Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα κεφαλοχώρια

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα κεφαλοχώρια της Επαρχίας Λαγκαδά κλιμακώνουν σταδιακά τη δράση τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, ώστε στις αρχές Φλεβάρη να στήσουν και τα πρώτα μπλόκα στους δρόμους, κόντρα στη νέα λαίλαπα αντιαγροτικών μέτρων που έρχεται μέσα από τους κανονισμούς της ΕΕ.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών - Κτηνοτρόφων Λαγκαδά και Βόρειας Χαλκιδικής συνεχίζει τις περιοδείες και τις συσκέψεις στα χωριά και παράλληλα οργανώνει συγκεντρώσεις: Σήμερα, στις 6.30 μ.μ. στη Νυμφόπετρα,αύριο την ίδια ώρα σε Περιστερώνα και Στίβο,το Σάββατο στις 10.30 π.μ. στη Ν. Απολλωνία και στις 6.30 μ.μ. στην Παλιόχωρα.Την επόμενη βδομάδα η σκυτάλη θα περάσει στους αγρότες της Κρίμνιας,όπου έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο, τη Δευτέρα στις 6.30 μ.μ.

Στη Δυτική Υπαιθρο Θεσσαλονίκης, οι αγρότες παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους, μετά το "άδειασμα" που "έφαγαν" από τους αγροτοπατέρες των δύο Ομοσπονδιών, με την ευθύνη κυρίως των οποίων δεν έγιναν χτες οι προγραμματισμένοι αποκλεισμοί των καταστημάτων της ΑΤΕ σε Χαλάστρα και Χαλκηδόνα.Αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά πως στόχος των δύο Ομοσπονδιών (πλειοψηφούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), που σχεδόν με το ζόρι "ηγήθηκαν" της προσπάθειας συντονισμού και οργάνωσης του αγώνα, ήταν να καθυστερήσουν και να αποπροσανατολίσουν τις κινητοποιήσεις της αγροτιάς, που πλέον παλεύει για την επιβίωσή της. Ετσι, χτες βράδυ οι αγρότες οργάνωσαν σύσκεψη στα Κύμινα,αποφασισμένοι να οργανώσουν μόνοι τους τη δράση κόντρα στην πολιτική ξεκληρίσματος που αποφάσισε και υλοποιεί η κυβέρνηση.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω αλλά και τους πανηγυρισμούς για το ΕΥΡΩ και την ΟΝΕ, στον αντίποδα της συνεχιζόμενης όξυνσης των προβλημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς, η "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα" (ΛΑΕ) Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή της, προειδοποιεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού πως η ΕΕ δημιούργησε το ενιαίο νόμισμα για να υπηρετήσει καλύτερα την ευρωπαϊκή πλουτοκρατία και τους καλεί να συσπειρωθούν και να αντιδράσουν αγωνιστικά απέναντι στην αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης.

Οπως αναφέρει η ΛΑΕ, "με το ΕΥΡΩ η ΕΕ εξασφαλίζει για το κεφάλαιο ενιαίους όρους κίνησης, με λιγότερους κινδύνους και μικρότερο κόστος. Στόχος είναι η παραπέρα αύξηση των κερδών των πολυεθνικών και των μονοπωλίων. Με το ΕΥΡΩ καταργείται η ισοτιμία της πράσινης δραχμής, με την οποία υπολογίζονται και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων με συνέπεια τη μείωση των τιμών".

Σχετικά με την "Ατζέντα 2000", η ΛΑΕ σημειώνει πως, μέσα από τα όσα προβλέπει, επιδιώκεται η επίσπευση των διαδικασιών για τον οριστικό αφανισμό χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και τη μετατροπή τους σε εργάτες γης, δηλαδή σε νέους κολίγους. Ετσι, καλεί τους αγρότες να μη χάσουν άλλο χρόνο και να αντιδράσουν μαχητικά απέναντι στο μέτωπο της αντιλαϊκής, αντιδραστικής και αυταρχικής πολιτικής, που υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων. Να μην περιμένουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες των δευτεροβάθμιων συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών οργάνων του νομού, να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους και να δημιουργήσουν Συντονιστικές Επιτροπές από πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, αγροτικούς συλλόγους και αγρότες αγωνιστές.

"Η μοιρολατρία και η υποταγή δε μας ταιριάζουν. Η ιστορία του αγροτικού κινήματος του νομού διδάσκει ότι η μόνη λύση για την επιβίωση είναι ο ενωμένος, προγραμματισμένος και ανυποχώρητος αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής",καταλήγει η ΛΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ