Πέμπτη 28 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
"Συγνώμη" χωρίς αντίκρισμα

Ο υπουργός Υγείας, Λ. Παπαδήμας, ζήτησε "συγνώμη" για την άσκημη κατάσταση, αλλά όσα ανακοίνωσε δεν οδηγούν στη βελτίωση

Με όρκους πίστης στο δημόσιο σύστημα υγείας και κατά της ιδιωτικοποίησης - που τους συνόδευσε με "συγνώμη" για τα αρνητικά στοιχεία στα νοσοκομεία - εμφανίστηκε χτες στη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας."Δε θα είχα κανένα δισταγμό, είπε ο Λ. Παπαδήμας, ως υπουργός Υγείας να ζητήσω "συγνώμη" από τον ελληνικό λαό, από τους Ελληνες φορολογούμενους για ό,τι αρνητικά έχει αυτό το σύστημα σήμερα. Εχει αρνητικά... Αλλά αυτό έχει πολύ μεγάλη διαφορά από μία ισοπεδωτική αντίληψη, η οποία θέλει το ΕΣΥ αυτή τη στιγμή να είναι σε τέτοιο επίπεδο που να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζει η ανάγκη της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης του ελληνικού λαού".

Ομως οι διαβεβαιώσεις αυτές δε μεταφράστηκαν - με βάση τα όσα ακούστηκαν χτες - σε μια, έστω, εξαγγελία ουσιαστικής οικονομικής ενίσχυσης των νοσοκομείων, ώστε να βελτιωθεί η κατάστασή τους. Αναφέρθηκε βέβαια ότι θα βελτιωθεί η ξενοδοχειακή υποδομή πέντε νοσοκομείων (ΚΑΤ, "Σωτηρία", Ερυθρός Σταυρός, "Ευαγγελισμός", Κρατικό Αθήνας), αλλά τα δύο δισ. δραχμές που ανακοίνωσε δε φτάνουν "ούτε για ζήτω".

Από κει και πέρα έγινε εμφανές ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα εξακολουθήσει να είναι περιοριστική για την Υγεία ενώ - παρά τον εξορκισμό των ιδιωτικοποιήσεων - η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν μπόρεσε να κρύψει το αλληθώρισμά της προς την εκχώρηση στον ιδιωτικό τομέα. Ετσι χτες έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι το φαγητό ενός μήνα σε ένα νοσοκομείο στοίχισε 70 εκατ. δραχμές από κέτερινγκ, ενώ όταν το παρασκευάζει το ίδιο το νοσοκομείο στοιχίζει 130 εκατ. δραχμές. Οταν τέθηκε το θέμα ότι η καθαριότητα των νοσοκομείων παρουσιάζει σοβαρή επιδείνωση μετά την ανάθεσή της σε ιδιωτικά συνεργεία ο υπουργός δε δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει πολιτική. Απλώς παραδέχτηκε ότι τα κονδύλια για την καθαριότητα είναι ανεπαρκή και ότι μια καλή διοίκηση με μόνιμους καθαριστές θα είχε καλύτερα αποτελέσματα.

Οσον αφορά την ανάθεση του διπλογραφικού συστήματος σε ιδιωτικά λογιστήρια, όπως είχε γίνει συζήτηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ στις 19.1.1999, ο Λ. Παπαδήμας χτες είπε: "Για να εγκατασταθεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα υπάρχουν δύο τρόποι: Ο ένας τρόπος τρόπος είναι να εκπαιδεύσεις προσωπικό για να μπορέσει να το κάνει αυτό - κάτι που χρειάζεται συγκεκριμένο χρόνο - και το δεύτερο είναι να εκπαιδεύσεις πάλι προσωπικό για να μπορέσει να κρατήσει διπλογραφικό σύστημα από κάποιο σημείο και μετά, αλλά να το εκπαιδεύσεις μέσα στο νοσοκομείο και θα υπάρξει βέβαια ένα αρκετά μεγάλο διάστημα που θα κρατιούνται και τα δύο λογιστικά συστήματα. Και όταν έρθει η στιγμή να απογαλακτιστεί το προσωπικό απ' αυτή την "επέλαση", από εκεί και πέρα μόνες τους οι οικονομικές υπηρεσίες του νοσοκομείου θα κρατούν το διπλογραφικό σύστημα".

Υποψίες αλλαγής των εργασιακών σχέσεων στα νοσοκομεία αφήνει η δήλωσή του περί "αποϋπαλληλοποίησης των γιατρών", ώστε να αποκτήσουν κίνητρα για απόδοση. Οταν ρωτήθηκε ο υπουργός τι εννοεί, απάντησε ότι η πλευρά αυτή θα αποτελέσει στοιχείο ενός εθνικού διαλόγου για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ έφερε ως παράδειγμα την αμοιβή κατά πράξη των γιατρών.

Ο υπουργός έκανε γενική αναφορά σε όλα τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας, απ' την οποία διαφάνηκε ότι ο θρυλούμενος εκσυγχρονισμός θα μεταφραστεί σε συγχώνευση των υπαρχόντων υγειονομικών μονάδων. Ετσι ο υπουργός είπε ότι το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" θα καλυφθεί με τη μεταφορά πανεπιστημιακών κλινικών και κλινικών του ΕΣΥ από άλλα νοσοκομεία. Οι ίδιες σκέψεις γίνονται και για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.Επίσης για το Νοσοκομείο Χαϊδαρίου γίνονται σκέψεις για τη μεταφορά των πανεπιστημιακών κλινικών απ' το Ιπποκράτειο.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν και τα εξής:

  • Η κάλυψη των τρομακτικών κενών θα γίνει με εποχικό προσωπικό, καθώς, όπως είπε ο υπουργός, οι διαδικασίες μέσω του ΑΣΕΠ είναι χρονοβόρες. Κάθε χρόνο, όπως είπε ο υπουργός, συνταξιοδοτούνται συνολικά 2.500 άτομα στα νοσοκομεία.
  • Ο υφυπουργός Ν. Φαρμάκης είπε ότι κακώς συνδέεται αποκλειστικώς η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών με την καθιέρωση της λίστας φαρμάκων. Για το 1997 οι φαρμακευτικές δαπάνες ήταν 630 δισ. δραχμές και για το 1998 θα υπάρξει μείωση 120 - 130 δισ. δραχμών, η οποία θα είναι - κατά τον υφυπουργό - αποτέλεσμα συνολικά των μέτρων για το φάρμακο.
  • Ο Λ. Παπαδήμας είπε ότι η πιλοτική εφαρμογή των Δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας - κάτι που διαφημίστηκε πολυπίκοιλα - δεν είναι αποτελεσματική. Κατά τα άλλα επανέφερε το θέμα του Ενιαίου Φορέα Υγείας ως στοιχείο του λεγόμενου εθνικού διαλόγου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ