Πέμπτη 20 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Πήραν "δωράκι" 20 δισ. χωρίς να... απεργήσουν!

Πάνω από 20 δισ. δραχμές οι απώλειες κρατικών εσόδων από αλλαγή που έκανε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τις φοροαπαλλαγές προς όφελος των εμποροβιομηχάνων, έναντι απωλειών περίπου 10 δισ. από τις αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων

Ενα μικρό "δωράκι", που θα στοιχίσει στον κρατικό προϋπολογισμό του 1997 τουλάχιστον 20 δισ. δραχμές, έκανε πρόσφατα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε μια μικρή ομάδα εμποροβιομηχάνων, με το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Συγκεκριμένα, τις ημέρες που απεργούσαν καθηγητές, δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ναυτεργάτες και άλλες κατηγορίες εργαζομένων, τις μέρες που οι αγρότες ήταν στους δρόμους διεκδικώντας προστασία του εισοδήματός τους και η κυβέρνηση απαντούσε πως "δεν αντέχει η οικονομία", τις ίδιες εκείνες μέρες, έγιναν και αρκετές αλλαγές στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Μερικές από αυτές τις αλλαγές έγιναν γνωστές και μερικές όχι.

Για παράδειγμα, υπήρξαν αλλαγές στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου, όπως κάποιες βελτιώσεις που έγιναν για τις φοροαπαλλαγές των ναυτεργατών ή στο επίδομα των πολυτέκνων κλπ. Ολες αυτές όμως οι αλλαγές, είναι γνωστές και μερικές από αυτές έγιναν είτε κάτω από το βάρος των απεργιακών κινητοποιήσεων (περίπτωση ναυτεργατών κλπ) είτε κάτω από το βάρος του πολιτικού κόστους και της "αναταραχής" που προκάλεσαν στο κυβερνών κόμμα (όπως η περίπτωση με την τροπολογία για τις πολύτεκνες μητέρες).

Υπήρξαν όμως και ορισμένες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις φοροαπαλλαγές, που έγιναν από την κυβέρνηση (στη ζούλα) και τελικά ψηφίστηκαν χωρίς να γίνει πολύ φασαρία... Μια από αυτές, είναι και η αλλαγή - που έγινε σε σχέση με το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου για τις φοροαπαλλαγές - η οποία αφορούσε τους εμποροβιομήχανους Βόρειας Ελλάδας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη αλλαγή έγινε εντελώς αθόρυβα, στο παρασκήνιο. Ετσι, χωρίς να χρειαστεί να... απεργήσουν οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας, κατάφεραν να πείσουν την κυβέρνηση Σημίτη, ότι η οικονομία αντέχει μια απώλεια εσόδων περίπου 20 δισ. δραχμών για τη διατήρηση και διεύρυνση κάποιων φοροαπαλλαγών που επρόκειτο να καταργηθούν.

Ολα τα παραπάνω, δε θα είχαν ενδιαφέρον, αν... Αν η κυβέρνηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ και του "εκσυγχρονιστή" πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, δεν επέμενε να απορρίπτει δογματικά τα αιτήματα διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων για ουσιαστικές αυξήσεις των αποδοχών τους, με το επιχείρημα ότι "δεν αντέχει η οικονομία", ενώ την ίδια στιγμή παραμένει απλόχερη απέναντι σε μικρές κατηγορίες μεγαλοεπιχειρηματιών.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν οι παρακάτω εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που αποτίμησε το ετήσιο κόστος των αλλαγών οι οποίες έγιναν στο νομοσχέδιο για τις φοροαπαλλαγές.Σύμφωνα λοιπόν, με τις εκτιμήσεις αυτές:

  • η απώλεια εσόδων από τις αλλαγές που έγιναν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου για τις φοροαπαλλαγές και αφορούσαν διάφορες κατηγορίες μερικών δεκάδων χιλιάδων φορολογουμένων που βγήκαν στους δρόμους (ναυτεργάτες, διπλωματικοί υπάλληλοι, πολύτεκνες μητέρες κλπ), υπολογίζονται σε λιγότερο από 10 δισ. δραχμές.
  • η απώλεια που θα έχει φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός από την αλλαγή που έκανε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τις φοροαπαλλαγές και αφορούσε μόνο μερικές δεκάδες εμποροβιομήχανους της Βόρειας Ελλάδας, αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 δισ. δραχμές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ