Τρίτη 18 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Για δέστε μια πρωτεύουσα πολιτιστική... "

Καθηγητές και δάσκαλοι της Βόρειας Ελλάδας έκαναν χτες ένα εξίσου συγκλονιστικό μ' αυτό της Αθήνας συλλαλητήριο. Μαζί τους χιλιάδες μαθητές, γονείς και εργαζόμενοι άλλων κλάδων

Μέτωπο στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης χτίζουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, μαζί με τους γονείς, τους μαθητές, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους. Ολοι μαζί χτες από τη Θεσσαλονίκη μέσα από ένα πρωτόγνωρο παλλαϊκό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα της κυβέρνησης και απαίτησαν κατάργηση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, σύγχρονα και δημοκρατικά σχολεία.

"Δεν είναι αγώνας δραχμής, είναι αγώνας ψυχής", διαμήνυαν χτες οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί απ' όλους σχεδόν τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Δάσκαλοι και καθηγητές από τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία, μαζί με τους συναδέλφους τους της Θεσσαλονίκης, αλλά και τους εκατοντάδες γονείς, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους ανταμώθηκαν στο χώρο του Λευκού Πύργου. Το μεγαλύτερο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων ξεκίνησε στις 12.30 το μεσημέρι και οι χιλιάδες διαδηλωτές ενωμένοι σαν μια γροθιά έστειλαν ισχυρό το μήνυμα αντίστασης στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που θέλει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία να αιμορραγεί, για να περάσει πιο εύκολα στα χέρια των ιδιωτών κερδοσκόπων. Μήνυμα καταδίκης των νέων μέτρων, που υψώνουν ακόμη περισσότερους φραγμούς στη μόρφωση. "Οχι παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς",φώναζαν οι εκπαιδευτικοί και στη συνέχεια οι μαθητές και οι φοιτητές διαδήλωναν: "Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι μ' αγώνες κατακτιέται".

Η ζωντάνια, η αποφασιστικότητα και η μαχητικότητα κυριαρχούσε και σε όλη τη διάρκεια της πορείας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μέχρι και το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Χτες το μεσημέρι, η καρδιά της εκπαίδευσης χτύπησε δυνατά στη Θεσσαλονίκη. Εκεί δόθηκε και πάλι το μήνυμα προς την κυβέρνηση πως τούτος ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση. Πως τούτος ο αγώνας αφορά όλη την κοινωνία. Φάνηκε, άλλωστε, από την αποδοχή που βρήκε στους χιλιάδες απλούς πολίτες που έβλεπαν τους δασκάλους των παιδιών τους ν' αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια και τη βελτίωση των συνθηκών μόρφωσης και έδιναν κουράγιο χειροκροτώντας.

Η συγκέντρωση

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι άρχισαν να καταφτάνουν στο χώρο του Λευκού Πύργου τα λεωφορεία που μετέφεραν τους καθηγητές από τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Ηρθε ο Εβρος, η Ροδόπη, η Καβάλα. Ηρθαν οι συνάδελφοι από τις Σέρρες, την Κοζάνη, την Πιερία, τη Χαλκιδική. Καθηγητές και δάσκαλοι από την Ημαθία, το Κιλκίς, την Εορδαία, τη Φθιώτιδα, τη Μαγνησία ακόμη και από την Κορινθία. Τα πανό έπαιρναν τη θέση τους μαζί με τις κρεμασμένες πικέτες. Χιλιάδες γράμματα πράσινα, κόκκινα, μπλε, διάφορες ζωγραφιές πολύχρωμες, κι όλα να στέλνουν το ίδιο μήνυμα: "Δώστε λεφτά για την παιδεία, μόρφωση για όλους - δημόσια σχολεία, κλείστε τώρα τα ιδιωτικά σχολεία".

Ο εκφωνητής ανακοίνωνε τα δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης από τους Συλλόγους Γονέων, τα Μαθητικά Συμβούλια, τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τα Εργατικά και Συνταξιουχικά Σωματεία, του Δήμους και τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας.

"Βρισκόμαστε εκεί που μας οδήγησε η αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης. Βρισκόμαστε στους δρόμους του ενωμένου αγώνα. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω", είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης" Ν. Φασφαλής.Στο βήμα τον διαδέχτηκε ο εκπρόσωπος της Δ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης Γ. Μουρατίδης: "Βρισκόμαστε στην πόλη του θεάματος και της ανεργίας. Στην "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης". Εμείς οι εραστές της εκπαίδευσης θα πορευτούμε στους δρόμους της πόλης και στα δικά μας δρώμενα. Το κίνημα των εκπαιδευτικών ζει τις αλκυονίδες μέρες του. Η πάλη για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία θα συνεχιστεί". Και το σύνθημα ενίσχυε το λόγο: "Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε", "μέτωπο αγώνα πανεκπαιδευτικό θα 'ναι η απάντηση από δω και μπρος".

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν. Τσούλιας, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα κάλεσε τους συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς που δεν απεργούν να μπουν έστω και τώρα στον αγώνα, χαρακτηρίζοντας ως ηθικό ολίσθημα την προσωπική καταγραφή μέσα από τις λογικές του χρωματισμού. "Ξέρουν πολύ καλά ότι οι μαθητές δεν ακούν αυτούς. Η καρδιά και η σκέψη τους είναι εδώ με τους απεργούς δασκάλους τους". Και οι χιλιάδες απεργοί καθηγητές και δάσκαλοι φώναξαν πως "η απεργοσπασία είναι προδοσία".

Η πορεία

Η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι. Μπροστά οι καθηγητές και ακολουθούσαν οι μαθητές, οι καθηγητές της επαρχίας, οι δάσκαλοι, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και οι υπόλοιποι διαδηλωτές. Οταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στην Εγνατία οι τελευταίοι διαδηλωτές μόλις είχαν απομακρυνθεί από το Λευκό Πύργο. Το μήκος της πορείας ανέδειξε και τον πραγματικό όγκο του συλλαλητηρίου. Τα δε συνθήματα ήταν χαρακτηριστικά του χώρου: "Για δέστε μια πρωτεύουσα πολιτιστική που όλα τα σχολειά της μοιάζουν φυλακή", "Μέγαρα πολιτισμού είναι τα σχολεία και όχι του Λαμπράκη τα στρατηγεία".

Μετά από κατάθεση υπομνήματος στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, το ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα και αύριο στις ΓΣ, όπου αναμένεται να παρθεί απόφαση για άλλη μια εβδομάδα απεργιακού αγώνα. "Και πέντε και έξι και δέκα βδομάδες, εμείς θα απεργούμε μέχρι το 2000" ήταν το σύνθημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμικά συλλαλητήρια σ' όλη τη χώρα (2006-11-10 00:00:00.0)
«Θέλουμε δημόσιο και δωρεάν σχολειό» (2006-02-11 00:00:00.0)
Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια αύριο (2000-02-02 00:00:00.0)
Θέλουμε δημόσιο και δωρεάν σχολείο (1999-12-12 00:00:00.0)
Πανελλαδική η κινητοποίηση (1998-02-26 00:00:00.0)
Και τη Δευτέρα ξανά στο δρόμο... (1997-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ