Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Οπισθοδρόμηση προς τα άσυλα

Ανακοίνωση των επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του υπουργείου

Ταχύτατη οπισθοδρόμηση στην ασυλιακή λογική και πρακτική της, προ του 1980 εποχής, κάνει η κυβέρνηση με την κατάργηση της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας. Η κατάργηση της Διεύθυνσης έχει αναστατώσει όλους τους λειτουργούς της ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, την παραίτησή του υπέβαλε στις αρχές του χρόνου και ο διευθυντής Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Π. Γιαννουλάτος,η οποία, όμως, δεν έγινε δεκτή.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τέσσερις επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) αναφέρουν: "Ο,τι θετικό κατακτήθηκε με πολύ κόπο και πολλούς αγώνες τα τελευταία 15 χρόνια στο πλαίσιο του κανονισμού 815/84 για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, ό,τι έδωσε πνοή στα άσυλα, μικρά και μεγάλα, ζωντανεύοντας την ελπίδα της αποασυλοποίησης, ό,τι κινήθηκε σε μια τροχιά σύγκρουσης με την ασυλιακή λογική και τους εκφραστές της, ό,τι κατάφερε μέχρι σήμερα να αντισταθεί στο πνεύμα του αναχρονιστικού εκσυγχρονισμού, διαμορφώνοντας όρους σοβαρού προβληματισμού και διαλόγου για τα μεγάλα ζητήματα της Ψυχικής Υγείας, απειλείται σήμερα με καταστροφή".

Οι επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, που εξέδωσαν την ανακοίνωση, είναι η ΕΙΝΑΠ, η Πανελλήνια Ενωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων, η Επιστημονική Επιτροπή του ΨΝΑ και τα "Τετράδια Ψυχιατρικής". Οι ίδιοι, δηλαδή, που τον Ιούλιο 1998 είχαν διοργανώσει το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.

"Η τελευταία απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας στο υπουργείο Υγείας αποτελεί ένα επικίνδυνο σημείο καμπής για τα ψυχιατρικά πράγματα της χώρας - συνεχίζουν στην ανακοίνωση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Καταργώντας αυτό το πόστο, σημείο αναφοράς για όλο τον τομέα της Ψυχικής Υγείας, σημείο συντονισμού των προγραμμάτων και των ενεργειών σε όλα τα επίπεδα προς την κατεύθυνση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, η κυβέρνηση σηματοδοτεί και επίσημα τον υποβαθμισμένο ρόλο, που δίνει στην Ψυχική Υγεία".

Σύμφωνα με τους τέσσερις φορείς που υπογράφουν την ανακοίνωση, για την αποτυχία της δεκαπεντάχρονης απόπειρας Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης ευθύνεται, κατά πρώτο λόγο, η κυβερνητική πολιτική που εφαρμόστηκε στην ψυχική υγεία. Η αδυναμία δημιουργίας ενός πλατιού κοινωνικού κινήματος για την ψυχική υγεία επέτρεψε στην κυβέρνηση να διαμορφώσει την πολιτική της στο πλαίσιο των νόμων της ελεύθερης αγοράς. "Μία πολιτική - συνεχίζει η ανακοίνωση - που αποβλέπει στη, με κάθε θυσία, μείωση του κόστους, ακόμα και εις βάρος των αρχών της σύγχρονης επιστήμης και ηθικής. Μία πολιτική ανοιχτής στροφής στην ιδιωτικοποίηση, εγκαταλείποντας το Δημόσιο χωρίς έλεος στη μοίρα του και στα προβλήματά του. Μία πολιτική που αντιμετωπίζει τα Νοσοκομεία και όλες τις υπηρεσίες υγείας ως επιχειρήσεις - μη βιώσιμες - που χρειάζονται βασικά "σωστή" διαχείριση από "σωστούς" μάνατζερ".

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία, τονίζεται ότι σε αυτό αποτυπώνεται η τραγική αντιφατικότητα και τα αδιέξοδα της σημερινής ψυχιατρικής πραγματικότητας στην Ελλάδα. "Ενώ θεσμοθετούνται και αποκτούν νομική υπόσταση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δομές και υπηρεσίες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της υλοποίησης των προγραμμάτων του κανονισμού 815/84 και άλλες που πρέπει να δημιουργηθούν - επισημαίνεται - η φιλοσοφία του κινείται με άξονα όχι την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, στην πράξη, αλλά στην ουσία τη συντήρηση του παλιού πίσω από μια τέτοια εξωραϊστική βιτρίνα που θα επιτρέψει την προσέλευση των κοινοτικών κονδυλίων. Είναι χαρακτηριστικό - σημειώνεται - ότι όλες αυτές οι νέες δομές που θεσμοθετούνται είναι τόσο γραφειοκρατικά αγκυλωμένες, που θα δυσκολευτούν να λειτουργήσουν, ακόμα κι όταν γίνει δυνατό να εκδοθούν οι αναγκαίες προς τούτο 50 υπουργικές αποφάσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ