Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΤΑ
Οι μεταποιητές κλέβουν τους πορτοκαλοπαραγωγούς

Για να φαίνεται ότι αγόρασαν στην ελάχιστη επιτρεπόμενη τιμή και να μπορούν να εισπράξουν την επιδότηση, εκβιάζουν τους αγρότες να υπογράφουν ότι εισέπραξαν προκαταβολές που ποτέ δεν πήραν, ούτε πρόκειται να πάρουν!

Πολλαπλή εκμετάλλευση υφίστανται οι παραγωγοί πορτοκαλιών Αρτας από τους εμποροβιομηχάνους - μεταποιητές οι οποίοι τους εκβιάζουν και παίρνουν τα πορτοκάλια σε τιμές εξευτελιστικές, πολύ κάτω και από τις υποτιθέμενες "υποχρεωτικές" τιμές της Κοινότητας.

Φέτος η ΕΕ έχει καθορίσει ελάχιστη τιμή παραγωγού για το χυμοποιήσιμο πορτοκάλι τις 44,2 δραχμές το κιλό. Η επιδότηση που εισπράττει ο μεταποιητής είναι 29,8 δραχμές το κιλό. Ετσι για να αγοράσει πορτοκάλια και να πληρώσει στην ελάχιστη επιτρεπόμενη τιμή πρέπει να βάλει από την τσέπη του τις υπόλοιπες 14,4 δραχμές ανά κιλό. Στην πραγματικότητα όμως οι μεταποιητές αγοράζουν πολύ κάτω από την ελάχιστη τιμή. Επειδή όμως πρέπει να φαίνεται ότι αγοράζουν προς 44,2 δραχμές τουλάχιστον, για να μπορούν να εισπράξουν την επιδότηση, αναγκάζουν τους παραγωγούς να υπογράφουν ότι εισέπραξαν ως προκαταβολή το ποσό που υπολείπεται μέχρι τις 44,2 δραχμές.

Οπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί της Αρτας οι εμποροβιομήχανοι απαιτούν φέτος από αυτούς να υπογράφουν ότι ήδη έχουν πάρει προκαταβολή 7 δραχμές ανά κιλό, ποσό που βεβαίως πρόκειται να εισπράξουν ποτέ. Δηλαδή οι μεταποιητές αγοράζουν προς 37,2 δραχμές, και στην πραγματικότητα προς 7,7 δραχμές! Οι παραγωγοί υποκύπτουν στον εκβιασμό, αφού αλλιώς δεν μπορούν να πουλήσουν τα πορτοκάλια, που βρίσκονται στα δέντρα και κινδυνεύουν να καταστραφούν από την παγωνιά. Εκτός αυτού, ούτε στη χωματερή δεν μπορούν να τα καταστρέψουν, αφού χρειάζεται να έχουν πρώτα διαθέσει μεγάλο μέρος της παραγωγής τους στο εμπόριο.

Η κομπίνα αυτή των μεταποιητών - ανάλογες γίνονται και σε άλλα προϊόντα - είναι χαρακτηριστικό δείγμα του προσανατολισμού και των επιδιώξεων που έχει η πολιτική των επιδοτήσεων και των κανονισμών αγορών που επιβάλλει η ΕΕ, αλλά και ποιοι ωφελούνται στην πραγματικότητα, σε βάρος βέβαια των παραγωγών. Και βέβαια πρόκειται για καθαρή κλοπή, όχι μόνο σε βάρος των παραγωγών, αλλά και φόρων, αφού οι μεταποιητές εμφανίζουν εικονικές πληρωμές και άρα μειωμένα κέρδη.

Πέραν αυτής της κλοπής σε βάρος των αγροτών, οι μεταποιητές τους υποχρεώνουν να πουλάνε το προϊόν τους στα δέντρα και με τον τρόπο αυτό, παρακρατούν ακόμα 12 δραχμές κατά κιλό πορτοκαλιών σαν έξοδα κοπής και συλλογής του προϊόντος. Αλλά και πάλι, στην πραγματικότητα το κόστος αυτό είναι πολύ μικρότερο. Τελικά, δηλαδή, αν συνυπολογιστούν και οι κρατήσεις 3% που αποδίδονται στις Ομάδες Παραγωγών, οι αγρότες εισπράττουν τιμές περίπου στο μισό της ελάχιστης τιμής παραγωγού που καθόρισε η ΕΕ. Κι αυτό γίνεται φέτος, όταν η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη (150.000 τόνοι από 250.000 πέρυσι).

Κι όμως, η κυβέρνηση αδιαφορεί και, παρά τις καταγγελίες των αγροτών, αποφεύγει να παρέμβει για να προστατέψει το μόχθο των αγροτών από τη ληστρική εκμετάλλευση. Απεναντίας, όπως απέδειξε και με τους βαμβακοπαραγωγούς, ο υπουργός Γεωργίας δεν αποκλείεται να αποκαλέσει και αυτούς κάποια στιγμή μπαταχτσήδες, και καλοταϊσμένους από τις επιδοτήσεις της ΕΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ