Τρίτη 18 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΣΥΡΟΣ
Χορεύοντας με τον... Εγκέλαδο!
  • Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις έχουν τρομοκρατήσει τους κατοίκους του νησιού!
  • Σοβαρές ζημιές σε σπίτια, οικοδομές και οδικό δίκτυο
  • Καμία απάντηση από τα αρμόδια υπουργεία στις εκκλήσεις δημάρχου και φορέων

Στους ρυθμούς του Εγκέλαδου "χορεύει" εδώ και ενάμιση χρόνο η Νίσυρος. Οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, που σημειώνονται καθημερινά και έχουν μέγεθος έως και 4,5 Ρίχτερ, έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε σπίτια και οικοδομές, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού να αισθάνονται όμηροι των διαθέσεων του Εγκέλαδου!

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται από την περασμένη Παρασκευή έχει τρομοκρατήσει τους κατοίκους, οι οποίοι φοβούνται ακόμα και έκρηξη του ηφαιστείου του νησιού. Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις σεισμολόγων, δεν υπάρχει φόβος για κάτι τέτοιο, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερο σεισμό. Οι σεισμολόγοι δε σχετίζουν το φαινόμενο με το ενεργό ηφαίστειο που υπάρχει στο νησί, αλλά αποδίδουν τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις και το μέγεθος των καταστροφών στο επιφανειακό ρήγμα που διασχίζει το νησί και καταλήγει στη νησίδα Γυαλί, νοτιοανατολικά της Κω.

Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι μεγάλες, αφού μέχρι τώρα δύο διώροφες οικοδομές έχουν κριθεί προσωρινά ακατάλληλες, ενώ σε όλες τις οικοδομές υπάρχουν ρήγματα. Το οδικό δίκτυο του νησιού έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και οι δεξαμενές νερού όλων των σπιτιών έχουν αχρηστευτεί λόγω των ρηγματώσεων που έχουν υποστεί από τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον σεισμολόγο του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γ. Χουλιάρα για το θέμα, τόνισε ότι η Νίσυρος διανύει περίοδο σεισμικής δραστηριότητας, ενώ επισήμανε ότι "το φαινόμενο ξεκίνησε από τον Αύγουστο του '95 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ωστόσο, συνέχισε, δεν υπάρχουν ενδείξεις για έκρηξη του ηφαιστείου ή μεγαλύτερο σεισμό στο νησί".

Αν και η κατάσταση στη Νίσυρο χαρακτηρίζεται κρίσιμη και παρά τις εκκλήσεις του δημάρχου και φορέων του νησιού, τα αρμόδια υπουργεία περί άλλα τυρβάζουν... Συγκεκριμένα, σε επιστολή του δημάρχου του νησιού, Β. Παχού,το Γενάρη του '97, προς την υπουργό Αιγαίου, Ε. Παπαζώη,επισημαίνεται το μέγεθος του προβλήματος και η μεγάλη ανησυχία των κατοίκων. "Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς στα περισσότερα σπίτια παραμένουν όπως είναι, περιμένοντας κρατική μέριμνα, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνα για κατοίκηση και ενόψει του χειμώνα οι κάτοικοι να ζουν σε ετοιμόρροπα σπίτια υπό άθλιες συνθήκες. Κάνουμε έκκληση και παρακαλούμε να ευαισθητοποιηθείτε και να μεριμνήσετε, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η επισκευή των σπιτιών που έχουν πληγεί". Σ' αυτή την επιστολή, όμως, δεν υπήρξε καμία απάντηση από το υπουργείο και οι όποιες ελπίδες για βοήθεια στους σεισμοπαθείς έχουν εξανεμιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι σεισμικές δονήσεις συγκλόνισαν για αρκετές μέρες τη Νίσυρο το περασμένο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα τον περασμένο Οκτώβρη με εντολή του επάρχου Κω, Εμμ. Θεοδωρίδη,να συγκροτηθεί συνεργείο για τη διενέργεια πρωτοβάθμιου μετασεισμικού ελέγχου σε δεκαπέντε οικοδομές της περιοχής. Σε όλες τις οικοδομές παρατηρήθηκαν έντονες ρηγματώσεις. Δύο διώροφες οικοδομές χαρακτηρίστηκαν προσωρινά ακατάλληλες για χρήση. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ρηγματώσεις συνεχώς διευρύνονται από τον Ιούλη και μετέπειτα. Με βάση τα παραπάνω, η επιτροπή στην έκθεση αυτοψίας έκρινε αναγκαίο να "παρθούν άμεσα μέτρα για να επισκευαστούν σωστά οι οικοδομές και μέτρα για να αποτραπεί κατάρρευση οικοδομών ή τοιχοποιιών από τις επερχόμενες βροχές ή από σεισμική δόνηση μεγαλύτερου μεγέθους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ