Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Απειλές για χερσαία επέμβαση

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών - μελών της Συμμαχίας, στις 19 του μήνα, ο γεν. γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χ. Σολάνα, παρουσίασε μια πρόταση τεσσάρων σημείων:

Πρώτον: Μείωση από 96 σε 48 ώρες του χρόνου που απαιτείται για τις νατοϊκές δυνάμεις να αναλάβουν δράση.

Δεύτερον: Αυξημένη ετοιμότητα για την απομάκρυνση των διεθνών παρατηρητών που βρίσκονται στο Κόσσοβο.

Τρίτον: Προετοιμασία και αποστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έκθεσης με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Τέταρτον: Τα μέλη της Συμμαχίας να "αναλάβουν την προετοιμασία επέμβασης χερσαίων δυνάμεων".

Ελληνες διπλωμάτες, σχολιάζοντας την πρόταση Σολάνα, επισήμαναν ότι πρόκειται για τέσσερα βήματα κλιμάκωσης της πίεσης προς το Βελιγράδι, το οποίο θα πρέπει πια να λάβει υπόψη του σοβαρά το ενδεχόμενο ακόμη και στρατιωτικής χερσαίας επέμβασης των νατοϊκών δυνάμεων.

Βέβαια, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι "απέχουμε αρκετά από αυτό το σημείο, καθώς το ΝΑΤΟ δε θα λάβει πολλές ενθουσιώδεις δηλώσεις συμμετοχής σε μια τόσο δύσκολη - από στρατιωτικής άποψης - επιχείρηση". Ωστόσο, συμπλήρωναν χθες οι ίδιοι διπλωμάτες, η Ουάσιγκτον κλιμακώνει την πίεση προς το Βελιγράδι, υποθάλποντας με αυτόν τον τρόπο την αδιαλλαξία της αλβανικής πλευράς, γεγονός που κλιμακώνει την κρίση.

Από ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μόνιμος αντιπρόσωπος Γ. Σαβαϊδης διατύπωσε τις επιφυλάξεις της Αθήνας στην πρόταση Σολάνα και ζήτησε διευκρινίσεις για το τι σημαίνει ο όρος "επέμβαση χερσαίων δυνάμεων". Δηλαδή, ο Ελληνας διπλωμάτης ζήτησε να διευκρινιστεί τι ακριβώς, πού και πώς θα το κάνουν οι όποιες νατοϊκές δυνάμεις βρεθούν στην περιοχή.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ