Σάββατο 30 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Με νέο περίβλημα τα "αντικειμενικά" κριτήρια

Την εξαπάτηση των εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματοβιοτεχνών επιχειρεί η κυβέρνηση, καθώς προετοιμάζει την αντικατάσταση των σημερινών "αντικειμενικών" κριτηρίων με άλλο "αντικειμενικό" σύστημα

"Τα αντικειμενικά κριτήρια πεθαίνουν. Ζήτω τα αντικειμενικά κριτήρια". Κάπως έτσι φαίνεται ότι σκέπτονται στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς από τη μία πλευρά, για λόγους ψηφοθηρικούς, δηλώνουν ότι τα "αντικειμενικά" κριτήρια καταργούνται, ενώ από την άλλη πλευρά επεξεργάζονται διάφορα "αντικειμενικά" σενάρια αντικατάστασής τους. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με βάση τα βιβλία. Ηδη παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν ανεπίσημα ότι επεξεργάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια, για την προώθηση ενός περισσότερο "μετριοπαθούς" από το σημερινό "αντικειμενικού" φορολογικού συστήματος για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες, τους οποίους έχουν αρχίσει να τους αντιμετωπίζουν πλέον με την ιδιότητα του εν δυνάμει ψηφοφόρου...

Ενα από τα εναλλακτικά σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών είναι και το ακόλουθο: Το μέχρι σήμερα υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς καταργείται από το 2000. Δηλαδή τα εισοδήματα που θα αποχτήσουν το 1999 οι επαγγελματοβιοτέχνες δε θα φορολογηθούν με το σημερινό "αντικειμενικό" σύστημα. Αντί αυτού, σκέπτονται να προωθήσουν "φορολογική ρήτρα", σύμφωνα με την οποία, όσοι φορολογούνται σήμερα με τα "αντικειμενικά" κριτήρια, δε θα μπορούν τα επόμενα χρόνια να δηλώσουν φορολογητέο εισόδημα μικρότερο από ένα ύψος. Οπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, το κατώτατο αυτό ύψος εισοδήματος θα πρέπει να είναι ίσο με το μέσο όρο των εισοδημάτων που καταγράφηκαν στα βιβλία των επιχειρήσεων με βάση τα παραστατικά, τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Παράγοντες από το χώρο των επαγγελματοβιοτεχνών, σχολιάζοντας τις απόψεις αυτές, ανέφεραν ότι πρόκειται για καθαρό εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης, γιατί, ενώ δήλωνε ότι θα καταργήσει τα εξοντωτικά "αντικειμενικά" κριτήρια, επί της ουσίας τα διατηρεί. Οπως δήλωσαν, τυχόν υιοθέτηση τέτοιων λύσεων θα οδηγήσει σε αναπαλαίωση του υφιστάμενου καθεστώτος, καθώς ο "κεφαλικός φόρος" διατηρείται, όπως άλλωστε και οι υφιστάμενες αδικίες του σημερινού συστήματος. Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζουν, θα συνεχίσουν να ευνοούνται οι επιχειρήσεις εκείνες, οι οποίες έχουν σημαντικά υψηλότερο ετήσιο τζίρο από αυτόν που προκύπτει με βάση τα "αντικειμενικά" κριτήρια φορολόγησης. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν προσαρμόσει το εισόδημά τους στο ύψος του εισοδήματος που προκύπτει από τα κριτήρια. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις που είχαν μικρότερο τζίρο από αυτό των "αντικειμενικών" κριτηρίων, με συνέπεια να υπερφορολογούνται, σε πολλές περιπτώσεις κάλυπταν αυτή τη διαφορά με εικονικές πράξεις (εικονικές πωλήσεις), ευρέως γνωστές στην αγορά... Δεν μπορεί από τη μία πλευρά η κυβέρνηση να έχει ουσιαστικά ακυρώσει τα λογιστικά βιβλία για μία πενταετία και από την άλλη να αναζητά λύσεις που θα στηρίζονται στα βιβλία αυτά, επισημαίνουν συγκεκριμένα.

Η άλλη σημαντική ένσταση που διατυπώνουν είναι ότι και με το νέο αυτό τρόπο δεν αντιμετωπίζονται οι διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου στο εισόδημα των επιχειρήσεων. Οπως υποστηρίζουν, αν μία επιχείρηση έχει καλά οικονομικά αποτελέσματα την προηγούμενη τριετία, αυτό δε σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα συνεχίσει να έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα και τα δύο - τρία επόμενα χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ