Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Είπαν "όχι" στην αντιεκπαιδευτική πολιτική
  • Χιλιάδες δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, καθηγητές, και μαζί τους μαθητές και γονείς, πραγματοποίησαν άλλο ένα μαχητικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Παιδείας
  • Συνεδριάζουν δάσκαλοι και καθηγητές για τη συνέχιση της απεργίας τους

Με ένα ακόμα μεγαλειώδες, στο μέγεθος, στον παλμό και τη φαντασία, συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Παιδείας, δάσκαλοι και καθηγητές δήλωσαν καθαρά προς την κυβέρνηση ότι ζητούν λύσεις στα οξύτατα προβλήματά τους και είναι αποφασισμένοι να τις κερδίσουν με μαζικούς ενωτικούς αγώνες.

Δάσκαλοι και καθηγητές συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας με κεντρικό σύνθημα "Δάσκαλοι - καθηγητές ενωμένοι νικητές", ενώ την ίδια στιγμή τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία δε λένε να πέσουν κάτω από 75% στους καθηγητές και κάτω από 85% στους δασκάλους. Σήμερα, ολοκληρώνονται οι γενικές συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ που ψηφίζουν την πρόταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για συνέχιση της απεργίας και την ερχόμενη βδομάδα. Η απόφαση των γενικών συνελεύσεων θα επικυρωθεί από την Ολομέλεια των προέδρων ΕΛΜΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, αφού ξεκίνησαν τις συνεδριάσεις χτες και θα συνεχίσουν και αύριο το πρωί για να αποφασίσουν τη συνέχιση της απεργίας.

Στη χτεσινή συγκέντρωση, δάσκαλοι και καθηγητές έδειξαν, εκτός από την ικανότητά τους να εκδηλώνουν μαζικούς αποφασιστικούς αγώνες, και την καλλιτεχνική τους φύση. Για σχεδόν μιάμιση ώρα, η οδός Μητροπόλεως γέμισε από τα τραγούδια και τη μουσική που έπαιζαν οι εκπαιδευτικοί στη μουσική σκηνή που είχαν στήσει στην είσοδο του υπουργείου Παιδείας.

"Λίγο ακόμα θα σηκωθούμε, λίγο ψηλότερα", τραγουδούσε η δασκάλα έξω από το υπουργείο Παιδείας και από κάτω οι δάσκαλοι, καθηγητές χόρευαν και φώναζαν συνεχώς συνθήματα: "Δάσκαλος φτωχός, αμόρφωτος λαός", "Δάσκαλοι, αγρότες, καθηγητές, μπλόκα στις ρυθμίσεις τις αντιλαϊκές", Δώστε λεφτά για την Παιδεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία", "Σήμερα το μάθημα είναι η απεργία, αγώνας για δημόσια και δωρεάν παιδεία".

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση, οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μαζί με γονείς και μαθητές, πραγματοποίησαν πορεία διά μέσου των οδών Φιλελλήνων, Αμαλίας, Γεωργίου Α για να καταλήξουν στην Καραγιώργη Σερβίας, όπου και βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών.

Με σηκωμένο το ανάστημα και ψηλά το κεφάλι, πραγματοποίησαν μια ακόμα μαχητική και μαζική πορεία, με κεντρικά συνθήματα. "Μισθούς ζητάμε αξιοπρεπείς και όχι φραγκοδίφραγκα που μας πετάτε εσείς", "Σημίτη αν είσαι καθηγητής, να πάρεις τον μισθό που παίρνουμε και εμείς".

"Αυτό το υπουργείο των Οικονομικών είναι της μίζας και των περικοπών", "Βγες έξω λογιστή, να δεις τον αγώνα του καθηγητή",βροντοφώναζαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι συγκεντρωμένοι έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού για την Τετάρτη στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, όπου και θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο των καθηγητών, ενώ για την Πέμπτη στις 5.30 το απόγευμα οργανώνεται συλλαλητήριο, στο οποίο καλούνται να πάρουν μέρος το σύνολο των φορέων της εκπαίδευσης, αλλά και εργατικά σωματεία.

Αυξήσεις - ψίχουλα και στους δασκάλους

Την Κυριακή, οι εκπρόσωποι δασκάλων και καθηγητών πραγματοποίησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Χριστοδουλάκη. Την ίδια στιγμή, έξω από το υπουργείο Παιδείας, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί πραγματοποιούσαν συγκέντρωση, δηλώνοντας την αντοχή τους και την αποφασιστικότητά τους να υπερασπίσουν τη δημόσια δωρεάν Παιδεία και την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το μόνο που αποκόμισαν οι εκπρόσωποι δασκάλων και νηπιαγωγών από την εφτάωρη συνάντησή τους με τα κυβερνητικά στελέχη, ήταν μια αύξηση της τάξης των 3.500 δραχμών καθαρά το μήνα και μερικές αόριστες υποσχέσεις για την επίλυση στο μέλλον των αιτημάτων του κλάδου για μαζικούς διορισμούς και τη μείωση του ωραρίου εργασίας δασκάλων - νηπιαγωγών.

Ωστόσο, οι παραπάνω "παροχές" της κυβέρνησης ικανοποίησαν τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τ. Παπαχαραλάμπους, ο οποίος, όπως δήλωσε στο τέλος της συνάντησης, βρήκε πολύ θετικές τις προτάσεις του υπουργείου και σε σωστή κατεύθυνση. Η στάση αυτή του προέδρου της ΔΟΕ έδωσε την ευκαιρία στον υπουργό Παιδείας Γερ. Αρσένη να θριαμβολογήσει, λέγοντας σε χτεσινή συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι "το μέτωπο με τους δασκάλους έκλεισε, τώρα απομένει των μέτωπο των καθηγητών". Ωστόσο, η πλειοψηφία της ΔΟΕ και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φαίνεται πως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, αφού το αν έκλεισε το μέτωπο των δασκάλων θα το δείξουν οι ίδιοι από τις γενικές τους συνελεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ