Σάββατο 30 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
5Ο ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ
Χωρίς φαβορί και αουτσάιντερ

ΠΑΟΚ - Αρης στις 18.15 και Ηρακλής - ΑΕΚ στις 21.15 διεκδικούν τα δύο εισιτήρια για τον αυριανό μεγάλο τελικό

Με εκκλήσεις για γιορτινή ατμόσφαιρα, ήπιο θέαμα και την ευχή να κερδίσει ο καλύτερος, ξεκίνησαν ουσιαστικά από χτες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας οι εκδηλώσεις για το 5ο Φάιναλ φορ του Κυπέλλου. Οι προπονητές των τεσσάρων μονομάχων απέφυγαν τα μεγάλα λόγια, αλλά δεν έκρυψαν και την αισιοδοξία τους. Οι αδυναμίες του καθενός ξεχωριστά και τα αποτελέσματα των μεταξύ τους αγώνων για το πρωτάθλημα, δεν επιτρέπουν παρά την κλασική πρόβλεψη, που λέει ότι κάθε ομάδα έχει 25% πιθανότητες να στεφθεί κυπελλούχος.

Η αστάθεια του ΠΑΟΚ κι η απουσία του Γκραντ

Ο πρώτος ημιτελικός (18.15 ΑΝΤ 1), περιλαμβάνει το κλασικό ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στον Αρη. Μόλις πριν λίγες μέρες ο Αρης επικράτησε του ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα με 79 - 65. Οπως εξήγησε όμως ο Σβι Σερφ, για δύο λόγους το αποτέλεσμα εκείνου του αγώνα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως κριτήριο σύγκρισης και προγνωστικών. Πρώτον, επειδή μεσολάβησε η εύκολη ήττα του Αρη από την ΑΕΚ την Τετάρτη και, δεύτερον, γιατί θα απουσιάσει ο Γκ. Γκραντ, ο πρωταγωνιστής εκείνου του παιχνιδιού. Ο Αμερικανός στην προπόνηση της Πέμπτης υπέστη ρήξη στο δικέφαλο και χάνει όχι μόνο το Φάιναλ φορ αλλά και το υπόλοιπο της περιόδου. Ηδη ο Αρης αναζητεί το διάδοχό του μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής που επιτρέπονται αλλαγές ξένων. "Οι παίκτες μου πρέπει να ξεπεράσουν το σοκ που υπέστησαν βλέποντας τον Γκραντ να σφαδάζει από τους πόνους" είπε χαρακτηριστικά ο Σερφ. "Δεν έχουμε δύο αγώνες, αλλά δύο τελικούς. Το όνειρο και των τεσσάρων ομάδων είναι κοινό. Κάποιες λεπτομέρειες θα κρίνουν το νικητή", συμπλήρωσε ο Ισραηλινός προπονητής.

Ο Κώστας Φλεβαράκης είναι ο νεότερος σε ηλικία προπονητής που φτάνει σε Φάιναλ φορ κυπέλλου. Αν μάλιστα κατακτήσει και το τρόπαιο, θα γράψει ιστορία. Προς το παρόν προβληματίζεται με την αστάθεια της ομάδας του. Μια του ύψους και μια του βάθους είναι ο ΠΑΟΚ των τελευταίων μηνών. Νίκησε την Κίντερ στο Αλεξάνδρειο, ηττήθηκε από τον Αρη, επικράτησε του Ολυμπιακού στο Φάληρο, έχασε στο Περιστέρι από την τοπική ομάδα, παραδόθηκε στην ΤΣΣΚΑ για την Ευρωλίγκα κι αμέσως μετά συνέτριψε τον Παναθηναϊκό. "Προσπαθούμε να δώσουμε σταθερότητα σε μια ομάδα που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια. Η ομάδα που θα δείξει το μεγαλύτερο πάθος θα κατακτήσει το τρόπαιο. Για την αστάθεια ίσως φταίει ότι μόλις πρόσφατα είχαμε αλλαγή προπονητή", παραδέχτηκε ο Κ. Φλεβαράκης.

Διψούν για τίτλο

Στις 21.15 θα αναμετρηθούν ο Ηρακλής με την ΑΕΚ (ΑΝΤ 1). Δυο ομάδες με μικρή προϊστορία στο θεσμό. Ο Ηρακλής μετράει τρεις αποτυχίες σε αντίστοιχους τελικούς. Η ΑΕΚ το μοναδικό κύπελλο που έχει στη συλλογή της το κατέκτησε το 1981 και μάλιστα σε βάρος του Ηρακλή με πρωταγωνιστές τον μετέπειτα αστέρα των Λος Αντζελες Λέικερς Κερτ Ράμπις και τον Βασίλη Γκούμα. "Εγώ πιστεύω ότι ο Ηρακλής είναι μεγάλη ομάδα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι άλλοι τρεις του Φάιναλ φορ έχουν μεγαλύτερο όνομα. Ως θεσμός, το κύπελλο έχει όμως ενδιαφέρον επειδή κρύβει εκπλήξεις. Κι ο Αρης δεν ήταν πέρυσι το φαβορί, αλλά κατέκτησε το τρόπαιο. Αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Με προβληματίζει ότι ο Ηρακλής δεν αγωνίζεται φέτος στην Ευρώπη και δεν έχει εμπειρίες συνεχόμενων παιχνιδιών. Δε γνωρίζω πώς θα αντιδράσουν οι παίκτες μου παίζοντας δύο παιχνίδια σε ένα εικοσιτετράωρο" τόνισε ο Ντρ. Σάκοτα, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι για τον Ηρακλή το Φάιναλ φορ είναι κι η πρώτη ευκαιρία να διεκδικήσει μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο της νέας περιόδου.

Ο Κώστας Πολίτης δεν έχρισε την ομάδα του φαβορί. Παραδέχτηκε όμως ότι "η ΑΕΚ διψάει για έναν τίτλο". Αφού συνεχάρη τον Γ. Καλαφατάκη που οδήγησε την ομάδα στο Φάιναλ φορ, τόνισε ότι δική του επιδίωξη είναι να τη φτάσει ψηλότερα. "Στόχος όλων των ομάδων είναι ο τελικός, γι' αυτό και τα παιχνίδια των ημιτελικών είναι τα σημαντικότερα. Στον τελικό θα γίνει ένα ανοιχτό παιχνίδι και ο πιο ψύχραιμος θα νικήσει" τόνισε. Η ΑΕΚ θα έχει πιθανότατα στον πάγκο της και τον Λόι Ντάνιελς. Ο Αμερικανός αναμενόταν χτες στην Αθήνα, κουβαλώντας μαζί του ένα βιογραφικό με πολλές τιμωρίες για απαγορευμένες ουσίες. Στην ουσία θα είναι "ωσεί παρών", καθώς δε θα γνωρίζει ούτε τα ονόματα των συμπαικτών του.

Το κοινό και των τεσσάρων προπονητών είναι πως στο παρελθόν εργάστηκαν στον ΠΑΟΚ. "Ο ΠΑΟΚ ή ξέρει να επιλέγει ή ν' αλλάζει προπονητές", παρατήρησε ο Κ. Πολίτης για να συμπληρώσει ο Ντρ. Σάκοτα. "Εντάξει, αλλά μόνος ένας κατέκτησε με τον ΠΑΟΚ ευρωπαϊκό κύπελλο". Αν δεν παινέψεις τα γένια σου...

Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ