Παρασκευή 14 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Πρώτος στόχος, η ενίσχυση των επιχειρηματιών

Προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργείο Ανάπτυξης. Με κυνισμό αποκαλύπτει ότι τη στιγμή που αρνείται κάθε συζήτηση για τα αιτήματα των εργαζομένων, παρακαλά τους μεγαλοεπιχειρηματίες να παίρνουν όλο και περισσότερες επιδοτήσεις

Η ενίσχυση των επιχειρηματιών για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι το κεντρικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είπε χτες απροκάλυπτα ο Κ. Σημίτης, ο οποίος αδίστακτα τώρα δείχνει την άλλη πλευρά του νομίσματος, που στη μία του όψη έχει τη μονόπλευρη λιτότητα και την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει οποιοδήποτε αίτημα των εργαζομένων. Η σχετική δήλωση έγινε μετά τη σύσκεψη που είχε στο υπουργείο Ανάπτυξης με την υπουργό Β. Παπανδρέου και τους υφυπουργούς Α. Διαμαντοπούλου και Μιχ. Χρυσοχοϊδη. Η δήλωση, περί ανάγκης ενίσχυσης των επιχειρηματιών, στην πραγματικότητα είναι ακόμα πιο προκλητική, αφού συνοδεύτηκε και από την ομολογία ότι οι επιχειρήσεις έχουν ήδη πάρει πάρα πολλά δισ. δρχ. "με ελαστική ερμηνεία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων", τα οποία μάλιστα δεν προσφέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Στόχος της επίσκεψης Σημίτη στο υπουργείο Ανάπτυξης ήταν ο φτηνός εντυπωσιασμός, πράγμα που δεν το έκρυψε ούτε ο ίδιος. Ο κόσμος ίσως νομίζει, είπε, ότι το κεντρικό πρόβλημα της χώρας είναι οι κινητοποιήσεις, εμείς όμως θέλουμε να φανεί ότι το κοινωνικό έργο προχωράει. Γεγονός πάντως είναι ότι πολλές αλήθειες γύρω από την κυβερνητική πολιτική φάνηκαν και από τις χτεσινές δηλώσεις. Μέσα σε ένα μίζερο κλίμα - όπου ήταν εμφανής η προσπάθεια των τεσσάρων κυβερνητικών παραγόντων να υποβαθμίσουν τη σημασία και την ταραχή που τους προκαλεί η συνεχιζόμενη μαχητική λαϊκή αντίδραση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική - παρουσιάζοντας το κυβερνητικό "έργο", το μόνο που κατάφεραν ήταν να μιλήσουν για την πολιτική της ενίσχυσης των επιχειρηματιών, τις ιδιωτικοποιήσεις, την πλήρη απελευθέρωση όλων των αγορών, την τυφλή υποταγή στις αποφάσεις των Βρυξελλών.

Υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα της οικονομίας της χώρας ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την "ανταγωνιστικότητα" των επιχειρήσεων, μέσω της περαιτέρω ενίσχυσής τους, και ως κρίσιμο σημείο γι' αυτό τον καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων. Χρονοδιαγράμματα με κοινό παρονομαστή τη μεταφορά περισσότερων πόρων στους ιδιώτες. Αυτό θα γίνει μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος των προβληματικών, αλλά και των κερδοφόρων επιχειρήσεων του δημοσίου, μέσω μεταφοράς μεγαλύτερων κονδυλίων από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, επίσης, στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αλλά και με την εξασφάλιση της εισόδου των ιδιωτών στους τομείς της ενέργειας κατά τα πρότυπα που επιτάσσει η ΕΕ. Ετσι, έδωσε εντολή για την πώληση όλων των εταιριών του ΟΑΕ μέσα στο 1998 και την κατάργησή του. Απαίτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης τη μετοχοποίηση της ΔΕΠ σε ποσοστό 10% του μετοχικού της κεφαλαίου μέσα στο 1997.

Απολογισμός - σοκ

Η χτεσινή παρουσία του πρωθυπουργού είχε και απολογιστικό χαρακτήρα, όσον αφορά στους τομείς της απορροφητικότητας τον κοινοτικών κονδυλίων και τις ιδιωτικοποιήσεις. Στο θέμα των απορροφήσεων παραδέχτηκε ότι τα κονδύλια αυτά είναι τομέας λαμπρής δράσης για τους ιδιώτες, που σε ορισμένους τομείς οι χρηματοδοτήσεις φτάνουν μέχρι και 70%! Εξέφρασε ωστόσο και... παράπονο επειδή δεν υπάρχει η απαιτούμενη ενεργοποίηση από την "ιδιωτική πρωτοβουλία" Πάντως, όπως φαίνεται, ζήτησε και... εκσυγχρονισμό από τους επιχειρηματίες μια και σήμερα, όπως είπε, "δε βάζουν συγκεκριμένους στόχους για εξαγωγές ή θέσεις απασχόλησης και δεν προωθούν την ανάπτυξη". Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η άποψη που διατύπωσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την οποία, τομείς στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας, όπως η κλωστοϋφαντουργία και τα ναυπηγεία - για τη συρρίκνωση των οποίων φρόντισε και ο ίδιος ως υπουργός Βιομηχανίας στο παρελθόν - θεωρούνται πλέον ως παρωχημένοι και μη ανταγωνιστικοί. Στον αντίποδα των... αναχρονιστικών αυτών επιχειρήσεων και επενδύσεων, ο πρωθυπουργός φαίνεται να βλέπει τα προγράμματα του Εθνικού Οργανισμού Τυποποίησης ΕΛΟΤ, τα οποία όπως ανακοίνωσε ενισχύθηκαν με 34 δισ. δρχ.

Ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης το στίγμα της... "εκσυγχρονιστικής" αντίληψης για την προστασία του καταναλωτή. Θεωρώντας ως ένα το κρατούμενο την ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρηματιών να παίζουν με τις τιμές των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης, είπε πως ο ρόλος της κυβέρνησης στον τομέα του εμπορίου είναι η... αυτοπροστασία του καταναλωτή από τις όποιες αυθαιρεσίες υπάρχουν στην αγορά.

Η υπουργός Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο θέμα των κρατικών προμηθειών, το οποίο προώθησε η ίδια και προέβλεψε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 1997 οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αναλάβουν προμήθειες ύψους 300 δισ. δρχ., οι οποίες το δεύτερο εξάμηνο θα είναι σημαντικά αυξημένες. Ανακοίνωσε όμως ότι το όλο πρόγραμμα των προμηθειών θα ανατεθεί σε ένα ανεξάρτητο φορέα, για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείρισή του, παρά το γεγονός ότι η ίδια, απολογούμενη στις επικρίσεις για καθυστερήσεις στην εκτέλεση των προμηθειών που χειρίζεται ο τομέας του εμπορίου, τόνισε ότι το υπουργείο της εκτελεί μόνο το 17% του προγράμματος προμηθειών και το υπόλοιπο εκτελείται από διάφορους φορείς, στους οποίους οφείλονται και οι σχετικές καθυστερήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ