Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Το απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό γεγονός της κλήσης συνδικαλιστή μαθητή του Λυκείου του Αιτωλικού και μέλους της ΚΝΕ σε απολογία, στο Ειρηνοδικείο Αιτωλικού, γιατί, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ήταν υπεύθυνος (!) για την κατάληψη του σχολείου του, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το αυταρχικό όριο τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος από μεριάς της κυβέρνησης μέσω των μηχανισμών της, κρατικών και παρακρατικών, έφτασε στο αποκορύφωμά του. "Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να βλέπουμε σαν εγκληματίες όσους παλεύουν για τα δικαιώματά τους, όσους αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο και ειδικά όταν πρόκειται για 16χρονα και 17χρονα παιδιά", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Παράλληλα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο καλεί τους μαθητές να μη λυγίσουν μετά και από αυτή την ενέργεια. "Τώρα είναι που ο αγώνας πρέπει να φουντώσει ακόμα παραπέρα, πιο δυναμικός, πιο συντονισμένος πλάι πλάι με το λαϊκό κίνημα ώστε να αποτελέσει μια ατσάλινη γροθιά που θα τσακίσει αυτό το αντιεκπαιδευτικό τερατούργημα. Τώρα είναι που ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη, που δεν είναι η κατάργηση του νόμου αλλά ο αγώνας για μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, για ένα σύγχρονο σχολείο, που θα δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια για τη ζωή", καταλήγει η ανακοίνωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Οι μαθητές του Αιτωλικού, αντιστεκόμενοι σε αυτή την αυταρχική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση, στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και πορεία στην πλατεία του Αιτωλικού.

Παράλληλα, συγκεντρώσεις και πορείες των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών θα πραγματοποιηθούν στις 10.30 π.μ. στο πάρκο στο Αγρίνιο και την ίδια ώρα στην κεντρική πλατεία στο Μεσολόγγι.

Στα Γιάννενα

Στα Γιάννενα συγκέντρωση και πορεία θα γίνει στις 11 π.μ. έξω από την Ακαδημία, ενώ στον αγώνα τους συμπαραστέκεται και το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Ωστόσο, τα κρούσματα τραμπουκισμού δεν έλειψαν από το 1ο και 5ο Λύκειο, όπου χτες το πρωί μαζεύτηκαν έξω από τα σχολεία "αγανακτισμένοι" γονείς και ζητούσαν να σταματήσει η κατάληψη.

Στην Κέρκυρα

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τη νίκη και την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων είναι οι μαθητές της Κέρκυρας,που σήμερα θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση και πορεία στις 11 το πρωί στα Γενικά Λύκεια.

Από τα 36 Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού, τα 25 βρίσκονται υπό κατάληψη. Σε αυτά φοιτούν πάνω από το 85% των μαθητών, ενώ καθημερινά διευρύνεται το μέτωπο στήριξης και αλληλεγγύης στον αγώνα των μαθητών.

Στα Χανιά

Συγκέντρωση και πορεία στη νομαρχία θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 11 π.μ. στην πλατεία Αγοράς στα Χανιά οι καθηγητές και οι μαθητές του νομού.

Στο Ρέθυμνο

Συνεχίζοντας αγωνιστικά οι μαθητές του Ρεθύμνου, σήμερα Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Δημαρχείου προκειμένου να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των καθηγητών και των γονιών και να διεκδικήσουν όλοι μαζί δημόσια δωρεάν παιδεία. Να σημειωθεί ότι στην πόλη του Ρεθύμνου όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια είναι υπό κατάληψη, ενώ κλειστά είναι τα πιο πολλά σχολεία της επαρχίας.

Στο Ηράκλειο

Σε αγωνιστικό κλοιό θα βρεθεί σήμερα και το Ηράκλειο. Στις 11 π.μ. μαθητές, καθηγητές και γονείς θα συγκεντρωθούν έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και από εκεί θα πραγματοποιήσουν πορεία μέσα στην πόλη. Στο Νομό Ηρακλείου υπό κατάληψη βρίσκονται 24 σχολικά συγκροτήματα και μέρα με τη μέρα αυξάνονται. Παρ' όλα αυτά δεν έλειψαν τα παρατράγουδα, χτες, έξω από το "Καπετανάκειο Σχολείο" από "διαμαρτυρόμενους" γονείς, που ήθελαν να λήξει η κατάληψη και διαπληκτίστηκαν με μαθητές. Ευτυχώς, επικράτησε η λογική και τα "επεισόδια" περιορίστηκαν σε φραστικές μόνο αντιπαραθέσεις.

Στη Χίο

Ενταση επικράτησε χτες και στο 3ο Λύκειο Χίου, όταν οι μαθητές του σχολείου αποφάσισαν στη γενική συνέλευση να ξεκινήσουν πάλι την κατάληψη. Το συγκεκριμένο σχολείο είναι το μεγαλύτερο του νομού, με τους περισσότερους μαθητές. "Αγανακτισμένοι" γονείς (περισσότεροι από αυτούς είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ), με επικεφαλής τον υπασπιστή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου Στρ. Κουρασάνη,προσπάθησαν να μπουν στο σχολείο, προκειμένου να σπάσουν την κατάληψη και προπηλάκισαν δύο μαθητές. Ο Στρ. Κουρασάνης κάλεσε 4 περιπολικά, ενώ τηλεφωνούσε διαρκώς σε εισαγγελέα για να παρέμβει. Ωστόσο η πλειοψηφία των αστυνομικών που βρέθηκαν στο σχολείο δήλωναν ότι βρίσκονται στο πλευρό των μαθητών.

Σήμερα τα σχολεία της Χίου έχουν προγραμματίσει πορεία, η οποία θα ξεκινήσει από το ΤΕΛ και θα καταλήξει στην πλατεία Βουνακίου. Στη συνέχεια οι μαθητές θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό δρόμων. Το βράδυ θα πραγματοποιήσουν μουσική βραδιά στην οδό Απλωταριάς, με το συγκρότημα "Θώες".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις (2011-09-30 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για την ανέγερση σχολείου (2011-04-12 00:00:00.0)
Στους δρόμους αύριο τα μαθητικά «ποτάμια» (1999-12-15 00:00:00.0)
Μηνύματα αγώνα από παντού (1999-01-29 00:00:00.0)
Μαθήματα αγωνιστικής αξιοπρέπειας (1999-01-15 00:00:00.0)
Με νέο αέρα μπροστά στους νέους αγώνες (1998-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ