Πέμπτη 28 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παλλαϊκή απάντηση: Αγώνας μέχρι τη νίκη
  • Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στα Προπύλαια σήμερα. Ανάλογες συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας
  • Μπλόκα έστησαν και χτες οι μαθητές στην Αθήνα. Συναυλίες στο Πέραμα και το Αιγάλεω

Στους δρόμους και πάλι σήμερα, μαθητές, καθηγητές, δάσκαλοι, γονείς, μαζί και με τους εργαζόμενους, καλούνται να δώσουν το "παρών" στα συλλαλητήρια ενάντια στη "μεταρρύθμιση" και για να απαντήσουν ότι οι "ελιγμοί", με τους οποίους η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να σταματήσει τους αγώνες, δεν είναι ικανοί να κάμψουν αυτό το πρωτοφανές κίνημα.

Στις 11 π.μ. οι μαθητές της Αθήνας και του Πειραιά συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια και ανάλογες συγκεντρώσεις και πορείες διοργανώνονται στις μεγάλες πόλεις της χώρας, με αιτήματα την κατάργηση της "μεταρρύθμισης" και την καθιέρωση ενιαίου 12χρονου δημόσιου και δωρεάν σχολείου για όλα τα παιδιά.

Μαζί τους, στα συλλαλητήρια θα είναι και οι εργαζόμενοι που σήμερα πραγματοποιούν 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ.-3 μ.μ. ) με απόφαση της ΓΣΕΕ, αλλά και οι καθηγητές που απεργούν σήμερα και οι δάσκαλοι - νηπιαγωγοί που κάνουν τρίωρη στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλοι και τις τρεις πρώτες του απογευματινού.

Επόμενος μεγάλος σταθμός των μαθητικών κινητοποιήσεων έχει οριστεί για τις 5 Φλεβάρη, με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Ο αγώνας των μαθητών, οι οποίοι εμφανίζονται αγανακτισμένοι με τη στάση της κυβέρνησης απέναντί τους, συνεχίζεται με καταλήψεις σχολείων, αποκλεισμούς δρόμων, διαδηλώσεις ενώ χτες συναυλίες έκαναν οι μαθητές στο Πέραμα και το Αιγάλεω. Στο Περιστέρι, τρεις μαθητές του 3ου Ενιαίου Λυκείου ξεκίνησαν τη Δευτέρα απεργία πείνας και έστησαν ένα αντίσκηνο έξω από το Δημαρχείο. Οι μαθητές, σύμφωνα και με την απόφαση της πανελλαδικής συνάντησης των συντονιστικών τους απέκλεισαν και χτες κεντρικούς οδικούς κόμβους στο Λεκανοπέδιο. Συγκεκριμένα, στο Περιστέρι απέκλεισαν την οδό Παν. Τσαλδάρη, σχολεία από το κέντρο της Αθήνας την Πειραιώς και Π. Ράλλη, μαθητές της Γκράβας την Πατησίων στη συμβολή της με τη Γαλατσίου, στην Αγία Παρασκευή την οδό Γούναρη και στη συνέχεια τη λεωφόρο Μεσογείων στο ύψος της πλατείας Αγίας Παρασκευής, μαθητές του 19ου Λυκείου Αθήνας την Αχαρνών στο ύψος της Αγίου Μελετίου. Επίσης, σχολεία του Αλίμου έκλεισαν τη λεωφόρο Ποσειδώνος, του Καλαμακίου τη Βουλιαγμένης, σχολεία από το Μαρούσι και την Κηφισιά τη λεωφόρο Κηφισίας, της Αργυρούπολης την οδό Κύπρου, της Καισαριανής την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, της Γλυφάδας την οδό Ζέρβα, των Αμπελοκήπων την Αλεξάνδρας, σχολεία από τη Δάφνη και το Μπραχάμι την πλατεία Καλογήρων, από το Γέρακα το Σταυρό Αγίας Παρασκευής. Επίσης, μπλόκα στήθηκαν στη λεωφόρο Μαραθώνος και στον Πειραιά, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.

Αγώνας και με μουσική

"Δε σκύβουμε το κεφάλι σε κανένα. Δε φοβόμαστε κανέναν εισαγγελέα και καμία μορφή τρομοκρατίας", ήταν το μήνυμα που έστειλαν εκατοντάδες μαθητές από τα κατειλημμένα σχολεία του Περάματος,χθες το πρωί, με τη συναυλία συμπαράστασης, που διοργάνωσε το Συντονιστικό Αγώνα Περάματος.Οι μαθητές ξεκίνησαν από το σχολικό συγκρότημα του Ν. Ικονίου, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, αυτή τη φορά σε ρυθμούς "χιπ- χοπ", με το συγκρότημα Active Member,στην Πρόνοια Περάματος.

Η Αριστέα,από το Συντονιστικό Περάματος μιλώντας στους συγκεντρωμένους συμμαθητές της τόνισε: "Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι να νικήσουμε". Και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον δήμαρχο Περάματος "που μας στηρίζει σε κάθε μορφής αγώνα μας".

"Κάνε το κράτος να τρομάζει" και "κάνε μου τη χάρη, να μιλάς δυνατά όταν φοβάσαι", ήταν οι στίχοι που αφιέρωσε το συγκρότημα, στο μαθητικό κίνημα. ΟΜιχάλης Μιτακίδης τραγουδιστής των Active Member υπογράμμισε ότι: "Σέβομαι τον αγώνα των μαθητών. Κάποτε ήμασταν και εμείς μαθητές και θα είναι και τα παιδιά μας. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να δικαιωθεί. Δε θα 'παιζα ποτέ, για να ρίξω τον Αρσένη, γιατί είναι πολύ μικρός. Θα έπαιζα για τη συνείδησή μου".

Ο δήμαρχος Περάματος, Γ. Πατσιλινάκος,ο οποίος παρευρέθηκε στη συναυλία, τόνισε: "Είναι ακόμα μια μεγαλειώδης συγκέντρωση των μαθητών του Περάματος, που διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση και ταυτόχρονα το αύριο αυτής της πόλης. Δεν ανέχονται την υποβάθμιση των σπουδών και την εικόνα της ανεργίας που έχουν νιώσει όλα αυτά τα χρόνια στον περίγυρό τους. Εμείς τους βοηθάμε με αξιοπρέπεια, να στέκονται όρθιοι και να διεκδικούν το μέλλον και τα δικαιώματά τους".

Συναυλία και στο Αιγάλεω

"Οι αγώνες για την Παιδεία περνάνε μέσα από τη μουσική. Και η μουσική περνάει μέσα από τις καρδιές μας... ". Με μια συναυλία που συμμετείχαν συγκροτήματα από σχολεία, οι μαθητές του Αιγάλεω έστειλαν χτες το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση και σε όσους θέλουν να πιστεύουν ότι η γενιά των αγώνων είναι μια γενιά χαμένη.

Το "Μπαρουτάδικο", που χτες το πρωί πλημμύρισε με μουσικές, φιλοξένησε τα παιδιά των σχολείων της περιοχής, που τραγούδησαν τον "Παλιάτσο και το Ληστή", ενώ ακολούθησε το "Μ' αρέσει να μη λέω πολλά. Μ' αρέσει να κοιτάω ψηλά στ' ατέλειωτα τραγούδια...".

"Η μουσική είναι ένας τρόπος να πούμε αυτά που θέλουμε. Είναι ένας τρόπος να αγγίξουμε τους μεγαλύτερους. Οι καταλήψεις δεν είναι καταστροφές, όπως θέλουν να παρουσιάσουν τα κανάλια, είναι δημιουργία, έκφραση, πολιτισμός", είπε ο 17χρονος Μιχάλης.

"Κάποτε θα 'ρθουν να σου πουν, πως σε πιστεύουν σ' αγαπούν και πως σε 'θένε. Εχε το νου σου στο παιδί, κλείσε την πόρτα με κλειδί, ψέματα λένε... ", το τραγούδι του Παύλου Σιδηρόπουλου, φεύγει από τα χείλη των παιδιών και γίνεται μήνυμα στα αυτιά των μεγάλων.

"Δεν είναι "αγανακτισμένοι" οι γονείς, που δέρνουν, που σπάνε, που καταστρέφουν. Οι πραγματικά αγανακτισμένοι είναι μαζί με τα παιδιά τους στο δρόμο και φωνάζουν", λέει η 16χρονη Στέλλα, που πάει στην Α Λυκείου. Στο τέλος της συναυλίας το ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα στα Προπύλαια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ