Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Μεγαλειώδες συλλαλητήριο των ελαιοπαραγωγών

Στο πλευρό τους όλοι οι μαζικοί φορείς και οι οργανώσεις του νησιού

Στη Μυτιλήνη αντήχησε χτες η φωνή αντίστασης και αγώνα των αγροτών, ενάντια στην καταστροφική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Πραγματοποιήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 2.500 ελαιοπαραγωγοί και στο οποίο έδωσαν έμπρακτη αγωνιστική συμπαράσταση σχεδόν όλοι οι μαζικοί φορείς και οργανώσεις της Λέσβου.

Το συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ελαιοπαραγωγών, ξεκίνησε με μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς και στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική πορεία προς την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και το υπουργείο Αιγαίου, όπου επιδόθηκε αντίστοιχα το ψήφισμα. Εξω από το υπουργείο διαδηλωτές πέταξαν μεγάλες ποσότητες ελαιοκάρπου, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αγανάκτησή τους στην πολιτική των αδιεξόδων και του αφανισμού που τους επιφυλάσσουν η κυβέρνηση και οι Βρυξέλλες. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι οι γενικοί γραμματείς Περιφέρειας και του υπουργείου "υποδέχτηκαν" με αδιαφορία την αντιπροσωπεία των ελαιοπαραγωγών, πράγμα που εξόργισε ακόμα περισσότερο τους διαδηλωτές.

Στο τέλος της κινητοποίησης οι συγκεντρωμένοι ελαιοπαραγωγοί έδωσαν υπόσχεση για συνέχιση και ένταση του αγώνα τους, στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και να προχωρήσουν σε νέο συλλαλητήριο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

Να σημειωθεί ότι στο χτεσινό συλλαλητήριο συμμετείχαν όλοι οι δήμαρχοι της Λέσβου, το Εργατικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, ο Εμπορικός Σύλλογος, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, όλοι οι συνεταιρισμοί και οι αγροτικοί σύλλογοι και γενικά όλοι οι μαζικοί φορείς του νησιού.

Το πρωί χτες όλοι οι δήμοι έκλεισαν, όπως και τα συνεταιριστικά ελαιοτριβεία, ενώ κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου έκλεισαν και τα εμπορικά καταστήματα της Μυτιλήνης. Επίσης, παραβρέθηκε πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Σταύρος Σκοπελίτης, πρόεδρος της ΣΕΑ ελαιοπαραγωγών και αντιδήμαρχος Μυτιλήνης, ο οποίος απαρίθμησε τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών του νησιού και χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση ως τη χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών. Ταυτόχρονα επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και της ΕΕ που στο όνομα της ΟΝΕ, οδηγούν στην καταστροφή την ελαιοκαλλιέργεια του νησιού, με απώτερο στόχο τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης ο Στρατής Κόρακας, βουλευτής του ΚΚΕ,ο οποίος τόνισε ότι για την υπάρχουσα κατάσταση, ευθύνονται αποκλειστικά η κυβέρνηση και η ΕΕ. Ακολούθησαν ο Νάσος Γιακαλής, δήμαρχος Μυτιλήνης, ο Θωμάς Τσαγκαρέλης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και ο Αλέκος Γιατζιτζόγλου, πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου.

Τα βασικά αιτήματα των ελαιοπαραγωγών είναι:

  • Το ελληνικό δημόσιο τώρα με την κατάργηση της κοινοτικής παρέμβασης, να αναλάβει το ίδιο την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης του λαδιού, όπως γινόταν πριν την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ, σημερινή ΕΕ, για να προστατέψει τον παραγωγό από την κερδοσκοπία των μεγαλεμπόρων. Η τιμή της συγκέντρωσης να είναι 1.000 δρχ. για τον άσο.
  • Να σταματήσει η ληστρική για τον παραγωγό πολιτική της ΑΤΕ και να εφαρμοστεί πολιτική χαμηλότοκου δανεισμού και χρηματοδότησης. Μια πολιτική ενισχυτική των προσπαθειών των ελαιοπαραγωγών και των φορέων τους ώστε να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό, που κυριαρχεί στα πλαίσια της λεγόμενης "ελεύθερης αγοράς" και να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην τυποποίηση και εμπορία του λαδιού.
  • Να πληρωθούν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί, που παρέδωσαν μέχρι σήμερα λάδια στην παρέμβαση και που παράνομα παρακρατούνται τα χρήματά τους, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, που δόθηκαν για την πληρωμή τους.
  • Να καταργηθεί το πλαφόν στην παραγωγή και να επιδοτηθεί ο παραγωγός στο σύνολο της παραγωγής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ