Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΕΡΟΙΑ
Δικάζονται σήμερα 100 αγρότες!

Την ώρα που ο υπουργός Γεωργίας συνεχίζει τον, κατ' επίφαση μόνο, διάλογο με τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα και τα αιτήματά τους, συνεχίζονται και τα "αγροτοδικεία" σε βάρος των αγωνιστών αγροτών που αντιμάχονται τις καταστροφικές επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ. Ετσι, 100 αγρότες αναμένεται να δικαστούν σήμερα στο τριμελές πλημμελειοδικείο Βέροιας για τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του '96.

Η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ έχει καλέσει το λαό του νομού να δηλώσει έμπρακτα τη συμπαράστασή του στους διωκόμενους αγρότες, απαιτώντας μαζικά να σταματήσει η τρομοκράτηση και ο εκφοβισμός που επιχειρείται μέσα από την ποινικοποίηση των αγώνων για τα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς.Στο μεταξύ σε συγκρότηση επιτροπών και επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Γεωργίας προσανατολίζεται να προχωρήσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο του νομού, αλλά και οι δύο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων του νομού, προκειμένου, όπως λένε, να προωθηθούν για λύση τα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς του νομού. Στόχος δε φαίνεται να είναι άλλος από τη δημιουργία εμποδίων, με το πρόσχημα του διαλόγου, στην οργανωμένη έκφραση της αγανάκτησης της πλειοψηφίας των αγροτών και στην αγωνιστική δράση.

Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσονται και οι επαφές του υπουργού Γεωργίας με εκπροσώπους Ενώσεων, Ομοσπονδιών, και υπηρεσιακούς παράγοντες, που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Θράκη. Ο Γ. Ανωμερίτης για άλλη μια φορά δεν έδωσε καμία απάντηση στα αιτήματα που τέθηκαν. Επανέλαβε την ήδη εκφρασμένη απόφασή του να απαντήσει συνολικά, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, με γραπτό κείμενο. Ξεκαθάρισε πάντως πως οι αποφάσεις θα κινηθούν σύμφωνα με τις αναμενόμενες αποφάσεις στο πλαίσιο της "Ατζέντας 2000" και των συνομιλιών για την Παγκόσμια Οργάνωση Αγοράς (ΓΚΑΤΤ).

Αναπάντητο, όμως, έμεινε και το αίτημα των αγροτών της Θράκης, να αποζημιωθούν για τα προϊόντα (τεύτλα, καλαμπόκι, βαμβάκι) που παραμένουν αμάζευτα στα χωράφια, εξαιτίας των παρατεταμένων βροχοπτώσεων, καθώς και για τις μειωμένες αποδόσεις που είχαν οι ανοιξιάτικες καλλιέργειες, εξαιτίας του καύσωνα. Εξαιτίας αυτών, οι αποδόσεις εμφανίζονται μειωμένες κατά 40%, κυρίως στον Εβρο, όπου το πρόβλημα εμφανίζεται σε μεγαλύτερη έκταση. Γεγονός που έχει άμεση επίπτωση στο εισόδημα χιλιάδων αγροτών του νομού.

Σε ξεχωριστή συνάντηση που είχε ο υπουργός με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Εβρου,μετά από αίτημά της, περιορίστηκε να δηλώσει πως θα δοθούν αποζημιώσεις μέσα από το πρόγραμμα των ΠΣΕΑ, δε διευκρίνισε όμως αν θα καλύπτουν όλο το μέγεθος των ζημιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ