Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Κανόνες" ενόψει των Ευρωεκλογών

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ολοκληρώνοντας μετά από καταγγελίες πολιτικών κομμάτων, την έρευνα για το εάν τηρήθηκαν ή όχι οι κανόνες δεοντολογίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, δε διαπίστωσε "ακραίες περιπτώσεις παραβίασης" και δεν υπάρχει λόγος επιβολής κυρώσεων. Παράλληλα, όμως, για άλλη μια φορά τονίστηκε από τον πρόεδρο του ΕΣΡ Παύλο Σούρλα, ότι το ΕΣΡ δεν είχε ολοκληρωμένη εικόνα, αφού δεν ανταποκρίθηκαν όλοι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί στο αίτημά του, να αποστείλουν αναλυτικά τα στοιχεία των εκπομπών που αφορούσαν τις εκλογές. Στη χθεσινή συνεδρίαση κοινή ήταν η διαπίστωση όλων των μελών του ΕΣΡ, ότι η πρωτοβουλία που πήρε το ΕΣΡ να εκδώσει την περίοδο των εκλογών οδηγία για αντικειμενική και ισότιμη μεταχείριση και προβολή των υποψηφίων, αποτέλεσε το πρώτο "θετικό βήμα" και όπως χαρακτηριστικά είπε ο Παύλος Σούρλας, "απέδωσε κάποιους πρώτους καρπούς". Το ΕΣΡ είχε δεχτεί και μεμονωμένες καταγγελίες που αφορούσαν κυρίως επαρχιακούς σταθμούς. Στη χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε να στείλει επιστολή - σύσταση στους εν λόγω ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, την οποία και θα κοινοποιήσει στους ενδιαφερόμενους.

Ενόψει όμως και των Ευρωεκλογών, το ΕΣΡ αποφάσισε να ξεκινήσει άμεσα διαδικασία συνεννόησης με όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, καλώντας τους εκπροσώπους τους. Ο διάλογος αυτός στοχεύει στη διαμόρφωση δεσμευτικών κανόνων, που θα πρέπει, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, να πάρουν τη μορφή "κώδικα αυτοδέσμευσης" των σταθμών.

Η απουσία του διευθυντή ειδήσεων του MEGA Νίκου Χατζηνικολάου από τη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ, ενώ είχε κληθεί να παραβρεθεί, ήταν η αιτία αναβολής για την ερχόμενη Πέμπτη της ολοκλήρωσης της συζήτησης για την υπόθεση του Φάνη Παπαδάκη. Το ΕΣΡ εξετάζει την υπόθεση αυτή μετά από καταγγελίες ότι ψευδώς ανέφερε ότι έδινε ανταπόκριση από τη Βαγδάτη στα γεγονότα της πρόσφατης επιδρομής των Αμερικανών και Αγγλων στο Ιράκ. Το ΕΣΡ, χθες, είχε καλέσει σε ακρόαση τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων στην υπόθεση αυτή σταθμών. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΣΚΑΪ και ο διευθυντής του "Cool FM" Δημήτρης Κωνσταντάρας. Το ΕΣΡ προχώρησε στην ακρόαση των δύο πλευρών, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία του Ν. Χατζηνικολάου, ο οποίος επικαλέστηκε ειλημμένες υποχρεώσεις και ζήτησε την αναβολή της ακρόασης.

Στο "αρχείο" μπήκε η υπόθεση της αναμετάδοσης εικόνων και ανταποκρίσεων του CNN, από τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια. Από τον έλεγχο που έκανε το ΕΣΡ και μετά από επαφή που είχε με τον νομικό σύμβουλο του CNN, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις συμβάσεις για αναμεταδόσεις από το εν λόγω αμερικανικό κανάλι.

Τέλος, όπως φαίνεται, η διαδικασία ελέγχου της αίτησης της "Multichoice" για ψηφιακή τηλεόραση, δε θα ολοκληρωθεί στο διάστημα των 45 ημερών, όπως ορίζει ο νόμος. Η πρώτη εικόνα δείχνει, όπως είπε ο Παύλος Σούρλας, ότι ίσως χρειαστεί να ζητηθούν συμπληρωματικά στοιχεία που αφορούν στην προγραμματική πληρότητα, ενώ θα πρέπει με προσοχή να εξεταστεί και να ελεγχθεί το θέμα της διαφάνειας.

Κ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ