Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το αγροτικό κίνημα στην ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης

Οι αρνητικές συνέπειες από την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που χαράσσεται στις Βρυξέλλες στη βάση των αποφάσεων της Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και της ΓΚΑΤΤ (ΠΟΕ), όπως σε όλη τη χώρα έτσι και στην ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης γίνονται όλο και περισσότερο ορατές από μεγαλύτερα τμήματα αγροτών.

Το κλίμα που επικρατεί αυτή την περίοδο στην περιοχή είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτικό. Η αγανάκτηση των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε θέληση για αγώνα, ενός αγώνα που όπως οι ίδιοι οι αγρότε σημειώνουν, παίρνει πλέον το χαρακτήρα της επιβίωσης. Το πρόβλημα δεν είναι να πάρουμε πέντε φράγκα παραπάνω, αλλά να μείνουμε στον τόπο μας, να συνεχίσουμε το επάγγελμα που μάθαμε και απ' αυτό να ζούμε αξιοπρεπώς.

Και όλο αυτό το κλίμα σε μια χρονιά που ήταν πολύ καλή για τις περισσότερες καλλιέργειες στον κάμπο του Αξιού και ιδιαίτερα για το βαμβάκι. Κι, όμως, παρά τη μεγάλη παραγωγή, που λογικά θα έπρεπε να ανακουφίσει τους αγρότες μετά τη χασούρα της τελευταίας τετραετίας, η ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκανε και εδώ το θαύμα της. Με τους περιορισμούς στην αγροτική παραγωγή και τα πρόστιμα που επιβάλλει, κατάφερε να μετατρέψει μια καλή χρονιά για την παραγωγή σε εφιάλτη για τους αγρότες.

Στόχος της ΕΕ στην αγροτική οικονομία είναι να περιορίσει τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας μας από 20% που είναι σήμερα σε 7%. Είναι φυσικό, λοιπόν, όλα τα μέτρα που παίρνει (ΚΑΠ - "ΑΤΖΕΝΤΑ 2000" κλπ.) να υπηρετούν αυτό το στόχο. Γι' αυτό και οι περιορισμοί της καλλιέργειας, τα πρόστιμα, η αύξηση του κόστους παραγωγής, η μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, η απαξίωση των συνεταιρισμών, η ιδιωτικοποίησή τους κ λπ.

Η ταχύτερη υλοποίηση αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής ή ο "σχεδιασμός της αγροτικής πολιτικής" από την κυβέρνηση, στα πλαίσια της ΚΑΠ, δεν πρόκειται να αποτρέψει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Μια πολιτική που στόχο της έχει το ξεκλήρισμα της αγροτιάς δεν μπορεί να αποκτήσει κοινωνικό πρόσωπο. Είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να συγκρουστείς μαζί της, να παλέψεις για την ανατροπή της. Εδώ τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

Μέσα σ' αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, οι αγρότες της περιοχής δεν έκατσαν με σταυρωμένα τα χέρια, περιμένοντας να λυθούν τα προβλήματά τους μέσα από το διάλογο του υπουργού Γεωργίας με τις αναξιόπιστες "θεσμοθετημένες" ηγεσίες των αγροτών, ούτε τρομοκρατήθηκαν από τα αγροτοδικεία, τα ΜΑΤ και τις πιέσεις.

Πήραν την πρωτοβουλία στα χέρια τους και αξιοποιώντας την εμπειρία των Θεσσαλών, αλλά και αυτή των αγροτών της περιοχής του Ζαγκλιβερίου, δημιούργησαν της δική τους Συντονιστική Επιτροπή και αποφάσισαν ένα πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με συγκεντρώσεις σε χωριά και δήμους της περιοχής, καταλήψεις καταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας, κλιμακώνοντας των αγώνα τους το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα στους εθνικούς δρόμους του νομού.

Φαίνεται, όμως, ότι μερικοί "αγωνιστές" κάτω απ' την πίεση των αγροτών και μη μπορώντας να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη, σύρθηκαν και αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στη Συντονιστική Επιτροπή, χωρίς όμως να παραιτηθούν από σχέδια και πρακτικές, που στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες, να κρύψουν τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα, να υπονομεύσουν τους αγώνες και να τους καταστήσουν αναξιόπιστους στα μάτια των αγροτών, να διοχετεύσουν την αγανάκτηση των αγροτών σε ανώδυνα κανάλια, αφήνοντας στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς τη στάση ορισμένων μελών της Συντονιστικής Επιτροπής και τη θέση τους να μη γίνουν οι συγκεντρώσεις σε Χαλκηδόνα και Χαλάστρα, την εμμονή τους στο να περιμένουν τις απαντήσεις από τον υπουργό Γεωργίας, να συνεχίζουν τη συμμετοχή τους στο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, να θεωρούν τους αγρότες υπεύθυνους για τη μη μαζικότητα των αγώνων που έγιναν στο παρελθόν και ταυτόχρονα να μην παίρνουν μέτρα για την ενημέρωση και τη συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί;

Γίνεται φανερό πλέον ότι αν θέλουμε να είναι μαζική η συμμετοχή των αγροτών στην κατάληψη της Αγροτικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη στις 25 Γενάρη, να έχουν επιτυχία και οι άλλες κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί και πολύ περισσότερο αυτοί οι αγώνες να είναι σωστά προσανατολισμένοι με ένα περιεχόμενο που θα αντιμάχεται τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα, πρέπει να γίνουν υπόθεση των ίδιων των αγροτών και των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεών τους.

Η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις όλων των αγροτών που πλήττονται απ' αυτή την πολιτική, παρά τις όποιες ιδεολογικοπολιτικές διαφορές, είναι ο μόνος τρόπος να βάλουν φρένο στα σχέδια ορισμένων που θέλουν τον αγρότη να κάθεται στην τηλεόραση, περιμένοντας να μπούμε στον παράδεισο της ΟΝΕ.

Αλλος δρόμος απ' το δρόμο του αγώνα για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής δεν υπάρχει.

Οσα εμπόδια και αν προσπαθούν να βάλουν μερικοί, οι αγρότες του νομού μας θα βγουν στους δρόμους του αγώνα, πριν τους πετάξει στο δρόμο η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Σάκης ΒΑΡΒΑΛΗΣ

μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ