Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Σκληραίνει" τη στάση του ο Νετανιάχου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

"Η αναβολή και μόνο ανακήρυξης της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας δεν είναι αρκετή. Πρέπει οι Παλαιστίνιοι να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν για να ολοκληρωθεί η ισραηλινή αποχώρηση". Αυτό δήλωσε κατηγορηματικά, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην αγορά Γιεχούντα Μαχάνε της Ιερουσαλήμ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχολιάζοντας τις εντεινόμενες φήμες περί παλαιστινιακής πρόθεσης για αναβολή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας τους. Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή τηρεί σιβυλλική στάση.

Εντείνεται η φημολογία που πυροδότησε το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας "Χααρέτζ" περί απόφασης της Παλαιστινιακής Αρχής να αναβάλει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους την ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, που είχε προγραμματιστεί για τις 4 Μάη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πάντως, κατέστησε σαφές ότι η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων δε θα έχει ολοκληρωθεί, ούτε μέχρι το τέλος του χρόνου, αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Εντούτοις, ο Γιάσερ Αραφάτ, απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις, αρκέστηκε να δηλώσει ότι "η 4η Μάη είναι άγια μέρα για την Παλαιστίνη, για όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και θα πρέπει να σεβαστούμε οτιδήποτε γίνει μετά από αυτήν", αποφεύγοντας να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του.

Συνωστισμός υποψηφίων

Εντυπωσιακά αυξημένος είναι ο αριθμός των κομμάτων που έχουν δηλώσει, μέχρι στιγμής, συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μάη στο Ισραήλ. Ανάμεσα στα 37 κόμματα, που έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους, υπάρχουν αρκετά που δεν έχουν καμία σχέση με την υπάρχουσα πολιτική σκηνή, όπως το κόμμα "Καζίνο" που απευθύνεται στους λάτρεις του τζόγου και το κόμμα "Πράσινο Φύλλο" που απευθύνεται στους υποστηρικτές της χρήσης μαριχουάνας.

Οπως σχολίαζαν πολιτικοί αναλυτές, το δρόμο για τη συμμετοχή όλο και περισσότερων κομμάτων στον εκλογικό αγώνα άνοιξε το νέο εκλογικό σύστημα, το οποίο εξασφαλίζει αρκετά μεγάλη πιθανότητα εισόδου στην Κνεσέτ καθώς, από το 1996, οι Ισραηλινοί καλούνται να ψηφίσουν χωριστά για την ανάδειξη πρωθυπουργού και για την ανάδειξη βουλευτών. Το νέο σύστημα εκτιμάται ότι ήταν η βασική αιτία που στέρησε από τα δύο μεγάλα κόμματα της ισραηλινής πολιτικής σκηνής το 1/3 της δύναμής τους, το 1996, καθώς με την εξασφάλιση, μόλις, 50.000 ψήφων (1,5%) το οποιοδήποτε κόμμα κερδίζει έδρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ