Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με αγώνες απαντούν στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης

Συνέχιση των αγώνων αποφάσισε το Συντονιστικό που συνεδρίασε προχτές. Οργιο τρομοκρατίας και με εντολή εισαγγελέα για συλλήψεις και Αυτόφωρο μαθητών που συμμετέχουν στα μπλόκα

Μέρα πολύμορφων κινητοποιήσεων και η σημερινή για τους μαθητές, που, παρά το όργιο τρομοκράτησής τους από διάφορους "εντεταλμένους" συνεχίζουν τον αγώνα, καλώντας το υπουργείο Παιδείας να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία του. Σήμερα, σύμφωνα με την απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας που συνεδρίασε προχτές Κυριακή, θα γίνουν τοπικές διαδηλώσεις και μαθητικά μπλόκα στους δήμους της Αθήνας. Παράλληλα, οι μαθητές συμμετέχουν μαζικά την Παρασκευή 5 Φλεβάρη στο πανελλαδικό - παμμαθητικό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, όπου σύμφωνα με τους μαθητές υπάρχει και η σκέψη να γίνει συναυλία.

Η προχτεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας έδειξε ότι παρά τις τεράστιες πιέσεις που δέχονται οι μαθητές, δεν είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν τον αγώνα τους και καλούν τον υπουργό Παιδείας σε ουσιαστικές υποχωρήσεις.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικράτησε χτες στα σχολεία ήταν η περίπτωση του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας, όπου στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση "σπασίματος" των καταλήψεων από "αγανακτισμένους" γονείς. Οπως καταγγέλλουν μάλιστα εκπαιδευτικοί, στο 40ό Λύκειο, το οποίο φιλοξενεί τις συνεδριάσεις των Συντονιστικών Αγώνα, το πρωί κατέφθασαν γονείς, απειλώντας για εισαγγελικές παρεμβάσεις, τηλεφωνούσαν σε σπίτια μαθητών και τους πίεσαν να ψηφίσουν για τη λήξη της κατάληψης, τη στιγμή που από τον κανονισμό της λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων δεν επιτρέπεται η παρουσία καθηγητή και πολύ περισσότερο γονιών στην ψηφοφορία. Μαθητές κατήγγειλαν ότι στην καταμέτρηση βρέθηκαν λιγότερα ψηφοδέλτια και δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δηλώνοντας ότι είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν. Στο 22ο Λύκειο, σύμφωνα με καταγγελίες, που βρίσκεται στο ίδιο συγκρότημα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, για να εξασφαλίσει ότι δε θα συνεχιστεί η κατάληψη, πήρε την κάλπη, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ψηφοφορία και έφυγε! Σήμερα, αναμένεται να συνεχιστεί η ψηφοφορία.

Οι μαθητές σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντηση ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται υπό κατάληψη 800 περίπου σχολεία σε όλη τη χώρα (650 σύμφωνα με την Αστυνομία), από τα οποία τα 350 είναι Λύκεια της Αθήνας. Παράλληλα, κατήγγειλαν για μια ακόμα φορά την αδιαλλαξία της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματα των μαθητών και την επιχείρηση τρομοκράτησης, την οποία όπως τόνιζαν, "ο μαζικός μας αγώνας με την κοινή δράση με γονείς, καθηγητές, εργαζόμενους έριξε στο κενό", αλλά και "τις γνωστές πλέον συμμορίες που πετάνε μολότωφ, σπάνε τζαμαρίες, καίνε αυτοκίνητα. Αυτές τους οι πράξεις σκοπεύουν να μας τρομοκρατήσουν και να δικαιολογήσουν την επιχείρηση τρομοκρατίας της κυβέρνησης". Επίσης, οι μαθητές κατήγγειλαν "τη βάρβαρη πράξη" του κουρέματος του συμμαθητή τους από το 46ο Λύκειο Αθήνας, "δείγμα της τρομοκρατίας που έχουν προσπαθήσει να επιβάλουν στους αγωνιζόμενους μαθητές. Και γι' αυτή την πράξη είναι ηθικά και πολιτικά υπόλογοι η κυβέρνηση και ο υπουργός", τόνιζαν.

Οι εκπρόσωποι των μαθητών δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τα εργατικά σωματεία, γονείς, συνταξιούχους και όλους τους μαζικούς φορείς που σε όλη τη διάρκεια του αγώνα τους, βοηθούν τους μαθητές ηθικά και υλικά (για τα έξοδά μας για τις αφίσες, προκηρύξεις κλπ.) και κάλεσαν ακόμα μια φορά το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε ουσιαστικές υποχωρήσεις και όχι "ψευτοαλλαγές" όπως χαρακτήριζαν τις εξαγγελίες του υπουργού.

Οι γονείς δίπλα στους μαθητές

"Αντιμετωπίζουμε με εμπιστοσύνη το κίνημα των μαθητών και πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για το μέλλον αυτής της χώρας", τόνισε παίρνοντας το λόγο η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας Β. Τζιατζή,η οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του υπουργείου. Αναφέρθηκε και στο ζήτημα των "προνομίων" που δίνονται στους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων σε ό,τι αφορά το δικαίωμα να μη δίνουν εξετάσεις στη Β Λυκείου και κάλεσε το υπουργείο να πάρει θέση σε αυτό το θέμα. Οσο για τις προσπάθειες τρομοκράτησης των μαθητών, είπε ότι τα όργανα των γονιών δε θα μείνουν αμέτοχα, αλλά θα προχωρήσουν ακόμα και σε διώξεις σε όλους εκείνους που επιτίθενται στα παιδιά, ενώ απέδωσε αυτές τις επιθέσεις σε οργανωμένο σχέδιο.

"Οι γονείς δεν είναι απλοί θεατές στα προβλήματα της παιδείας", είπε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά Κ. Κυριακοπούλου, η οποία χαρακτήρισε ως "παράλογη" την αδιαλλαξία της κυβέρνησης. Αναφερόμενη στους αγανακτισμένους γονείς είπε ότι είναι "σε εντεταλμένη υπηρεσία".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στη συγχώνευση (2014-09-05 00:00:00.0)
Προσπαθούν να στείλουν τους μαθητές σπίτι τους (2011-09-27 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι προσπάθειες τρομοκράτησης (2010-10-14 00:00:00.0)
Απαξιωμένη η "μεταρρύθμιση" στις συνειδήσεις των μαθητών (1999-01-31 00:00:00.0)
ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΗΝΥΜΑ απόφασης αγώνα για την Παιδεία (1999-01-29 00:00:00.0)
Απειλές και επιθέσεις από "εντεταλμένα όργανα" (1999-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ