Πέμπτη 28 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Ξαναφουντώνουν οι κινητοποιήσεις

Στις 12 μ. η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Το Εργατικό Κέντρο της πόλης καλεί τους εργαζόμενους σε προσυγκέντρωση στις 11.30 π.μ. Συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους δηλώνουν οι μαθητές της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι σήμερα, στις 12 το μεσημέρι,στο Αγαλμα του Βενιζέλου,πραγματοποιούν πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, έχοντας στο πλευρό τους τους απεργούς καθηγητές, γονείς και φορείς της πόλης. Μισή ώρα νωρίτερα, στις 11.30 π.μ. το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους της πόλης σε προσυγκέντρωση έξω από το ΕΚΘ, προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί με το μαθητικό κίνημα, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Στο μεταξύ, μετά τις επιχειρούμενες προσπάθειες διάσπασης του μαθητικού κινήματος, οι μαθητές της πόλης προσανατολίζονται στην επανακατάληψη των σχολικών κτιρίων, δηλώνοντας στον υπουργό Παιδείας ότι η τρομοκρατία, ο αυταρχισμός και τα διάφορα υπονομευτικά τεχνάσματα του υπουργείου θα πέσουν στο κενό, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κάθοδό τους στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που θα γίνει στην Αθήνα την Παρασκευή 5 Φλεβάρη. Χτες στην πόλη υπό κατάληψη βρισκόταν ολόκληρο το σχολικό συγκρότημα του Ευκλείδη (9 σχολεία), το Ενιαίο Πολυκλαδικό Νεάπολης, το 19ο και 26ο Ενιαίο Λύκειο της πόλης, καθώς και το 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο.

Υπέρ των δίκαιων αιτημάτων των μαθητών τάσσεται και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ζητώντας την άμεση αρχή ενός ουσιαστικού διαλόγου, από μηδενικής βάσης, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Κάτι που - όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Αβραμόπουλος - η κυβέρνηση όφειλε να κάνει πριν προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου. Το ΕΚΘ υιοθετεί τα αιτήματα για 12χρονο Ενιαίο Δημόσιο Σχολείο, που να παρέχει τις βασικές γνώσεις που θα πρέπει να αποτελέσουν τις βάσεις για τη μετέπειτα ζωή του μαθητή. Ζητά επίσης την κατοχύρωση της Δημόσιας Παιδείας και την αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Στο πλευρό των μαθητών θα βρεθούν σήμερα και οι συνταξιούχοι της πόλης, που εκφράζουν την ανησυχία τους για την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ν. Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους συνταξιούχους της πόλης να δώσουν αγωνιστικό "παρών", διαδηλώνοντας την απόφασή τους να παλέψουν ώστε να διασφαλίσουν για τα εγγόνια τους Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, χωρίς φραγμούς.

Στις άλλες πόλεις

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σήμερα σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζόμενων, ενώ συνεχίζονται οι καταλήψεις σχολείων και οι αποχές.

  • Στην Αλεξανδρούπολη σε κατάληψη βρίσκεται το Πολυκλαδικό Λύκειο της πόλης, ενώ η συγκέντρωση θα γίνει έξω από το Πολυκλαδικό, στις 10 π.μ.
  • Στην Κομοτηνή μαθητές και εκπαιδευτικοί θα συγκεντρωθούν έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, στις 10 π.μ.
  • Στην Ξάνθη σε κατάληψη βρίσκονται 2 Λύκεια, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 1.30 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία.
  • Στην Καβάλα η συγκέντρωση θα γίνει στις 12 μ. στην Πλατεία Καπνεργάτη.
  • Στη Δράμα υπό κατάληψη βρίσκονται 3 σχολεία, ενώ το συλλαλητήριο θα γίνει στις 12 μ. στην Κεντρική Πλατεία.
  • Στις Σέρρες οι μαθητές θα στήσουν μπλόκο στην οδό Μεραρχίας στο ύψος της Πυροσβεστικής.
  • Στην Κατερίνη οι μαθητές θα συγκεντρωθούν, στις 9 π.μ. έξω από το Εθνικό Στάδιο της πόλης και στη συνέχεια θα στήσουν μπλόκο στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Αθήνας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ