Τρίτη 18 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΧΟΥΡΔΑΚΗ, ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΕΣΚ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Σταθμός για ένα νέο ξεκίνημα

- Από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή πραγματοποιείται το Καταστατικό και Απολογιστικό Συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ). Πώς προχωράει η προετοιμασία για το συνέδριο;

- Υπάρχουν πολλά προβλήματα με τη γνησιότητα αυτού του συνεδρίου. Η διοίκηση της ΕΣΑΕΑ, που ελέγχεται μέσω ενός ληστρικού εκλογικού συστήματος, σύνθετου πλειοψηφικού, από την κυβέρνηση, αρνήθηκε να μας δώσει τη δυνατότητα, ως όφειλε, να ελέγξουμε τη νομιμότητα συμμετοχής μιας σειράς οργανώσεων στο συνέδριο. Για μας είναι καθαρό ότι γίνεται νόθευση της θέλησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, όταν δεν προσδιορίζεται ποιοι γίνονται μέλη, όταν μπορούν να ψηφίζουν με εξουσιοδοτήσεις και ταχυδρομικά, όταν δε διασφαλίζεται το δικαίωμά μας να ελέγξουμε αν υπάρχουν ακόμα και διπλοψηφίες. Παλεύουμε για ένα νόμο που θα εξυγιάνει το συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου και θα καθιερώνει την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα από την κορυφή μέχρι τη βάση στη συγκεκριμένη οργάνωση.

- Ποια είναι σήμερα η κατάσταση των ατόμων με ειδικές ανάγκεςστη χώρα μας;

- Η κατάσταση των ατόμων με ειδικές ανάγκες δεν είναι διαφορετική από αυτή που βιώνει ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Η οξύτητα των προβλημάτων βιώνεται διπλά και τριπλά στον τομέα της εκπαίδευσης, της απασχόλησης. Μας αμφισβητούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Οι δημόσιες υπηρεσίες πρόνοιας υποβαθμίζονται συνεχώς και το αγριότερο ρουσφέτι προβάλλεται ως μοναδικός τρόπος επίλυσης κάποιων προβλημάτων. Η κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοί της συνδικαλιστές πρόβαλλαν σαν πανάκεια για τη λύση των προβλημάτων μας τα διάφορα προγράμματα της ΕΕ. Πέραν του ότι έκλεισαν μια σειρά δημόσιες σχολές, στο όνομα των προγραμμάτων - με αμφισβητούμενα αποτελέσματα - την ίδια στιγμή ανοίγουν το δρόμο στην ψευτοφιλανθρωπία και την ανοιχτή επιχειρηματική δράση σε διάφορους τομείς, όπως στην ειδική αγωγή, στη φυσική αποκατάσταση κ.α.

- Ποια είναι, ειδικότερα, η κατάσταση στην εκπαίδευση και στην επαγγελματική κατάρτιση των ατόμων με ειδικές ανάγκες;

- Στη χώρα μας δεν υπάρχει ουσιαστικά υποχρεωτική ειδική γενική εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Εκπαιδεύονται σε πολύ λιγότερα από αυτά που μπορούν να εκπαιδευτούν. Αυτό όμως που είναι ακόμα πιο τραγικό, είναι ότι πολύ λιγότεροι από τους εκπαιδευμένους εντάσσονται στην παραγωγική διαδικασία. Κυρίαρχη κυβερνητική επιλογή, στο όνομα του "εκσυγχρονισμού", είναι το κλείσιμο, ουσιαστικά, των ειδικών σχολείων, σπρώχνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κόσμο στα ιδιωτικά ειδικά σχολεία. Δηλαδή, όποιος έχει χρήματα να σπουδάζει. Τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων, που χρόνια τώρα εκμεταλλεύονται με τον πιο άγριο, ρουσφετολογικό τρόπο το δικαίωμα των αναπήρων για δουλιά, την αγωνία του γονιού για εξασφάλιση του μέλλοντος του παιδιού του.

- Ποιοι είναι οι στόχοι της ΕΣΚ για το συνέδριο;

- Εχουμε ως στόχο, πρώτιστα, να αποκαλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της διοίκησης της Συνομοσπονδίας για την παραπέρα χειροτέρευση της θέσης μας. Θέλουμε να συμβάλουμε στην αγωνιστική συσπείρωση των συναδέλφων, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης στη διοίκηση της Ομοσπονδίας. Για μας το συνέδριο θα είναι σταθμός νέου ξεκινήματος για την εδραίωση ενός αγωνιστικού μετώπου στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας στη μόρφωση, στη δουλιά, στην αξιοπρέπεια, στη δημιουργία. Γιατί οι ανάγκες στη ζωή μας δεν είναι εμπορεύσιμο είδος.

Π. Θ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ