδεκτες τόνισε: "Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας. Το μήνυμα θα φτάσει στα αυτιά του Σημίτη". Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσας υπογράμμισε: "Δεν μπορεί να κρύβεται ο πρωθυπουργός από τους εργάτες".

Μετά την επίσημη ανακοίνωση της μη προσέλευσης του Κ. Σημίτη αποχώρησε ο Κ. Μητσοτάκης, για τον οποίο εύστοχα σχολίασε μεταλλεργάτης ότι μπορεί μεν να ήρθε ο πρωθυπουργός, αλλά εκπροσωπήθηκε επάξια από τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ.

Οι συγκεντρωμένοι επέστρεψαν με πορεία στο Εργατικό Κέντρο όπου και διαλύθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ