Παρασκευή 14 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΑΣ και "διάλογο" προσφέρει η κυβέρνηση

Μ' άδεια χέρια έφυγαν οι συνταξιούχοι απ' τις συταντήσεις τους με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας

Στον κοινωνικό διάλογο που θα ξεκινήσει η κυβέρνηση προς το τέλος του μήνα, παρέπεμψε "ξερά" τους συνταξιούχους ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου.Ο υπουργός συναντήθηκε, χτες, με τους συνταξιούχους ΙΚΑ και ΤΣΑ, αλλά δε δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση κάποιου αιτήματός τους.

Νωρίτερα, τους συνταξιούχους δέχτηκε ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας.Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δ. Μαυροδόγλου,του έδωσε το υπόμνημα με τα αιτήματά τους και του είπε χαμογελώντας πικρά: "Κάποτε, από μία άλλη θέση αυτά τα υπεράσπιζες. Τώρα, άλλαξαν τα πράγματα. Είσαι εξουσία"...

Ο Χρ. Πρωτόπαπας δεν απάντησε τίποτε, ενώ στη συνέχεια απ' τη μια εκθείαζε την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης και από την άλλη δήλωνε ότι κατανοεί τα προβλήματά τους, ότι υπάρχουν συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας και ότι "πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αλλάξουν οι τρεις αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ".

Ο Δ. Μαυροδόγλου εξέθεσε στον υφυπουργό Εργασίας για μία ακόμη φορά τα αιτήματα των συνταξιούχων: Για τη φορολογία που επιβλήθηκε στις συντάξεις πριν ακόμη δοθεί η αύξηση - κοροϊδία που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Αναφέρθηκε στο ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων), που μέχρι στιγμής το παίρνουν μόνο 180.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ και άλλοι 120.000 άλλων Ταμείων."Δεν μπορεί - τόνισε - μ' αυτή την "παροχή" να λέει η κυβέρνηση ότι έχει ξοφλήσει με το οικονομικό πρόβλημα των συνταξιούχων. Θέλουμε επανασύνδεση των κατωτάτων συντάξεων με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη. Μ' αυτή την πολυετή αποδέσμευση κάθε συνταξιούχος έχει χάσει ένα εκατομμύριο δραχμές".

Ο Χρ. Πρωτόπαππας δεν έκανε λόγο για επανασύνδεση των κατωτάτων συντάξεων με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη, που αποτελεί το βασικότερο αίτημα των συνταξιούχων, αλλά επέμεινε στα ΕΚΑΣ. "Το ότι 300.000 άνθρωποι πήραν κάποια χρήματα είναι κάτι που δεν μπορεί να μηδενιστεί", είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τα πρώτα μεγάλα βήματα με την καταβολή των ΕΚΑΣ, τα οποία - όπως είπε - θα πάρουν τιμαριθμική αναπροσαρμογή και θα επεκταθούν, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια κατεύθυνση και πότε θα γίνει αυτό.

Για τους τρεις ασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ, ο Χρ. Πρωτόπαππας δήλωσε ότι έχουν ταμειακό χαρακτήρα, δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τους αλλάξει, καθώς "προχωράει η σταθεροποίηση της οικονομίας". Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης του ΟΓΑ στο ΙΚΑ, είπε "αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα. Το ΙΚΑ αντέχει κι ελπίζω να αντέξει πολύ ακόμη". Αργότερα, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, για το ίδιο θέμα σημείωσε ότι με την ενοποίηση δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα, αφού "θα υπάρξουν προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ ΙΚΑ και ΟΓΑ".

Ο Δ. Μαυροδόγλου υπενθύμισε στον υφυπουργό Εργασίας τις δεκάδες συναντήσεις που είχαν τα τελευταία δύο χρόνια με τους δύο πρωθυπουργούς και διαφόρους υπουργούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. "Μας έδωσαν δίκιο και μας έδειξαν συμπάθεια. Αυτά, όμως, δε γεμίζουν το στομάχι", του είπε και κατέληξε: "Θέλουμε η κυβέρνηση να σκύψει στα προβλήματά μας. Μέχρι να γίνει αυτό, εμείς θα αγωνιζόμαστε".

Ολη αυτή την ώρα, δεκάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΤΣΑ, περίμεναν έξω από το υπουργείο το αποτέλεσμα των συναντήσεων, φωνάζοντας συνθήματα. Η απάντηση του Δ. Μαυροδόγλου τους εξαγρίωσε. "Είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση δε σκέφτεται να δώσει λύσεις στα προβλήματά μας - τους είπε. Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Ο διάλογος που ξεκινάει η κυβέρνηση είναι παραπλανητικός. Ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί. Ολοι στη συγκέντρωση στις 27 Φλεβάρη στην πλατεία Κάνιγγος". Και οι συνταξιούχοι, πριν διαλυθούν, ύψωσαν τις γροθιές τους και με μια φωνή, σαν να ήταν συνεννοημένοι, φώναξαν: "Ο αγώνας τώρα συνεχίζεται".

Ρεπορτάζ:

Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τέταρτο "όχι" από τον πρωθυπουργό (1997-02-28 00:00:00.0)
Ψηφοθηρία σε σεισμόπληκτους συνταξιούχους (1996-09-18 00:00:00.0)
Ας τους "θυμούνται" (1996-06-07 00:00:00.0)
Σήμερα οι 12 πανελλαδικές συγκεντρώσεις (1996-05-23 00:00:00.0)
"Τίποτε νεότερο" απ' την κυβέρνηση (1996-04-11 00:00:00.0)
2ο Σταδιακή... κοροϊδία των συνταξιούχων (1996-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ