Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τους "ξέβρασε" ο κάμπος

Τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης, που πήγαν την Κυριακή στη Θεσσαλία, βρέθηκαν αντιμέτωπα με την οργή και την αγανάκτηση των αγροτών

Τους είχαμε προειδοποιήσει ότι η επίσκεψή τους στη Θεσσαλία και μάλιστα στη διάρκεια της αγροτικής κινητοποίησης θ' αποτελούσε "αποστολή σε εχθρικό έδαφος". Εκαναν, όμως, την "αποκοτιά" και πήγαν εκεί, το Σαββατοκύριακο, πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη. Και βρέθηκαν μπροστά σε άγριες αντιδράσεις εναντίον τους του αγροτικού κόσμου. Μάλιστα, στις αντιδράσεις αυτές πρωτοστάτησαν αγρότες που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα.

Με οργή και αγανάκτηση αντιμετώπισαν ο αγρότες τους Α. Τσοχατζόπουλο, Κ. Λαλιώτη, Δ. Σωτηρλή στην Καρδίτσα και Βάσω Παπανδρέου στη Λάρισα, ενώ μάλλον φτηνά τη γλίτωσαν οι Αλ. Παπαδόπουλος και Ε. Βενιζέλος στο Βόλο και στα Τρίκαλα αντίστοιχα, αφού στις συγκεντρώσεις τους δε συμμετείχαν αγρότες, χωρίς όμως ν' αποφύγουν κι αυτοί τη σκληρή κριτική από συγκεντρωμένους - κι ιδιαίτερα από εκπαιδευτικούς - κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Παλαμά οι αγρότες είχαν παρατάξει πάνω από 150 τρακτέρ έξω από το Πνευματικό Κέντρο, όπου θα γινόταν η συγκέντρωση. Φτάνοντας το κυβερνητικό κλιμάκιο, σταμάτησε 300 περίπου μέτρα μακριά και όταν κατάλαβαν τι επρόκειτο να συμβεί, ανέλαβαν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά ο υφυπουργός Γεωργίας και βουλευτής Καρδίτσας Δ. Σωτηρλής και ο νομάρχης Κ. Παπακυρίτσης,ενώ οι Α. Τσοχατζόπουλος και Κ. Λαλιώτης πήραν την άγουσα για Αθήνα. Τελικά η συγκέντρωση δεν έγινε.

Στην Καρδίτσα

Σε πολύ δύσκολη θέση βρέθηκαν οι απεσταλμένοι της κυβέρνησης στην Καρδίτσα, όταν προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την αδιαλλαξία της κυβέρνησης έναντι των δίκαιων αγροτικών αιτημάτων, την τρομοκρατική επιχείρηση σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών και την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Οι αντιδράσεις των αγροτών και ιδιαίτερα οπαδών του ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ έντονες στη συγκέντρωση της Καρδίτσας.

Πολλές φορές στην αίθουσα δημιουργήθηκε πανδαιμόνιο με τους αγρότες να διακόπτουν τους ομιλητές, να φωνάζουν ζητώντας να πάρουν το λόγο για να "στολίσουν" την κυβέρνηση.

Αποκαλυπτική ήταν η παρέμβαση ενός αγρότη, από το χωριό Μακρυχώρι,που τόνισε:

"Οι γενίτσαροι των ΜΑΤ δεν αρκέστηκαν να καταστρέψουν μόνο τα τρακτέρ, αλλά έσκισαν και τις ελληνικές σημαίες που υπήρχαν πάνω τους. Εγώ έμαθα να κλείνω τους δρόμους με τρακτέρ από το 1979, όταν με έπαιρναν στο τηλέφωνο ο Μπρακατσούλας και ο Χατζοπλάκης (σ. σ. πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ). Στο Μακρυχώρι οι κομμουνιστές είναι φτωχοί και δεν έχουν τρακτέρ. Αυτοί που κατεβήκαμε στα μπλόκα είμαστε όλοι ΠΑΣΟΚ και λίγοι Νεοδημοκράτες. Γιατί μας λέτε ό,τι αποτελούμε "στρατό του Μπούτα"; Το δικό μου τρακτέρ που κατέστρεψαν ποιος θα το πληρώσει;".

Απαντώντας ο Κ. Λαλιώτης είπε ότι αν οι αστυνομικοί έδειξαν "υπερβάλλοντα ζήλο", αρμόδιος είναι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης να το εξετάσει και η πολιτεία να αποζημιώσει για τις ζημιές στα τρακτέρ. Δεν παρέλειψε, όμως, να κατηγορήσει τους Β. Μπούτα και Γ. Παττάκη,επειδή - όπως ισχυρίστηκε - μιλούν για επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής.

Ακόμα χειρότερη ήταν η κατάσταση στον Παλαμά,όπου είχε προγραμματιστεί να γίνει η άλλη συγκέντρωση. Πήγε ο νομάρχης να δει το κλίμα, είδε πάνω από 150 τρακτέρ να βρίσκονται μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου και να κορνάρουν δαιμονισμένα και εκατοντάδες αγρότες με άγριες διαθέσεις - ιδιαίτερα εναντίον του - και γύρισε πίσω έντρομος. Ο Δ. Σωτηρλής δεν κατάφερε καν να πλησιάσει το χώρο. Ετσι, "φρονίμως ποιούντες" οι διοργανωτές εγκατέλειψαν την ιδέα να πραγματοποιήσουν τη συγκέντρωση.

Στη Λάρισα

Στον Πλατύκαμπο της Λάρισας η υπουργός Ανάπτυξης με τα λεγόμενα ανέβασε στα ύψη την οργή και την αγανάκτηση των συγκεντρωμένων αγροτών. Στο καφενείο τα πνεύματα άναψαν, όταν η υπουργός ξεστόμισε προκλητικά τη φράση: "Ψαχτείτε μεταξύ σας για τις δολιοφθορές στα τρακτέρ".

Η Βάσω Παπανδρέου έχασε το χρώμα της, όταν ο πρόεδρος της Κοινότητας Αρμενίου και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Βακαλόπουλος πήρε το λόγο: "Είναι απαράδεκτο υπουργοί και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και να μας αποκαλούν γαϊδούρια, καθυστερημένους και τρομοκράτες. Είναι απαράδεκτες οι ζημιές που γίνονται σε βάρος των περιουσιών των αγροτών. Αυτό το κομμάτι που λέγεται αγροτιά πάλεψε για να στεριώσει αυτό το κίνημα και δε δεχόμαστε τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς. Με την άνοδο του Σημίτη το πρώτο που ακούσαμε ήταν ότι θα μας ψηφίσουν και τα μεγάλα τζάκια του Κολωνακίου. Ολοι οι σύντροφοι αναρωτηθήκαμε τι έγινε;".

Εκεί πήγαν να κόψουν την ομιλία του. Αλλα αυτός είπε: "Δε θα ακούτε μόνο τους καρεκλάδες του κόμματος, θα ακούτε και εμάς".

- Β. Π. Δεν ήρθα να μιλήσω ούτε με τους καρεκλάδες του κόμματος, ούτε με τα ανώνυμα στελέχη του κόμματος. Ηρθα να μιλήσω με τους αγρότες του Πλατυκάμπου.

- Κ. Β. Και εγώ αγρότης είμαι.

- Β. Π. Αν θέλεις να μιλήσουμε κομματικά να πάμε σε άλλο χώρο.

- Κ. Β. Δε μιλάω κομματικά μιλάω σαν αγρότης. Σας είπαμε και ξαναείπαμε ότι έχουμε σοβαρά προβλήματα. Δυστυχώς όμως εμείς τα είπαμε, εμείς τα ακούσαμε. Μετά τις εκλογές κανένας βουλευτής δεν ήρθε στα χωριά μας. Υπάρχει λοιπόν άλλος τρόπος για να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας, εκτός από τα τρακτέρ; Εγώ δεν το κατέβασα, έκανα λάθος, το λέω εδώ μπροστά σε 300 άτομα.

Στη Νίκαια

Στη Νίκαια το σκηνικό της επίσκεψης στήθηκε από ό,τι φάνηκε για να πει η Βάσω Παπανδρέου τη φράση: "Ηρθα εδώ στο χωριό του Παττάκη για να πω, αν ανοίξουν οι δρόμοι, εγώ η ίδια θα πάρω τον Παττάκη από το χέρι και θα τον πάω στο πρωθυπουργό". Η φράση αυτοί συγκέντρωσε θύελλα διαμαρτυριών στους παριστάμενους αγρότες που φώναξαν ότι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ενώ κάποιοι γραβατωμένοι κύριοι και κάποιες κυρίες με ακριβά ταγιέρ, που μόνο αγρότες δεν έμοιαζαν, μάταια προσπάθησαν με τα χλιαρά χειροκροτήματά τους να σκεπάσουν τις φωνές διαμαρτυρίας των αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ