Τρίτη 11 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αθλιότητες με... ουρά!

Ομάδα υπουργών της κυβέρνησης Σημίτη επιδίδεται, όπως έμαθα τον τελευταίο καιρό, στη συλλογική συγγραφή ενός πρακτικού οδηγού για την αντιμετώπιση των αιτημάτων και των κινητοποιήσεων διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Το πόνημα θα φέρει, λέει, τον τίτλο "Γκαρίξτε όσο θέλετε υποζύγια", ενώ από κάτω και εντός παρενθέσεως θα υπάρχει ο υπότιτλος "Η πολιτική του... μαστριχίου".

Το "έργο" αξιοποιεί την πείρα του απώτερου παρελθόντος σε παρόμοια θέματα(καραμανλική οκταετία κλπ), καθώς και τις ανάλογες "παρακαταθήκες" που άφησαν οι κυβερνήσαντες τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι θεωρούσαν επίσης το λαό τετράποδο, άσχετα αν δεν έφτασαν στο σημείο να του το πουν και κατάμουτρα. Ας μη λησμονούμε, λόγου χάρη, ότι ο πρώτος που αποφάσισε να μάθει το λαό να ζει (σαν το γάιδαρο του Χότζα) χωρίς να τρώει, ήταν ο Α. Παπανδρέου, το 1985, όταν κήρυξε το "πρόγραμμα" της μονόπλευρης λιτότητας. Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, που ακολούθησε, φόρτωσε και αυτή το λαό σαν "κυρ Μέντιο" με υπέρμετρα βάρη, ενώ η τελευταία κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου έφτασε στο σημείο να τις βρέξει κι όλας στο "ζωντανό", όπως θα θυμόσαστε ασφαλώς από το ξύλο που είχαν φάει οι συνταξιούχοι μπροστά στο "Μαξίμου" και οι ναυτεργάτες μπροστά στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Τέλος πάντων πολλά είπαμε για τις "πηγές" του πονήματος και ας πούμε κάτι και για το περιεχόμενό του. Στο εγχειρίδιο, λοιπόν, των πασοκικών υπουργών αναφέρονται, όπως πληροφορούμαστε, και τα εξής: Αν, λέει, αυτοί που ξεσηκώνονται είναι μια μικρή κοινωνική ομάδα, εσύ ως κυβέρνηση τους γράφεις στα παλιά σου υποδήματα. Διότι έτσι ασήμαντοι αριθμητικά που είναι οι εξεγερθέντες, τι πρόβλημα μπορούν να σου δημιουργήσουν; Κανένα απολύτως. Σιγά να μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου, που λένε!

Εάν, τώρα, οι αιτούντες ή απεργούντες είναι πολυπληθέστεροι, όπως καλή ώρα, οι καθηγητές, ε τότε δεν μπορείς να τους αγνοήσεις και σκέφτεσαι να τους δώσεις κάτι. Σε πρώτη φάση, λοιπόν, ανοίγει το χέρι του ο υπουργός Παιδείας και τους δίνει... πέντε, σκεπτόμενος ότι θα απεργήσουν τρεις, τέσσερις μέρες και έπειτα θα σπάσουν. Οι εκπαιδευτικοί όμως αποδεικνύονται "σκληρά καρύδια", οπότε ο υπουργός προβαίνει στην επόμενη "κίνησή" του. Κατεβάζει, δηλαδή, τα ρολά των σχολείων, μονολογώντας περήφανα: "Κούνια που τους κούναγε, αν νόμιζαν οι κύριοι καθηγητές ότι δεν έχω το... κλειδί για να μη λυγίσω στα αιτήματά τους"!

Ιδιαίτερες οδηγίες δίνονται όμως στο "εγχειρίδιο" για τις πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις, όπως λόγου χάρη το ξεσήκωμα των αγροτών. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, λένε οι οδηγίες, οι κυβερνήσεις πρέπει να το πηγαίνουν λάου, λάου. Να προσκαλούν δηλαδή, στην αρχή τους ξεσηκωμένους σε διάλογο, στέλνοντάς τους μια ευγενική πρόσκληση, με το εξής περιεχόμενο: "Αγαπητοί κουτσαβάκηδες, μαφιόζοι και κακοποιοί, ελάτε να τα βρούμε"! Η προσφώνηση των προσκεκλημένων όμως μπορεί να είναι και διαφορετική. Να προσαγορεύονται, δηλαδή, οι αγρότες ως τετράποδα, άσχετα αν έτσι μπορεί να πει κανείς ότι ισχύει για την κυβέρνηση το: "είπ' ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα"!

Αν - συνεχίζει το εγχειρίδιο - οι αγρότες δε δεχτούν την πρόσκληση, η κυβέρνηση μπορεί τότε να στείλει εναντίον τους και τα ΜΑΤ προς εφαρμογή της παροιμίας "Τι κι αν φταίει το σαμάρι, δώσε ξύλο στο γομάρι"!

Αυτά τα ολίγα πληροφορήθηκα για το περιεχόμενο του εγχειριδίου. Και θεωρώ χρήσιμο να πω σε όλους να το διαβάσουν, μπας και στις επόμενες εκλογές χρησιμοποιήσουν τα... πισινά τους και λακτίσουν άπαξ διά παντός τους πανάθλιους της πολιτικής σκηνής!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ