Κυριακή 9 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΝΙΚΟΥ ΣΟΦΙΑΝΟΥ
Με το ΚΚΕ για τη νεανική αντεπίθεση

Μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τους στόχους και τα καθήκοντα της Οργάνωσης και για το 7ο Συνέδριό της

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας άνοιξε την αυλαία της προσυνεδριακής διαδικασίας για το 7ο Συνέδριο της Οργάνωσης. Ενας ακόμη σημαντικός σταθμός στην ιστορία της ΚΝΕ ξετυλίγεται με την οργανωμένη συζήτηση, τόσο στις γραμμές της, όσο και πλατιά στη νεολαία, που θα συμβάλει με ακόμη μεγαλύτερη ορμή στη νεανική αντεπίθεση. Που θα οδηγεί το αγωνιστικό ρεύμα της νέας γενιάς, με την αποφασιστική συμβολή της ΚΝΕ, στο μεγάλο ποτάμι του λαϊκού μετώπου.

Ποια προβλήματα απασχολούν τους νέους και τις νέες; Πώς η ΚΝΕ με το Συνέδριό της προετοιμάζεται για την εκπλήρωση των στόχων της; Για όλα αυτά ο "Ρ" συζητά με τον Νίκο Σοφιανό, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Νεανικό μέτωπο και λαϊκοί αγώνες

- Με τη δημοσίευση των προσυνεδριακών ντοκουμέντων του ΚΣ για το 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ μπαίνετε στην τελική ευθεία για την κορυφαία αυτή διαδικασία. Ποια η σημασία του 7ου Συνεδρίου για τη νέα γενιά;

- Η προσυνεδριακή περίοδος που έχει ξεκινήσει για την Οργάνωσή μας συμπίπτει με τη σοβαρή άνοδο των αγώνων της εργατικής τάξης και της αγροτιάς. Θα συζητήσουμε με τη νέα γενιά τις θέσεις μας εν μέσω σημαντικών αγωνιστικών διεργασιών που συντελούνται. Οι αγώνες που είναι σε εξέλιξη, οι αγώνες που έρχονται, το φούντωμα της λαϊκής πάλης συνολικότερα, δημιουργεί ένα προνομιακό έδαφος για τη συζήτηση που ανοίγει η ΚΝΕ με τη νεολαία μπροστά στο Συνέδριό της. Οι νέοι δεν είναι αμέτοχοι στην όξυνση της ταξικής πάλης που έχουμε αυτή την περίοδο. Σημαντικά τμήματα των νέων στην πόλη και την ύπαιθρο επηρεάζονται από αυτές τις εξελίξεις. Συμμετέχουν στους αγώνες ή βλέπουν θετικά τη δυναμική που αναπτύσσεται από τη λαϊκή πάλη.

Η κυβέρνηση για να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική της δυναμώνει τον αυταρχισμό και τον αντικομμουνισμό. Ανακαλύπτοντας παντού το δάκτυλο του ΚΚΕ σ' όσους αγωνίζονται, επιχειρεί να τρομοκρατήσει ιδεολογικά πλατιές λαϊκές μάζες. Το μήνυμα που φτάνει όμως παντού, είναι η ταύτιση της έννοιας του αγώνα με το ΚΚΕ, είναι η απόδειξη και μ' αυτό τον τρόπο ότι το ΚΚΕ αποτελεί τη διαφορετική πολιτική δύναμη.

Η πολιτική δράση, η ιδεολογία μας γίνεται σήμερα πιο διακριτή πλατιά στη νεολαία. Τα χρόνια που πέρασαν από το 6ο Συνέδριο, η ΚΝΕ με τη δράση της διαμόρφωσε αγωνιστικούς δεσμούς με χιλιάδες νέους, το κύρος του ΚΚΕ ανεβαίνει στη νεολαία. Μπορεί, λοιπόν, σήμερα να γίνει το Συνέδριό μας σημαντικό γεγονός για μεγάλα τμήματα της νέας γενιάς. Να γίνει σημείο προβληματισμού, διαλόγου και διάθεσης αγωνιστικής δράσης, να αναδειχτεί πιο πλατιά στη νεολαία η ανάγκη της διεξόδου μέσω της σύγκρουσης με την πολιτική που είναι υπεύθυνη για τα αδιέξοδα που συσσωρεύονται στους νέους.Το κάλεσμα της νεανικής αντεπίθεσης για να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας, για να φρενάρουμε τη συντηρητική επέλαση στο παρόν και το μέλλον μας, μπορεί να βρει πολλούς νέους αποδέκτες και να μεταδώσει τη σημασία του 7ου Συνεδρίου της ΚΝΕ πλατιά στη νέα γενιά.

Για το κέρδισμα των νεανικών συνειδήσεων

- Στην εισαγωγή των Θέσεων βάζετε το φιλόδοξο στόχο της αντεπίθεσης μαζί με το ΚΚΕ, μαζί με τη νεολαία. Τι σημαίνει για την ΚΝΕ το"μαζί με το ΚΚΕ";

- Σημαίνει να γίνει η ΚΝΕ πιο αποτελεσματική, πιο ικανή, πιο μαχητική και φυσικά πιο μαζική, ώστε να ανταποκριθεί στους υψηλούς στόχους που έβαλε το Κόμμα στο 15ο Συνέδριό του. Παλεύουμε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου, αυτό είναι το άμεσο πολιτικό καθήκον του Κόμματος, αυτή είναι και η επιδίωξη της ΚΝΕ. Η νέα γενιά μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασική συνιστώσα αυτού του μετώπου. Καθοριστική θα είναι η δράση της ΚΝΕ για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος. Αυτό είναι το θέμα του Συνεδρίου μας. Συζητάμε την τακτική και τις Θέσεις μας για το κίνημα της νεολαίας, τους στόχους και τις επιδιώξεις της πολιτικής - ιδεολογικής μας δράσης μέσα στους νέους, αυτά που πρέπει να γίνουν στην Οργάνωσή μας, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει αυτά που θα αποφασίσουμε.

Μαζί με το ΚΚΕ σημαίνει, να μη μένουμε μόνο στην αξιοποίηση της επιρροής που έχει το Κόμμα στην κοινωνία και τη νεολαία, αλλά με τη δράση μας στο κίνημα της νέας γενιάς να πολλαπλασιάζουμε αυτή την επιρροή, να τη διευρύνουμε πλατιά στους νέους. Να δημιουργούμε νέα κανάλια επικοινωνίας της ανατρεπτικής πολιτικής και καινοτόμας ιδεολογίας του ΚΚΕ με τους νέους και τις νέες. Μέσω της συλλογικής διεκδικητικής και δημιουργικής δράσης χιλιάδων νέων, να κερδίζει η ΚΝΕ νεανικές συνειδήσεις για αγώνα, ως τη ρήξη με το σύστημα, ως την ανατροπή του. Να πυκνώνει τις γραμμές της με νέους κομμουνιστές που παλεύουν για το σοσιαλισμό και την κομμουνιστική προοπτική, δυναμώνοντας έτσι τώρα και στο μέλλον τις γραμμές του Κόμματός της.

Δημιουργικός διάλογος με τη νέα γενιά

- Πώς έχει οργανωθεί η προσυνεδριακή διαδικασία και τι προσδοκάτε απ' αυτήν;

- Εχει ολοκληρωθεί η συζήτηση στα καθοδηγητικά όργανα για το σχεδιασμό της προσυνεδριακής περιόδου. Η εκκίνησή της έγινε την περασμένη Κυριακή, με την πανεξόρμηση του "Ριζοσπάστη" που είχε τις Θέσεις του ΚΣ. Τα αποτελέσματα ήταν καλά: εκατοντάδες νέοι πήραν τις Θέσεις, φτάσαμε στο 70% των μελών της ΚΝΕ την πρώτη μέρα, ενώ με το ξεκίνημα της Οικονομικής Εξόρμησης καλύψαμε το 18% του συνολικού οικονομικού πλάνου.

Αυτό το Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των θέσεων στα στελέχη και αμέσως ξεκινά η συζήτηση στις ΟΒ. Η διαδικασία των εκλογικών απολογιστικών συνελεύσεων των ΟΒ, οι Τομεακές και Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις θα έχουν ολοκληρωθεί ως τις 20 Απρίλη.

Το πρώτο εικοσαήμερο του Απρίλη θα πραγματοποιήσουμε μεγάλη πανεξόρμηση στη νεολαία με προπαγανδιστικά υλικά της ΚΝΕ για το Συνέδριο.

Προσδοκούμε ένα μεγάλο άνοιγμα της ΚΝΕ στη νέα γενιά, βαδίζουμε προς το 7ο Συνέδριο έχοντας όλες τις προϋποθέσεις, ώστε αυτή η κορυφαία διαδικασία να αποτελέσει σταθμό για το μέλλον της Οργάνωσης.

Φιλοδοξούμε να πραγματοποιήσουμε, ένα τολμηρό άνοιγμα σε χιλιάδες νέους συζητώντας τις θέσεις μας για την προοπτική της συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου και την αποφασιστική συμβολή της νέας γενιάς. Πρέπει να "βρεθούμε" ιδιαίτερα με όλους εκείνους τους νέους, που δώσαμε μαζί αυτά τα χρόνια δεκάδες μάχες, που γνωριστήκαμε έξω από εκατοντάδες νεανικούς χώρους.

Φιλοδοξούμε να ανοίξουμε μια ουσιαστική συζήτηση με όλα μας τα μέλη, για τα καθήκοντα της Οργάνωσής μας, για την υλοποίηση των σοβαρών υποχρεώσεων που έχει η ΚΝΕ απέναντι στο Κόμμα της. Μια συζήτηση μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες της Οργάνωσης, όπου φροντίδα μας θα είναι η κατάθεση της γνώμης των σ/φων, η συμβολή στη συζήτηση με κάθε σκέψη, που βγαίνει από τις εμπειρίες, τις ανησυχίες, τον προβληματισμό κάθε μέλους της ΚΝΕ.

Επίσης φιλοδοξούμε αυτό το διάστημα η ΚΝΕ να προχωρήσει τους στόχους της στο κίνημα της νεολαίας, συμβάλλοντας στη νεανική αντεπίθεση στη συντήρηση, συντονίζοντας οι νέοι τις αντιστάσεις τους στο λαϊκό κίνημα, εκφράζοντας την αγωνιστική τους αλληλεγγύη στους αγώνες της εργατικής τάξης και της αγροτιάς.

Επιχείρηση χειραγώγησης και αγωνιστικές πρωτοβουλίες

- Στα 4 χρόνια από το προηγούμενο Συνέδριο είχαμε σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις στην κατάσταση της νεολαίας. Ποια η επίδρασή τους στο κίνημα της νεολαίας;

- Στις θέσεις του ΚΣ στεκόμαστε αναλυτικά στην κατάσταση που διαμορφώνεται για την πλειοψηφία των νέων, σαν αποτέλεσμα της συντηρητικής πολιτικής που υλοποιείται στη χώρα, στα πλαίσια της περιβόητης σύγκλισης και των σχεδιασμών της "νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων".

Στα χρόνια που πέρασαν οι προσαρμογές που έγιναν στην οικονομία, την κοινωνία, την εκπαίδευση διαμόρφωσαν ένα αποκρουστικό τοπίο, μέσα στο οποίο οι νέοι μόνοι ή μαζί με τις οικογένειές τους προσπαθούν να επιβιώσουν.

Η επαγγελματική αβεβαιότητα κυριεύει τη μεγάλη μάζα της νεολαίας. Η ανεργία είναι το καθεστώς για διαρκώς ογκούμενο αριθμό νέων. Η περιοδικότητα στη δουλιά, η συχνή εναλλαγή εργασίας αγκαλιάζει μεγάλα ποσοστά νέων που βρίσκονται στην παραγωγή. Η δουλιά χωρίς εργασιακά δικαιώματα είναι η πραγματικότητα για χιλιάδες νέους εργάτες. Η κοινωνική ασφάλιση είναι άγνωστη λέξη σε πολλούς εργασιακούς χώρους που απασχολούνται νέοι και νέες εργαζόμενοι.

Παράλληλα, προωθούνται οι εξελίξεις στην εκπαίδευση εντείνοντας τους ταξικούς φραγμούς, υποβαθμίζοντας το δημόσιο - δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, ιδιωτικοποιώντας ολόκληρο τον τομέα της κατάρτισης, προσδένοντας την εκπαιδευτική διαδικασία με το είδος της παραγωγής που προωθείται στη χώρα με το εργατικό δυναμικό που χρειάζεται η ολιγαρχία. Μισοαμόρφωτοι - μισοειδικευμένοι - συνεχώς καταρτιζόμενοι και πάντα ανασφαλείς οι νέοι, εύκολη λεία για την ολιγαρχία, πειθήνια μάζα για το σύστημα.

Αυτή η κατάσταση επιδρά στη στάση και τη σχέση των νέων με το νεολαιίστικο κίνημα. Δημιουργεί νέες δυσκολίες, δίνει όμως και μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξή του.

Η σκληρή πραγματικότητα που ζει ο νέος είναι το έδαφος από το οποίο ξεκινά η διάθεσή του να αγωνιστεί, να διεκδικήσει, να βγει στο δρόμο. Γίνονται πιο ορατά τα αποτελέσματα της περιβόητης σύγκλισης, πιο ορατές οι επιπτώσεις της Νέας Τάξης. Αυτή η κατάσταση έγινε η αιτία που πολλές φορές, σε συνδυασμό και με τη δική μας δουλιά είχαμε σοβαρούς αγώνες - αντιστάσεις - εστίες διεκδίκησης από σημαντικά τμήματα νέων. Φυσικά, ο εργασιακός και εκπαιδευτικός μεσαίωνας που δημιουργείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ελλάδα δεν ανατρέπεται από μόνος του. Επιδρά και αρνητικά στη σχέση των νέων με το κίνημα. Κάνει πιο δύσκολη την επαφή των νέων εργαζόμενων - άνεργων με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Παράλληλα, με την αφαίρεση δικαιωμάτων προωθείται μια τεράστια επιχείρηση χειραγώγησης της σκέψης του νέου, προβάλλοντας σαν κυρίαρχες αξίες τον ατομισμό, τη συναίνεση, την παθητική στάση, τη φυγή και τις ψευδαισθήσεις που πλασάρει ο καπιταλισμός.

- Ποια η συμβολή της ΚΝΕ στην ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος αυτή την περίοδο;

- Επιδιώκουμε αυτή την περίοδο, η διάθεση αλληλεγγύης που υπάρχει σε νέους απέναντι σε σοβαρούς αγώνες που εξελίσσονται, να γίνει έμπρακτη έκφραση και οργανωμένη δράση μέσω των νεολαιίστικων μαζικών φορέων. Εγινε μια καλή δουλιά το προηγούμενο διάστημα, αλληλεγγύης στην αγροτική εξέγερση, που πρέπει να συνεχιστεί. Οι απεργίες στην εκπαίδευση μπορούν να δώσουν ώθηση στο στόχο του μετώπου παιδείας και συμβάλλουμε σε τέτοιες πρωτοβουλίες που ξετυλίγονται.

Αιχμή σήμερα της συντηρητικής επίθεσης στην εκπαίδευση γίνεται η επιχείρηση "ελεύθερη πρόσβαση". Πρέπει να προβάλουμε τις θέσεις μας μαζί με την πυροδότηση αντιστάσεων σε όλους τους χώρους και ιδιαίτερα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η κλιμάκωση του αγώνα για το ωράριο στα πολυκαταστήματα, η συνέχιση των κινητοποιήσεων στα νυχτερινά, η οργάνωση των σπουδαστών στις ιδιωτικές σχολές είναι προτεραιότητες στη δράση μας.

Η αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική δράση του νεολαιίστικου κινήματος, η δικτύωση της κίνησης "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", η ενημέρωση και στήριξη της πρωτοβουλίας κατά της Συνθήκης Σένγκεν είναι επίσης στην προσοχή μας.

Ξεχωριστό βάρος δίνουμε σε πρωτοβουλίες από νεολαιίστικους μαζικούς φορείς ενάντια στις μεθοδεύσεις για διαχωρισμό των ναρκωτικών για την προβολή του ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά. Ανέφερα πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ή θα παρθούν στο νεολαιίστικο κίνημα αυτή την περίοδο, κρατώντας για το τέλος την ανάγκη και της δικής μας δουλιάς, όπως έχουμε σχεδιάσει, για να προχωρήσουν συγκεκριμένα βήματα σε συγκεκριμένους χώρους συμμετοχής και δράσης των νέων εργατών - εργαζομένων στο εργατικό κίνημα.

Η αξία της διεκδίκησης

- Η νεολαία ζει την οξύτητα της αντίφασης των μεγάλων δυνατοτήτων για ένα καλύτερο μέλλον και τους φραγμούς για τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων να γευτούν αυτό το μέλλον. Υπάρχει προοπτική αντιμετώπισης;

- Εμείς γνωρίζουμε ποια προοπτική μπορεί να λύσει την αντίθεση, ανάμεσα στις μεγάλες δυνατότητες από τη μια και τους φραγμούς από την άλλη, για τη ζωή της νεολαίας. Είναι ο σοσιαλισμός σαν ανάγκη και σύγχρονη απαίτηση της κοινωνίας.

Πώς αντιλαμβάνεται όμως ο νέος αυτή την αντίφαση στη ζωή του; Βλέπει την απόσταση ανάμεσα σ' αυτόν και στα επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού να μεγαλώνει. Βλέπει μετέωρη τη θέση του στην κοινωνία. Πιάνει τον εαυτό του να είναι θεατής μιας τεράστιας καταναλωτικής πασαρέλας την οποία δεν μπορεί να αγγίξει. Βιώνει την κοινωνική αδικία και την ανισότητα την πολύμορφη καταστολή και τις ταξικές διακρίσεις. Παρακολουθεί τον πόλεμο στη γειτονιάς μας σαν σίριαλ στην τηλεόραση, ζει τις επιπτώσεις τις περιβαλλοντικής καταστροφής που απειλείται. Φτιάχνεται έτσι ένα εκρηκτικό μείγμα που επιδρά στη συμπεριφορά, στη στάση του, στην κλίμακα αξιών του.

Τη νέα γενιά τη χαρακτηρίζει η αντιφατικότητα, η κυρίαρχη ιδεολογία στην κοινωνία δεν έχει κερδισμένη από χέρι τη νεολαία. Η συλλογικότητα συνυπάρχει με τον ατομισμό, η διάθεση για αγώνα με τη λογική του βολέματος, η αξία της κοινωνικής αλληλεγγύης με το συντεχνιασμό. Η νέα γενιά ριζοσπαστικοποιείται πιο εύκολα, μπορεί να κερδηθεί με τη δική μας προοπτική. Σήμερα μπαίνει πιο γρήγορα το δίλημμα των μεγάλων επιλογών, διεκδικώντας και το πιο άμεσο πρόβλημα σκοντάφτεις πάνω στο καθεστώς της κυριαρχίας των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η αξία της διεκδίκησης σαν μέσο για να καλυτερέψεις τη ζωή σου, αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των νέων.

Συνάντηση με το εργατικό κίνημα

- Στο κείμενο των Θέσεων αναφέρεστε στους δύο δρόμους που ανοίγονται στη νεολαία. Τι σημαίνει αυτό για το νεολαιίστικο κίνημα και με ποια καθήκοντα επιφορτίζει την ΚΝΕ;

- Μπροστά στο δίλημμα των επιλογών που κάνει ο νέος προβάλουν δύο δρόμοι: ο δρόμος της σύγκρουσης ή της υποταγής. Η ρήξη ή ο συμβιβασμός, η αυταπάτη του βολέματος ή η συλλογική διεκδίκηση, η αντιμετώπιση της δύσκολης πραγματικότητας ή η φυγή απ' την πραγματικότητα. Η λογική που λέει άσχημη η κατάσταση τι να κάνουμε, με τη λογική: αφού είναι άσχημη η κατάσταση παλεύουμε για να αλλάξει.

Το προνομιακό έδαφος για να κάνει ο νέος τη σωστή επιλογή είναι το κίνημα της νεολαίας. Η οργανωμένη συλλογική δράση διεκδικώντας και δημιουργώντας. Η προσοχή της ΚΝΕ βρίσκεται σταθερά στο κίνημα της νεολαίας, θέλοντας να υπάρχει ένας μόνιμος επίμονος προσανατολισμός όλων των οργανώσεών της, όλων των μελών της στο νεολαιίστικο κίνημα, στους νεανικούς μαζικούς φορείς. Εδώ ξεδιπλώνεται η ενωτική μας τακτική, εδώ απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα σε πλατιές μάζες νέων.

Επιδιώκουμε να ενισχυθεί ο αντιιμπεριαλιστικός προσανατολισμός των αγώνων και του κινήματος στο σύνολο του. Να διαμορφώνεται και να εδραιώνεται ένα διεκδικητικό πλαίσιο, που δε θα περιορίζεται στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων, αλλά θα διεκδικεί τη διεύρυνσή τους, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, θα έρχεται σε σύγκρουση με τη συντηρητική πολιτική και τους μηχανισμούς της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, θα είναι ανοιχτό σε βαθύτερες αλλαγές.

Η δουλιά μας για την ανάπτυξη και τον προσανατολισμό των αγώνων και της συλλογικής δράσης, οικοδομείται στη βάση των συγκεκριμένων αναγκών, προβλημάτων και ενδιαφερόντων σε κάθε χώρο. Θέλουμε η δουλιά της ΚΝΕ στη νεολαία να ανοίγει τη δράση και τη συσπείρωση σε κρίσιμα μέτωπα πάλης, που αφορούν όλο το φάσμα της ζωής της. Στα μέτωπα αυτά δίνουμε τη μάχη για τον προσανατολισμό του κινήματος, αποτελούν σημεία συνάντησης του νεολαιίστικου με το εργατικό κίνημα.

Μέσα από τον αγώνα οι νέοι έρχονται αντιμέτωποι με τα μονοπώλια, τους μηχανισμούς της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Ελλάδα της εξάρτησης από τον ιμπεριαλισμό, στην καπιταλιστική κοινωνία.

Η ανάπτυξη της πάλης για τα προβλήματα, η δράση στα μέτωπα που ανοίγουμε στο κίνημα της νεολαίας, μπορεί να οδηγούν στη διαμόρφωση ενός ισχυρού νεανικού ρεύματος αντεπίθεσης, που μαζί με την εργατική τάξη και το λαό θα συναντιέται στο λαϊκό μέτωπο πάλης. Προϋπόθεση γι' αυτό, η ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού προσανατολισμού του νεολαιίστικου κινήματος που ενιαιοποιεί τη δράση στα μέτωπα και στο αποφασιστικό δυνάμωμα της ΚΝΕ.

Να μαθαίνουμε

- Μέσα από τις Θέσεις γίνεται φανερή η προσπάθεια να αναδειχτεί η ανάγκη της ιδεολογικής αντεπίθεσης στην επίμονη χειραγώγηση των συνειδήσεων των νέων. Πώς μπορεί να υλοποιείται αυτό το καθήκον;

- Η άρχουσα τάξη δίνει ξεχωριστή σημασία στο κέρδισμα των νέων με την ιδεολογία της. Δε φτάνει μόνο η δουλιά, όπως λέει το τραγούδι, το πιο σπουδαίο είναι η ψυχή σου. Νέοι χωρίς δικαιώματα, νέοι με αβέβαιη προοπτική, αλλά και νέοι που θεωρούν μονόδρομο αυτή την κατάσταση, νέοι χωρίς σκέψη ή σκέψη ενσωματωμένη στο σύστημα, είναι έρμαια στις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης.

Η ιδεολογική αντεπίθεση στο επίπεδο των αξιών και της κοσμοθεωρίας μας δεν είναι μόνο όρος για την ανάταση του κινήματος της νεολαίας, είναι η προϋπόθεση για να υλοποιηθούν οι στόχοι που βάζουμε. Η ιδεολογική αντεπίθεση δεν μπορεί να ξεχωρίζεται από την πολιτική και μαζική δράση. Ξεδιπλώνεται μαζί με τους στόχους μας στο κίνημα, μαζί με την πολιτική μας παρουσία, έχοντας τη δική της δυναμική, τα δικά της καθήκοντα.

Η επιθετική προβολή της ιδεολογίας μας, η επιθετική μέσα στη δράση ανάδειξη των δικών μας αξιών, πρέπει να πάρει δεσπόζουσα θέση στη δουλιά της ΚΝΕ. Αυτό απαιτεί να στραφεί η προσοχή μας σε καίρια σημεία της δράσης μας σε πλευρές της εσωοργανωτικής δουλιάς, που στην πράξη υποτιμούνται.

Απαιτεί δημιουργική επαφή των μελών μας με το μαρξισμό - λενινισμό. Μόνιμη ενασχόληση με αιχμές της ιδεολογικής χειραγώγησης των νέων. Ουσιαστική γνώση των προγραμματικών μας Θέσεων. Απαιτεί όμως και τη συστηματική καλλιέργεια της έφεσης προς τη γνώση. Τη γνωριμία με τα επιτεύγματα της διανόησης και του πολιτισμού. "Να μαθαίνουμε, να μαθαίνουμε και πάλι να μαθαίνουμε", που ήταν το κάλεσμα του Λένιν στις αρχές του αιώνα στην πρωτοπόρα ρώσικη νεολαία, επιβάλει στην ΚΝΕ στο τέλος του αιώνα να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη μορφωτικού ρεύματος στις γραμμές της και ευρύτερα στους νέους.

Σοσιαλισμός απαίτηση των καιρών

- Πώς συνδυάζετε την πάλη για τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις της νέας γενιάς με την προοπτική του μετώπου;

- Με τη σοσιαλιστική προοπτική, κλείνουν όλοι οι τίτλοι των τριών ενοτήτων των θέσεων του ΚΣ. Η σοσιαλιστική επανάσταση και η κομμουνιστική προοπτική δεν είναι όμως μόνο ένα σύνθημα που λέγεται για να μην ξεχνιέται. Στις Θέσεις μας και στο Πρόγραμμα του Κόμματος, αποδείχνουμε ότι η λύση στα προβλήματα που μαστίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας, δεν μπορεί να έρθει μέσα απ' αυτήν ή την άλλη διαχείριση του καπιταλισμού.

Η αντιμετώπιση των συνεπειών από το καθεστώς της μονοπωλιακής ασυδοσίας βάζει επί τάπητος το πρόβλημα της εξουσίας, ποιος την έχει, για ποιους την ασκεί.

Χρειάζεται να προβάλλουμε το σοσιαλισμό σαν σύγχρονη απαίτηση και ανάγκη της εποχής μας. Από οραματική αναφορά του μακρινού μέλλοντος, σε διέξοδο του αποπνικτικού παρόντος.

Το Μέτωπο είναι ο δρόμος προσέγγισης του σοσιαλισμού. Οι προϋποθέσεις συγκρότησης του μετώπου υλοποιούνται μέσα από την αντεπίθεση του νεολαιίστικου κινήματος, μέσω της ιδεολογικής - πολιτικής αντεπίθεσης της ΚΝΕ μαζί με το Κόμμα της.

Τα χρόνια που πέρασαν από το 6ο Συνέδριο, η ΚΝΕ απέδειξε ότι μπορεί να κερδίζει μικρότερες ή μεγαλύτερες μάχες μαζί με τους νέους, μαζί με το ΚΚΕ. Η Οργάνωσή μας αναπτύχθηκε, διπλασίασε τις δυνάμεις της, διαμόρφωσε ένα νέο στελεχικό δυναμικό, με διάθεση και ορμή.

Πρέπει να την κάνουμε και σήμερα ικανή και μαζική, ώστε με ορμή να υλοποιήσει τους φιλόδοξους στόχους της. Για να κερδηθούν χιλιάδες νέοι με την προοπτική μας, πυκνώνοντας τις γραμμές της πρωτοπόρας οργάνωσης της ελληνικής νεολαίας. Κρατώντας πάντα, ότι η πρωτοπορία κατακτιέται, ότι ο πρωτοπόρος δε χρίζεται, αναδείχνεται μέσα στην πάλη και τη δράση με τους νέους. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ