Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεση έργων "εκ βιβλίων"

Στην αίθουσα τέχνης - βιβλιοπωλείο "Παρατηρητής" της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται (μέχρι τις 31 του Γενάρη) μια ενδιαφέρουσα, εικαστικού περιεχομένου, αλλά βιβλιογραφικής καταγωγής, έκθεση. Πρόκειται για χαρακτικά έργα ex-libris (λατινική η λέξη σημαίνει "εκ βιβλίων"), που ανήκουν στη συλλογή του Βασίλη Ζευγώλη.Εργα που παραπέμπουν στο παρελθόν, στις αρχές της χαρακτικής, της τέχνης που συμπορεύτηκε με την εκδοτική τέχνη χειροποίητων βιβλίων από μεγάλους μαστόρους του μεσαίωνα (συχνά καλόγηρους).

Ενα σύγχρονο ex-libris ("βιβλιόσημο" θα μπορούσε ίσως να λέγεται στα ελληνικά), είναι μια μικρή μορφή έργου τέχνης, που μεγεθύνθηκε, λαμπρύνθηκε καλλιτεχνικά από ανώνυμους αρχικά "μαστόρους" από το μεσαίωνα και εντεύθεν, δηλαδή από πραγματικούς καλλιτέχνες που όμως δεν αναγνωρίζονταν σαν καλλιτέχνες, μέχρι να 'ρθει η Αναγέννηση και να διεκδικήσουν την αναγνώριση της καλλιτεχνικής και όχι απλά της "μαστορικής" τους ιδιότητας και της καταξίωσης του ονόματός τους, οπότε επώνυμοι πια ζωγράφοι - χαράκτες να εικονογραφούν βιβλία και άλλα έντυπα.

Τα ex-libris είναι έντυπες ετικέτες, μεγέθους 5χ8 εκατοστών, αλλά και μεγαλύτερες, κολλημένες συνήθως στην εσωτερική πλευρά του πρόσθιου εξωφύλλου των βιβλίων, που παίζουν διακοσμητικό ρόλο, αλλά και αποτελούν σήματα της ιδιοκτησίας.

Στην έκθεση παρουσιάζεται πλήθος έργων, πολλών καλλιτεχνών από 30 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η δική μας. Η χώρα μας εκπροσωπείται με έργα 28 γνωστών σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ