Πέμπτη 28 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΥΡΔΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Μεθοδεύεται "λύση" τύπου "Χρυσής Αυγής"

Οι νεοφασίστες του Βορίδη επιδίωξαν χτες να καλύψουν το κενό που αφήνουν κυβέρνηση και Δήμος Αθηναίων, μετατρέποντας μια εκδήλωση διαμαρτυρίας σε νεοφασιστικού τύπου σύναξη

Η εγκατάλειψη των Κούρδων προσφύγων από την κυβέρνηση και το Δήμο Αθηναίων ενέχει πλέον τον κίνδυνο εκδήλωσης ρατσιστικών φαινομένων από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι, ζώντας δίπλα τους - στην πλατεία Κουμουνδούρου - έχουν αρχίσει να μετατρέπουν την αρχική τους συμπάθεια σε φυλετικό μίσος, αφού αυτό καλλιεργείται από επιτήδειους "δασκάλους" της φυλής και του έθνους.

Χτες, μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας - διοργανώθηκε από κατοίκους και καταστηματάρχες της περιοχής - μετατράπηκε σε νεοφασιστικού τύπου εκδήλωση. Γεγονός, που κάνει ακόμα μεγαλύτερες τις ευθύνες κυβέρνησης και δήμου. Χρειάζεται, έστω και τώρα, να θυμηθούν οι αρμόδιοι και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη στέγαση και την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών ζωής στους Κούρδους πριν είναι αργά.

Το ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο και οι κάτοικοι της περιοχής είναι πολύ εύκολο να χειραγωγηθούν, αντιδρώντας εναντίον των μοναδικών που δε φταίνε, των άστεγων Κούρδων προσφύγων, αποκαλύφθηκε σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια στο χτεσινό, συμβολικό υποτίθεται, αποκλεισμό της Πειραιώς. Ο αρχικός στόχος των περισσότερων από τους συγκεντρωμένους να προκαλέσουν με αυτόν τον τρόπο κυβέρνηση και δήμο, ώστε να δώσει λύση στο δράμα των προσφύγων και, παράλληλα, στην ασφυκτική εικόνα που έχει δημιουργηθεί στη γειτονιά, εκφυλίστηκε σε συγκέντρωση νεοφασιστικού τύπου, με εξαγριωμένες κυρίες, που απαιτούσαν από τους άνδρες τους να μπουν στην πλατεία και να ξηλώσουν τις σκηνές των Κούρδων!

Το "χεράκι" τους στο να στηθεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση είχαν βάλει τα παλικάρια της "Χρυσής Αυγής" και του πολύ κυρίου Βορίδη - του νεοφασίστα υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων - οι οποίοι είχαν μοιράσει πριν τη συγκέντρωση φυλλάδια στους κατοίκους, φυλλάδια που στρέφονταν εναντίον των μεταναστών, ενώ καθόλη τη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσης έκαναν ό,τι μπορούσαν για να οξύνουν τα πνεύματα.

Παράλληλα, λίγο μετά τον αποκλεισμό της Πειραιώς, παραλίγο να ξεκινήσει επεισόδιο, όταν οι απορημένοι με την πορεία Κούρδοι βγήκαν μπροστά στο δρόμο, αλλά ο αστυνομικός που ήταν υπεύθυνος για την τήρηση των μέτρων τάξης, δε γνώριζε αγγλικά για να τους εξηγήσει τι συμβαίνει και κατέφυγε στην εύκολη λύση: "Αν δεν ξέρετε ελληνικά, να πάτε στην πατρίδα σας"! Τέτοια συμβολή για να ηρεμήσουν τα πνεύματα... Με τη σειρά τους, οι κυρίες άρχισαν να φωνάζουν ότι κινδυνεύουν από ασθένειες...

Κι όμως, ανάμεσα σ' αυτόν τον κόσμο υπήρχαν χτες και κάποιοι, που καταλάβαιναν πως πρέπει άμεσα να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο θέμα, πριν είναι αργά.Κι αυτό το "πριν είναι αργά", αν σταθείς να τους ακούσεις, καταλαβαίνεις ότι δεν είναι απειλή, που κάποιοι εύκολα θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν ρατσιστική, αλλά αγωνία, που προέρχεται από την επίγνωση της κατάστασης, που βιώνουν. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή αποκαλύπτει σε έναν υποψιασμένο παρατηρητή πώς διαφορετικά τμήματα του πληθυσμού μιας πόλης, αν εγκαταλειφθούν στο έλεος των προβλημάτων τους, για τα οποία οι λογής αρμόδιοι ευθύνονται, μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα μεταξύ τους, αντί να στρέψουν την αντίδρασή τους σε εκείνους - τους αρμόδιους, δηλαδή, την κυβέρνηση και το δήμο - που μπορούν, αλλά δε θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αλλωστε, με κάποιες λίγες εξαιρέσεις, αυτοί οι κάτοικοι - αυτοί, δηλαδή, που δε γίνονται υποχείρια καμιάς φασιστικής υστερίας - είναι και οι μόνοι που θυμούνται τους Κούρδους - αφού ζουν στον ίδιο χώρο και τους απασχολούν παραπλήσια προβλήματα: Η εξαθλίωση των ίδιων των προσφύγων και οι επιπτώσεις αυτής της εξαθλίωσης για όλους...

Γερ. ΤΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ