Τρίτη 18 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χειρότεροι και από τα ζώα!

Τι άλλο θα ακούσουμε, τι άλλο θα δούμε... Η είδηση αυτή τη φορά ήρθε από την Ημαθία. "Σκυλομαχίες μέχρι θανάτου, μέσα σε αυτοσχέδια αρένα - κλουβί, διοργάνωναν, σε ανοιχτή αγροτική περιοχή του Νομού Ημαθίας, εκατοντάδες άτομα, ποντάροντας χρηματικά ποσά σε στοιχήματα"! Και το χειρότερο στην όλη ιστορία δεν είναι πως το πάθος του τζόγου οδηγεί σ' αυτήν την απίστευτη βαρβαρότητα, αλλά ότι εκατοντάδες τζογαδόροι αρέσκονται να διασκεδάζουν, βλέποντας τα ζώα να κομματιάζονται...

Η πρωτοφανής αυτή βαρβαρότητα αποκαλύφθηκε προχτές το πρωί, από αστυνομικούς της Ασφάλειας Βέροιας, έξω από την Κοινότητα Μακροχώρι Ημαθίας. Στην αγροτική περιοχή "αεροδρόμιο ανεμοπτεριστών", δύο εισαγόμενα σκυλιά από την Αγγλία, ράτσας "πιτ μπουλ", μονομαχούσαν - με την παρουσία διαιτητή (!) - μέσα σε αυτοσχέδια ξύλινη αρένα. Γύρω τους δεκάδες άτομα ζητωκραύγαζαν και επευφημούσαν τα ...δαγκώματα των σκυλιών, κατέγραφαν το "γεγονός" σε βιντεοκάμερα και στοιχημάτιζαν απίστευτα ποσά, αφού, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα στοιχήματα πολλές φορές έφταναν μέχρι και τα 2.000.000 δραχμές!

Το γεγονός γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα, ιδιαίτερα από τον ηλεκτρονικό Τύπο, καθώς το θέαμα προσφερόταν για εκμετάλλευση. Οι αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν ήταν έντονες. Βέβαια, δεν έλειψαν και αυτοί που έκαναν λόγο για δυσφήμιση της χώρας μας στα "πολιτισμένα κράτη", ξεχνώντας, ίσως, ότι τέτοιου είδους "μονομαχίες" γίνονται σε όλα αυτά τα κράτη, με αποκορύφωμα τις ΗΠΑ, όπου οι άνθρωποι αναγκάζονται να παλεύουν μέχρι θανάτου μπροστά σε κοινό που τζογάρει.

Την Κυριακή το πρωί, πάντως, κατασχέθηκε το ποσό των 550.000 δραχμών, ενώ από την έφοδο της Αστυνομίας συνελήφθησαν συνολικά 16 άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν οι ιδιοκτήτες των δύο σκυλιών, ο διαιτητής και ο ...συνήθης διοργανωτής των αγώνων. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, πιάστηκαν οι ιδιοκτήτες των σκύλων Απόστολος Μπαλτζής, 45 χρόνων, από το Μακροχώρι Ημαθίας και Ευστάθιος Αποστολίδης, 27 χρόνων από την Κρύα Βρύση Γιαννιτσών. Επίσης ο φερόμενος ως οργανωτής της κυνομαχίας Γεώργιος Παράσχος, 41 χρόνων, ο ...διαιτητής της συνάντησης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, 44 χρόνων.

Τους τελευταίους μήνες, ο τζόγος με σκυλομαχίες έχει διαδοθεί στη Βόρεια Ελλάδα. Ομως, στην Αττική το ...σπορ αυτό είναι, ήδη, γνωστό. Η Ελευσίνα, η Μάνδρα, το Σούνιο, οι Θρακομακεδόνες, το Πόρτο Ράφτη, η Νίκαια και η Παιανία είναι περιοχές, όπου "ανθεί" το ...άθλημα.

Οι περισσότεροι αγώνες διοργανώνονται το βράδυ σε περιοχές, όπου δεν μπορούν να φτάσουν οι αρχές. Ομως, όπως δήλωσε ο Κώστας Ζώης, πρόεδρος της Φιλοζωικής Εταιρείας, "σε πολλές των περιπτώσεων, οι αρχές γνωρίζουν τη δράση τέτοιων κυκλωμάτων που οργανώνουν τους εν λόγω αγώνες, αλλά αδρανούν". Στη Μακεδονία τέτοιοι χώροι είναι δύσβατες περιοχές του Αξιού. Ο τόπος και η ημερομηνία διοργάνωσης αποφασίζονται την τελευταία στιγμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ