Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι μαθητές παλεύουν για τα δικαιώματά τους

Οι μαθητές αγωνίζονται για να καταργηθούν οι φραγμοί που μπήκαν με τη λεγόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση (δεν είναι σωστό να χαρακτηρίζονται μεταρρύθμιση αντιδραστικές ρυθμίσεις) στην πρόσβαση των παιδιών της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των φτωχών στρωμάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας, αρνούνται ότι έχουν τεθεί φραγμοί. Η συνέντευξη όμως του υπουργού στο Mega, στις 28/1/99, ήταν αποκαλυπτική. Πρώτα - πρώτα παραδέχτηκε ότι τα παιδιά που φοιτούν σε ορισμένα τμήματα ιδιωτικών σχολείων (π. χ. Σχολή Μωραϊτη, Κολέγιο Αθηνών κλπ.) απαλλάσσονται απ' τις πανελλαδικές εξετάσεις στη Β Λυκείου. Και είναι φανερό ποια παιδιά σπουδάζουν σ' αυτά τα σχολεία αφού τα δίδακτρα είναι υπέρογκα, χρειάζονται ξένες γλώσσες μιας και τα μαθήματα γίνονται σε ξένες γλώσσες κλπ. Είναι τα παιδιά της αστικής τάξης που θέλει τα παιδιά της να μπαίνουν στα Πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις και ψυχολογικά τραύματα.

Ετσι είναι φανερό ότι υπάρχει και τυπικά ανισότιμη μεταχείριση ανάμεσα στα παιδιά της αστικής τάξης και τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Γνωρίζουμε καλά ότι τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων υστερούν ουσιαστικά σε σχέση με τα παιδιά της αστικής τάξης λόγω των οικονομικών δυνατοτήτων των τελευταίων. Αυτό όμως να γίνεται και με νόμο υπέρ των παιδιών της αστικής τάξης είναι πρωτοφανές, είναι απαράδεκτο, είναι αντισυνταγματικό.

Πέρα απ' αυτό και κυρίως ο υπουργός Παιδείας, δέχτηκε ουσιαστικά ότι τις πανελλαδικές εξετάσεις στη Β Λυκείου δεν τις καταργεί γιατί θα τις χρησιμοποιήσει ως κύριο μέσον για να σπρώξει τα παιδιά των φτωχών στρωμάτων στα ΤΕΕ. Ο υπουργός Παιδείας συγκεκριμένα είπε ότι οι 120.000 μαθητές που δίνουν τώρα εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη λεγόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα γίνουν 80.000 απόφοιτοι Λυκείου και 40.000 απόφοιτοι ΤΕΕ. (Τα νούμερα αμφισβητούνται γιατί υπήρχαν και 20.000 μαθητές που αποφοιτούσαν μέχρι τώρα από τις Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές). Και πώς θα το πετύχει αυτό; Μα προφανώς οι πανελλαδικές εξετάσεις στη Β Λυκείου θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο που θα σπρώξει τους μαθητές που προέρχονται από οικογένειες που δεν μπορούν να τα φροντίσουν επαρκώς, στα ΤΕΕ. Δηλαδή οι εξετάσεις στη Β Λυκείου και τα αρνητικά αποτελέσματα θα απογοητεύουν ένα μέρος των μαθητών και τους γονείς τους και έτσι θ' αναγκάζονται να προσφεύγουν στα ΤΕΕ που θα ετοιμάζουν μισοειδικευμένους εργάτες. Αυτή είναι η κύρια κατεύθυνση και η ουσία του νόμου.

Ισως πει κανείς ότι υπερβάλλουμε, ότι αυτό δεν είναι σωστό. Εχουμε όμως πείρα. Για πρώτη φορά το θέμα τέθηκε με την ψήφιση του νόμου 309 το 1976, που στο σχέδιο υπήρχαν εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Τότε τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιτάχτηκαν με το επιχείρημα ότι τα παιδιά στα 14 τους χρόνια που δεν έχουν ωριμότητα, υποχρεώνονται σε αυστηρές εξετάσεις που θα έχουν ως συνέπεια τα παιδιά των φτωχών στρωμάτων να μην μπορούν να περάσουν αυτό το φράγμα. Ζητήσαμε τότε οι οποιοιδήποτε φραγμοί να μπουν μετά το Λύκειο που τα παιδιά θα είναι ώριμα και θα μπορούν να παλέψουν μόνα τους για να περάσουν τα οποιαδήποτε φράγματα, στην προσπάθειά τους να αποχτήσουν δίπλωμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτό γίνεται τώρα στα 16 χρόνια τους. Δηλαδή τα παιδιά πριν ακόμα ωριμάσουν, να σπρωχτούν με βίαιο τρόπο στα ΤΕΕ που θα είναι υποβαθμισμένες εκπαιδευτικές μονάδες...

Ετσι είναι φανερό ότι οι μαθητές που αγωνίζονται δεν έχουν μεγαλώσει με υπεραξία, είναι παιδιά εργατών, αγροτών, εργαζομένων, που με αυταπάρνηση παλεύουν για τα δικαιώματά τους, για να μην χάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκίνησαν οι πανελλαδικές εξετάσεις (2008-05-20 00:00:00.0)
Κατάρτιση σε βάρος της γενικής μόρφωσης (2006-01-21 00:00:00.0)
Ξεκινούν στις 18 Μάη οι πανελλαδικές εξετάσεις (2004-04-15 00:00:00.0)
Λίφτινγκ στο «Μινώταυρο» της μεταρρύθμισης (2000-10-04 00:00:00.0)
Απόφοιτοι δύο κατηγοριών (2000-05-26 00:00:00.0)
Να παρθούν μέτρα για τους νυχτερινούς μαθητές (2000-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ