Σάββατο 30 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μειώσεις επιτοκίων και από την Αγροτική

Μειώνει τα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων και η Αγροτική Τράπεζα από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φλεβάρη 1999, εισερχόμενη και αυτή στο νέο κύκλο μείωσης επιτοκίων, που ξεκίνησε από τις εμπορικές τράπεζες τις τελευταίες μέρες. Παρά τις μειώσεις στις οποίες προχωρά ωστόσο, η Αγροτική εξακολουθεί να προσφέρει στους αγρότες επιτόκια χορηγήσεων με τοκογλυφικούς όρους, αφού κυμαίνονται σε επίπεδα πολλαπλάσια (υπερτριπλάσια) του πληθωρισμού, που - σε δωδεκάμηνη βάση - τρέχει με ρυθμό μικρότερο του 4%.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΑΤΕ, τα επιτόκια χορηγήσεων (χωρίς άλλες πρόσθετες επιβαρύνσεις) διαμορφώνονται ως εξής:

  • Το βασικό επιτόκιο για κεφάλαια κίνησης σε επιχειρήσεις από 15,5% στο 14%,ενώ καθιερώνεται και νέο πρόγραμμα για πάγιες εγκαταστάσεις με σταθερό για 3 χρόνια επιτόκιο 12%.
  • Τα επιτόκια (κυμαινόμενο) των καλλιεργητικών και των μεσοπρόθεσμων δανείων, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που είναι ενήμεροι, μειώνονται σε 13% και 15% αντίστοιχα. Για τους νέους σε ηλικία αγρότες το σταθερό επιτόκιο για καλλιεργητικά δάνεια είναι 8,5%.Για επενδυτικά σχέδια το σταθερό για 3 χρόνια επιτόκιο για τους νέους σε ηλικία αγρότες καθορίζεται σε 12% και για αγορά χωραφιών σε 13%.

Στα στεγαστικά δάνεια το κυμαινόμενο επιτόκιο διαμορφώνεται σε 13,5%, ενώ το σταθερό για 3 χρόνια σε 10% και για 15 σε 8%. Τα επιτόκια για καταναλωτική πίστη κυμαίνονται από 16% μέχρι 19,75%.

Επίσης, από τη Δευτέρα, τα νέα επιτόκια καταθέσεων της ΑΤΕ διαμορφώνονται ως εξής:

  • Το βασικό επιτόκιο απλού ταμιευτηρίου διαμορφώνεται σε 8% για ποσά έως 4 εκατ. δρχ. και σε 8,5% για ποσά άνω των 4 εκατ. δρχ.
  • Το επιτόκιο του προνομιακού λογαριασμού "ΔΗΜΗΤΡΑ" διαμορφώνεται από 9,5% έως 10,5% ανάλογα με τα ποσά των καταθέσεων.
  • Επίσης, το επιτόκιο του φοιτητικού λογαριασμού "ΑΘΗΝΑ" διαμορφώνεται από 8% έως 8,75% και του τρεχούμενου λογαριασμού "ΕΣΤΙΑ" από 7% έως 9%, ανάλογα με το υπόλοιπο καταθέσεων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ