Τρίτη 18 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
ΟΧΙ στην κοινωφελή εργασία κρατουμένων

Ο Αρειος Πάγος στέλνει στα σίδερα της φυλακής ένα άτομο που εξέτιε την ποινή του, προσφέροντας κοινωφελή εργασία στο δήμο της Πάτρας! Καταδικασθείς για απάτη, σχετικά με έκδοση ακάλυπτων επιταγών, σε φυλάκιση 2,5 χρόνων, είχε πετύχει, μετά από αίτημά του στο Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, τη μετατροπή της ποινής του σε κοινωφελή εργασία στο Δήμο της Πάτρας.

Ωστόσο, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, επιμένοντας στο νεκρό γράμμα του νόμου, αναίρεσε, ύστερα από πρόταση του εισαγγελέα, απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης και έκρινε ότι το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης υπέπεσε σε υπέρβαση εξουσίας, μετατρέποντας την ποινή φυλάκισης σε κοινωφελή εργασία (!).

Αιτιολογώντας αυτή την απόφασή του, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι:

  • Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί Υπουργική Απόφαση του νόμου 1941/91, που έδινε τη δυνατότητα να μετατρέπεται η ποινή της στέρησης ελευθερίας σε παροχή κοινωφελούς εργασίας και, επομένως, δεν μπορεί το δικαστήριο να μετατρέψει την ποινή της στέρησης ελευθερίας.
  • Αφού το πρωτόδικο δικαστήριο δε μετέτρεψε την ποινή, δεν μπορούσε στη συνέχεια άλλο δικαστήριο να επανέλθει στην ίδια υπόθεση, καθώς είχε καταστεί αμετάκλητη.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αρχικά επιβλήθηκε η ποινή χωρίς τη δυνατότητα εξαγοράς, αν και ήταν επιτρεπτή, με την αιτιολογία ότι δεν αρκούσε η χρηματική ποινή για να αποτρέψει νέες αξιόποινες πράξεις. Η απόφαση αυτή κατέστη αμετάκλητη και στη συνέχεια ο καταδικασθείς υπέβαλε αίτημα για μετατροπή της ποινής σε κοινωφελή εργασία, πράγμα που έγινε αποδεκτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ