Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην επιφάνεια οι "δυο γραμμές"
  • "Υποχώρηση" της κυβέρνησης ζητούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ
  • Ως "εσωκομματικό πρόβλημα" αντιμετωπίζει η ηγετική ομάδα τις εξελίξεις στην παιδεία!

Την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές μέσα στο ΠΑΣΟΚ οι οποίες ζητούν την "ανάληψη πρωτοβουλιών" και την υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στα δίκαια αιτήματα των μαθητών, η ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης επιλέγει, πλέον, να αντιμετωπίζει την κρίση στην Παιδεία σαν πρόβλημα με "εσωκομματικές παρενέργειες"!

Είναι ενδεικτικό ότι χτες, ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, που συνομιλεί καθημερινά με τον πρωθυπουργό, έλεγε προς το "Ρ" ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα πέραν της θέλησης του Γερ. Αρσένη, γιατί αυτό θα επιφέρει "αλυσιδωτές αντιδράσεις στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ"! Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός αρνείται να παρέμβει στο θέμα γιατί φοβάται ότι το "άδειασμα" του υπουργού Παιδείας δεν τον διευκολύνει για τη διαμόρφωση ευνοϊκών συσχετισμών στο επερχόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ! Ως εκ τούτου, "την υπόθεση τη χειρίζεται ο Αρσένης και αυτό δεν αλλάζει μέχρι στιγμής", συμπλήρωνε ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας...

Ταυτόχρονα, ο επίσημος κυβερνητικός λόγος συνέχιζε και χτες να διαφημίζει το "άτεγκτον" των επιλογών της κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας. Οπως λεγόταν συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, αφού, πλέον, "ό,τι πολιτικό κόστος είχε να εισπράξει το έχει εισπράξει".

Ωστόσο, οι παραπάνω τοποθετήσεις απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα εντός του κυβερνώντος κόμματος, που καθορίζεται εν πολλοίς από την πίεση που ασκούν οι αγώνες, με συνέπεια την αποστασιοποίηση από την επίσημη κυβερνητική θέση υψηλόβαθμων παραγόντων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος, ερωτώμενος για την κατάσταση στην Παιδεία, δήλωσε ότι "είναι ευχή όλων των Ελλήνων να τελειώσει η κόντρα" και πως αυτό θα γίνει "μέσα από ειλικρινή διάλογο". Οταν κλήθηκε να απαντήσει στο πλαστό κυβερνητικό δίλημμα "διάλογος με ανοιχτά ή κλειστά σχολεία", δεν απέφυγε να αφήσει έμμεσες αιχμές κατά του υπουργού Παιδείας: "Οι προϋποθέσεις ή οι όροι - όπως είπε - εφευρίσκονται από εκείνους που αδυνατούν να δουν την ουσία κατάφατσα. Λοιπόν, συμπλήρωσε, στην ουσία, απάντηση ουσιαστική δίνει μόνο ο ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος. Και εύχομαι - κατέληξε - από όλες τις πλευρές να υπάρξει συγκατάβαση σε μια τέτοια εξέλιξη".

Στο εσωτερικό, λοιπόν, του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστό πια ότι αντιτίθενται "δύο γραμμές": Η "γραμμή Αρσένη", που συνδέει το πολιτικό μέλλον του υπουργού με την επιβολή της "μεταρρύθμισης", και η "γραμμή" που λέει ότι η κυβέρνηση ήρθε η ώρα να κάνει πίσω. Βέβαια, αυτό το "πίσω" έχει πολλές αποχρώσεις, με κυρίαρχη εκείνη που υπηρετεί τη λογική των "ελιγμών", ώστε να βγει η κυβέρνηση από το αδιέξοδο, χωρίς όμως να πάρει πίσω και το νόμο.

Είναι ενδεικτικό ότι χτες ο Στ. Μανίκας - ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή εξέτασης των θεμάτων Παιδείας, που και χτες συνεδρίασε με τη συμμετοχή του ίδιου, του Γ. Πασχαλίδη και του Γ. Ανθόπουλου - δήλωσε πως "το γόρδιο δεσμό οφείλει να τον λύσει και θα τον λύσει με τις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας" και συμπλήρωσε ότι πρέπει "να δοθεί μια γεύση νίκης στους μαθητές (που) σημαίνει ότι από το υπουργείο Παιδείας πρέπει να αναληφθούν εκείνες οι πρωτοβουλίες στα φλέγοντα ζητήματα, που να τους δώσουν ένα αίσθημα δικαίωσης".Βεβαίως, ο Στ. Μανίκας δεν παρέλειψε να επιτεθεί στους καθηγητές, λέγοντας ότι "σε μια συγκυριακή πλειοψηφία της ΟΛΜΕ υπάρχει κομματική σκοπιμότητα και έλλειμμα παιδαγωγικής ευθύνης".

Από την πλευρά του, σαφή θέση υπέρ της υποχώρησης της κυβέρνησης πήρε χτες και ο Χ. Καστανίδης. Οπως δήλωσε, χρειάζονται "πρωτοβουλίες που να ξαναφέρνουν στο προσκήνιο τη συζήτηση ορισμένων βασικών πτυχών της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης". Οπως προσδιόρισε, απαιτείται "συνολική επανεξέταση του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την ουσία του εξεταστικού".

Οσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, χτες, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού με αφορμή τα τεκταινόμενα στην Παιδεία, απάντησε ότι "δεν υφίσταται τέτοιο θέμα", ενώ δεν απέκλεισε οι εξελίξεις να απασχολήσουν - εκτός ημερήσιας διάταξης - το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει αύριο. Αρνήθηκε, δε, να προβεί σε δηλώσεις για εξειδικευμένα θέματα που αφορούν το νόμο της "μεταρρύθμισης", αφού, όπως είπε, "αυτά τα θέματα τα χειρίζεται ο κ. Αρσένης"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ