Τρίτη 18 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εσμιξαν δυο γενιές αντίστασης

Εκδήλωση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ και της ΚΝΕ, για τα 54 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, με τη συμμετοχή πολλών νέων και αντιστασιακών

Η γενιά του "Πολεμάμε και τραγουδάμε", η γενιά της Εθνικής Αντίστασης, συναντήθηκε προχτές με τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, τη θρυλική ΕΠΟΝ.

Ηταν εκεί ΕΠΟΝίτες αγωνιστές, που ξανάζησαν μέσα από το πρόγραμμα της εκδήλωσης τις ηρωικές στιγμές. Ηταν εκεί και οι συνεχιστές του αγώνα, οι νέοι, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, για τους οποίους η ΕΠΟΝ δεν είναι απλά ιστορία και μνήμη, αλλά πηγή έμπνευσης, προσκλητήριο αντίστασης και αγώνα. Στην κατάμεστη αίθουσα Συνεδρίων, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, αναβίωσαν οι εικόνες από τη δράση της ΕΠΟΝ, όταν σε όλη την Ελλάδα αντηχούσε το "ΕΠΟΝίτικο χωνί" που ξεσήκωνε το λαό και τη νεολαία. Οι εικόνες από τη δράση της νεολαιίστικης οργάνωσης, που διαμόρφωσε, όχι μόνο μια νέα σχέση των νέων με την πολιτική και κοινωνική ζωή, μα κι ένα νέο πρότυπο, αυτό του νέου αγωνιστή. Που κατάφερε και αγκάλιασε τη δημοκρατική νεολαία στα χρόνια της Αντίστασης και έφτασε να αριθμεί πάνω από 600.000 μέλη τις μέρες της Απελευθέρωσης.

Την εκδήλωση διοργάνωναν η ΚΝΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) και παραβρέθηκαν σ' αυτήν ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης,ο Σπύρος Χαλβατζής, εκ μέρους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός, πλήθος αντιστασιακοί και πολλοί νέοι.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, εκ μέρους του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ, ο Π. Τσιντζιλώνης τόνισε ότι σμίγει η γενιά της Εθνικής Αντίστασης με τη γενιά της σύγχρονης αντίστασης. Ο Π. Τσιντζιλώνης αναφέρθηκε στο "μακρύ και δύσκολο δρόμο του αγώνα" και τους ΕΠΟΝίτες ήρωες που θυσιάστηκαν, τους τρεις του Υμηττού, τους οχτώ της Καλογρέζας, την Παναγιώτα Σταθοπούλου, την Ηρώ Κωνσταντοπούλου, την Ηλέκτρα Αποστόλου, τις αδερφές Καλατζίδου και άλλους. "Με το χέρι πάλεψαν δίνοντας τη ζωή τους για δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία", τόνισε.

Οι ασπρομάλληδες ΕΠΟΝίτες κατέθεσαν την ιστορική παρακαταθήκη στους σημερινούς νέους, οι οποίοι δεν είναι χαμένη γενιά, όπως τη θέλει η άρχουσα τάξη. "Είστε άξιοι συνεχιστές της θρυλικής ΕΠΟΝ", είπε απευθυνόμενος στα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ που είχαν πλημμυρίσει την αίθουσα.

Εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, μίλησε ο Π. Μεντρέκας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στην επίκαιρη σημασία των ιδανικών και των μηνυμάτων του αγώνα της ΕΠΟΝ, επίκαιρων και διαχρονικών, καθώς σήμερα η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων προσπαθεί να γυρίσει, όπως και τότε, την ιστορία. "Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά, ο Δωδεκάλογος της ΕΠΟΝ αναβλύζει από νεανικότητα. "Χρέος μας είναι να σπάσουμε το τείχος της σιωπής, της αποσιώπησης της ιστορίας μας", τόνισε, και η νεολαία μπορεί να αποκρούσει την ολομέτωπη επίθεση.

Αναφερόμενος στο Συνέδριο της Οργάνωσης, τόνισε ότι η ΚΝΕ βαδίζει προς το 7ο Συνέδριό της μαζική και δυνατή, αντλώντας δύναμη και εμπειρία από τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης, ώστε να πάρει τη θέση της στο σύγχρονο ΕΑΜ, το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο. "Η γενιά μας θα γίνει η γενιά της αντεπίθεσης", τόνισε.

Η εκδήλωση έκλεισε με απαγγελίες και μουσικό πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ