Τετάρτη 19 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συγκέντρωση αύριο για το ωράριο
  • Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στη συμφωνία, που τους αφήνει έρμαιο στην αυθαιρεσία
  • Εντείνονται οι αντιθέσεις και στους κόλπους των "μεγάλων" του εμπορίου

Την έντονη αντίθεσή του σε κάθε είδους "ιστορικές συμφωνίες" μεταξύ "μεγαλοεργοδοτών και κυβερνητικών συνδικαλιστών, που στόχο έχουν την περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου", εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,που αύριο Πέμπτη οργανώνει συγκέντρωση στο κεντρικό κατάστημα του "Κωτσόβολου" στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας.Παράλληλα, ο Σύλλογος έχει κηρύξει και στάση εργασίας την ίδια μέρα μετά τις 5μμ.

Την έντονη διαμαρτυρία της "για τη θέσπιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, το οποίο φέρεται προς ψήφιση, ερήμην των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων της Αθήνας", εκφράζει και η Ομοσπονδία ΕΒΕ Αθήνας.Με ανακοίνωσή της καλεί τους αρμόδιους να επανεξετάσουν το θέμα, μια και το προτεινόμενο πλαίσιο για το ωράριο "εξοντώνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι είναι αδύνατη και βιολογικά η συμμετοχή των ΕΒΕ σε ένα τέτοιο ωράριο". Η Ομοσπονδία προτείνει τα καταστήματα να κλείνουν τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης στις 3μμ και το Σάββατο στις 4μμ, ενώ επισημαίνει ότι θα συνεχίσει τους αγώνες αν αυτό το αίτημά της απορριφθεί. Τη συμφωνία καταγγέλλει και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων,που, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, "μπορεί να βάζει τάξη στα πάντα, εκτός από την ασυδοσία των μεγαλοεργοδοτών του κλάδου". "Η συμφωνία αυτή - επισημαίνεται στην ανακοίνωση - έρχεται να καταργήσει κεκτημένα δικαιώματα, όπως τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, καθώς και στην Κυριακή αργία". Ο Σύνδεσμος τονίζει ακόμα ότι "δεν ξεμπέρδεψαν με τους αγώνες των εργαζομένων, ο αγώνας για το ωράριο συνεχίζεται" και καλεί όλα τα μέλη του να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση.

Στο μεταξύ, νέες διαστάσεις παίρνει η διένεξη και στους κόλπους των "μεγάλων" του εμπορίου, καθώς από την πλευρά κυρίως των πολυεθνικών αποκρούεται ακόμα και η σκέψη για οποιοδήποτε πλαίσιο στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Ετσι, χτες, ο ΣΕΣΜΕ (Σύνδεσμος των σούπερ μάρκετ) με επιστολή του προς την επιχείρηση "Μαρινόπουλος",γνωστοποιεί ότι αποδέχεται την αίτησή της για διαγραφή της από μέλος του Συνδέσμου, ενώ αναφερόμενος προφανώς στη σχέση της εν λόγω επιχείρησης με την πολυεθνική "Κόντινεντ" σημειώνει: "Μας λυπεί το γεγονός ότι ενώ ξεκινήσατε σαν ελληνική επιχείρηση, στρέφεστε με πρωτοφανή εχθρότητα κατά των ελληνικών επιχειρήσεων, υπερασπίζοντας με πρωτοφανή μανία τα συμφέροντα ξένης πολυεθνικής εταιρίας σε βάρος των επιχειρήσεων της χώρας μας...".

Στο ίδιο έγγραφο ο ΣΕΣΜΕ απευθύνεται και προς την πλευρά της κυβέρνησης, σημειώνοντας: "Δε νομίζουμε ότι καμιά ελληνική κυβέρνηση θα συμπαρασταθεί στις επιδιώξεις σας, ούτε οι πιθανές προσωπικές σας σχέσεις θα επηρεάσουν κυβερνητικές αποφάσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ