Κυριακή 16 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ Ελλάδας - Τουρκίας, οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού, η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αιγαίο, δε λείπουν από την επικαιρότητα, ενώ καθημερινά προστίθενται και νέα σενάρια για τη φύση και τη μορφή της περίφημης "αμερικανικής πρωτοβουλίας" για την Κύπρο, που εκτιμάται ότι συνολικά θα επηρεάσει τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία. Ο "Ρ" συζητά σήμερα με τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, που μιλά για τις αιτίες που συντηρούν αυτήν την κατάσταση, τις εξελίξεις σε πολλά επίπεδα και τις προοπτικές που υπάρχουν (σελίδες 6 - 7)

"ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ στον ελληνικό λαό και στη συνείδησή μου, ότι θ' αγωνισθώ έως την τελευταία σταγόνα του αίματός μου για την πλήρη απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ξενικό ζυγό". Ενα απόσπασμα από τον όρκο που έδιναν οι μαχητές του ΕΛΑΣ, που σήμερα συμπληρώνονται 55 χρόνια από την ίδρυσή του. Ο ΕΛΑΣ πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον αντιφασιστικό αγώνα των λαών. Καταξιώθηκε στη συνείδηση του ελληνικού λαού και η προσφορά του αναγνωρίστηκε πολλές φορές και από τους συμμάχους. Πολλά από τα σαμποτάζ που ενήργησε και πολλές από τις επιχειρήσεις που διεξήγαγε, έγιναν σε συνδυασμό με τις ανάγκες των συμμαχικών μετώπων (σελίδα 10)

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ δηλώσεις. Αντιμέτωποι με ένα "λαβύρινθο" θα βρεθούν φέτος όλοι οι φορολογούμενοι, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν και να συνυποβάλουν μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος 1997 και το περίφημο έντυπο Ε9. Ο "Ρ" σήμερα επιχειρεί να καταγράψει όλα εκείνα τα σημεία στα οποία ο φορολογούμενος πρέπει να δώσει προσοχή για την όσο το δυνατόν ευκολότερη συμπλήρωση του παραπάνω εντύπου (σελίδες 14 - 15)

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ σύστημα. Ο ανταγωνισμός φέρνει... απολύσεις. Η λογική της απελευθέρωσης του τραπεζικού συστήματος και της κίνησης κεφαλαίων προδικάζει εξελίξεις στο χώρο των τραπεζών και προσπάθεια ανατροπής των εργασιακών σχέσεων των τραπεζοϋπαλλήλων. Τα περιθώρια αντίδρασης των ελληνικών τραπεζών στη νέα κατάσταση, με δεδομένη τη λογική της πολιτικής που ασκείται από τις κυβερνήσεις του "μονόδρομου", είναι αρκετά περιορισμένα, αφού και τα μεγέθη - ποιοτικά και ποσοτικά - ελληνικών και ξένων τραπεζών δεν αντέχουν στην παραμικρή σύγκριση (σελίδα 15)

ΔΥΝΑΜΙΚΗ απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, θα δώσουν αύριο οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και οι έμποροι όλης της χώρας κλείνοντας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ανελέητο πόλεμο που δέχονται, τα μαγαζιά και τις βιοτεχνίες τους, ενώ παράλληλα θα γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες σε διάφορες πόλεις. Μιλά στο "Ρ" ο Παντελής Τάτσης, δεύτερος αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, για τα προβλήματα των ΕΒΕ και την ανάγκη κλιμάκωσης των αγώνων τους (σελίδα 13)

ΑΠΟ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ σιωπής καλύπτεται το σκάνδαλο του "Μικρού Λαυρίου", που στοιχίζει στη ΔΕΗ πάνω από 50 δισ. δρχ., ενώ στο ελληνικό δημόσιο πολύ περισσότερα. Το ιστορικό του σκανδάλου ξεκινάει από το 1992. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ το συνέχισαν επάξια, παρά το γεγονός ότι ως αντιπολίτευση είχε δεσμευτεί στο Κοινοβούλιο ότι μόλις έρθει στην εξουσία θα... καταγγείλει τη σχετική σύμβαση (σελίδα 16)

ΣΕ ΒΑΡΥ κλίμα άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Με τις "πλάτες" της κυβέρνησης, οι εργοδοτικές οργανώσεις είτε προκαλούν με τις προτάσεις τους, είτε υπονομεύουν ευθέως τον ίδιο το θεσμό (σελίδα 33)

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ανώδυνα ή τραγούδια... "επώδυνα"; Σχέσεις μοναξιάς ή σχέσεις επικοινωνίας; "Αριστεροί σοφιστικέ" ή αριστεροί της συμμετοχής, του λόγου, της αντίστασης; Για όλα αυτά μιλάει στο "Ρ" ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας (σελίδα 17)

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ της Κούβας είναι ηρωικές. Μια συζήτηση με την πρέσβειρα της Κούβας Αννα - Μαρία Γκονζάλες. Για το παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας που θα γίνει τον Ιούλη στην Αβάνα, για τον Τσε Γκουεβάρα, που φέτος κλείνουν τριάντα χρόνια από τη δολοφονία του, αλλά και για τους αγώνες που δίνει σήμερα ο κουβανικός λαός (σελίδα 23)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ