Πέμπτη 28 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα πανεπιστημιακά τμήματα, αλλά... "στα χαρτιά"!

Ενδεικτικό για το πώς δημιουργήθηκαν τα πολυδιαφημισμένα νέα πανεπιστημιακά τμήματα που εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας, είναι η περίπτωση του τμήματος Σλαβικών, Βαλκανικών και Ανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο "υποτίθεται" ότι λειτουργεί από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, αλλά στην πραγματικότητα υπολειτουργεί. Για το θέμα κατέθεσαν Ερώτηση στον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου και Στ. Παναγιώτου.

"Τους άγριους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση η κυβέρνηση βαφτίζει "ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια" και αναγγέλλει διάφορα μέτρα, όπως τη δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, όπου υποτίθεται οι νέοι θα θεραπεύουν την επιστήμη τους", αναφέρουν οι βουλευτές. "Στην πραγματικότητα βέβαια πρόκειται για δημαγωγικές κορόνες, χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Τμήματος Σλαβικών, Βαλκανικών και Ανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στο τμήμα εισήχθηκαν 50 φοιτητές, αλλά σ' αυτό δεν υπάρχουν Πρόγραμμα Σπουδών, αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκες κτλ., ενώ το διδακτικό προσωπικό περιορίζεται σε έναν αναπληρωτή καθηγητή Σλαβολογίας του οποίου όμως ο διορισμός εκκρεμεί και συνεπώς δεν μπορεί να διδάξει και σε μια επίκουρο καθηγήτρια Εθνολογίας. Ετσι, οι 50 φοιτητές του Τμήματος, το μόνο με το οποίο δεν ασχολούνται είναι οι σπουδές για τις οποίες εισήχθηκαν στο Πανεπιστήμιο... ".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να στελεχωθεί το Τμήμα με το αναγκαίο διδακτικό - επιστημονικό προσωπικό, να διαμορφωθεί το Πρόγραμμα Σπουδών και να διατεθεί η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή (αίθουσες, βιβλιοθήκες κτλ.) προκειμένου οι φοιτητές να μπορέσουν να σπουδάσουν κανονικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ