Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΑΝΔΡΙ
"Πλαστική" βιτρίνα

Ξενόγλωσσες επιγραφές, που "εγγυώνται" τα διάδοση των προτύπων της τυποποιημένης κατανάλωσης, "στολίζουν" την κεντρική πλατεία Χαλανδρίου. Η άδεια για παραδοσιακό εστιατόριο στην εν λόγω πλατεία, που προμηθεύτηκε ιδιώτης από το Δήμο Χαλανδρίου, μεταφράστηκε πρακτικά σε φαστ-φουντ και παγωτατζίδικο ξένης προέλευσης, με αποτέλεσμα να έχει αλλοιωθεί η παραδοσιακή λειτουργία της πλατείας, αλλά και η εικόνα τμήματος της πόλης.Μετά και τις αντιδράσεις των κατοίκων, το θέμα της ανάκλησης της συγκεκριμένης άδειας επρόκειτο να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλανδρίου. Από την πλευρά της η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Χαλάνδρι - Αγωνιστική Πορεία", Λούλα Καρατζά τόνισε πως από την αρχή της διαμόρφωσης του συγκεκριμένου καταστήματος αντιλαμβανόταν κανείς πως δε θα γινόταν παραδοσιακό εστιατόριο, όπως προέβλεπε η άδεια. "Επειδή τα νέα κυκλοφορούν γρήγορα στο Χαλάνδρι, η παράταξή μας δεν ψήφισε καν την άδεια για τη δημιουργία εστιατορίου στην πλατεία. Η δημιουργία και λειτουργία φαστ-φουντ στην κεντρική πλατεία είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη για την πόλη μας. Οι ξενόγλωσσες επιγραφές στα καταστήματα, αλλά και τα παρελκόμενα - χάρτινα πιάτα, "πλαστικό" φαγητό, πλαστικά μιας χρήσεως - αλλοιώνουν την εικόνα της πόλης", σημείωσε η Λούλα Καρατζά. Επισήμανε, ακόμα ότι ο λαός του Χαλανδρίου έχει ήδη αρχίσει να διαμαρτύρεται για την εξέλιξη που συντελείται στο κέντρο της πόλης.

Να διαφυλαχτεί το πολιτιστικό περιβάλλον

Την υποστήριξη και αλληλεγγύη της σε όλες τις ζωντανές δυνάμεις που αγωνίζονται κατά της αλόγιστης κερδοσκοπίας, της εμπορευματοποίησης των ιστορικών τόπων και της κυριαρχίας των προτύπων της τυποποιημένης κατανάλωσης, εκφράζει, με επιστολή της προς τον δήμαρχο και τις δημοτικές παρατάξεις Χαλανδρίου, η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα", με αφορμή το ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με τον χαρακτήρα και τον κίνδυνο αλλοίωσης της παραδοσιακής λειτουργίας της πλατείας Χαλανδρίου. Με την πεποίθηση ότι "η σημερινή πρωτοβουλία θα αποτελέσει αφετηρία μονιμότερης επαφής για τη διαφύλαξη και ανάδειξη των ιστορικών στοιχείων του πολιτιστικού μας περιβάλλοντος", η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" επισημαίνει ταυτόχρονα ότι "η Αυτοδιοίκηση καλείται να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στη διατήρηση και ανάδειξη αυτών των στοιχείων".

"Η δημοτική μας παράταξη έχει ασκήσει επανειλημμένα παρεμβάσεις για τις αλλοιώσεις που επιχειρούνται με αυξανόμενη συχνότητα στο πολιτιστικό περιβάλλον και τα στοιχεία της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης μας. Πιστεύουμε ότι οι δήμοι της ευρύτερης περιοχής του πολεοδομικού συγκροτήματος δεν είναι αποκομμένοι και απομονωμένοι, αλλά διαμορφώνουν όλοι μαζί το ενιαίο πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε" τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η "Αγωνιστική συνεργασία για την Αθήνα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ