Πέμπτη 20 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλούσια και ακριβή κληρονομιά

Εκθεση με καραγκούνικες φορεσιές και χρηστικά αντικείμενα του αγροτικού πληθυσμού της Δυτικής Θεσσαλίας παρουσιάζει μέχρι τις 12 του Μάρτη, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ο Λαογραφικός Ομιλος "Καραγκούνα"

Μετά το 1950 οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλίας - οι λεγόμενοι Καραγκούνηδες - αρχίζουν να εγκαταλείπουν σιγά σιγά την παράδοση και να υιοθετούν ένα νέο τρόπο ζωής. Οι κεντητές στολές με τα παγανιστικά σύμβολα, η ποδιά της Καραγκούνας με τον ήλιο στη μέση (σύμβολο ελπίδας) και τα φλουριά στις μαντίλες, παραμερίζονται. Από το 1970 και έπειτα η επιρροή του αστικού τρόπου ζωής στην καθημερινότητα των Καραγκούνηδων είναι πλέον φανερή.

Επειδή όμως η μνήμη στις μέρες μας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, ο Λαογραφικός Ομιλος "Καραγκούνα" παρουσιάζει έως τις 12 Μάρτη, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, μια διαφορετική έκθεση με καραγκούνικες φορεσιές και χρηστικά αντικείμενα του αγροτικού πληθυσμού της Δυτικής Θεσσαλίας. Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε χτες, προβάλλει ένα αξιόλογο κομμάτι της λαογραφικής συλλογής του ομίλου, μια προσπάθεια 35 ολόκληρων χρόνων, με στόχο να συμβάλει στη γνώση της ενδυμασίας και του πολιτισμού των Καραγκούνηδων.

Παλιοί καθρέφτες, μπαούλα, φωτογραφίες από καραγκούνικους γάμους, εικονοστάσια, υφαντά σκεπάσματα, χτένια, κόφες με ξεραμένο καλαμπόκι και παλιές γάστρες, είναι μερικά μόνο από τα οικιακά αντικείμενα που υπάρχουν σε αυτήν την έκθεση. Μαζί τους παρουσιάζονται δείγματα της ανδρικής και γυναικείας καραγκούνικης ενδυμασίας από τρία διαφορετικά χωριά της Καρδίτσας (Καρδιτσομαγούλα, Σοφάδες και Παλαμάς).

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρ. Φλωράκης,και ο βουλευτής του Κόμματος, Βαγγ. Μπούτας.Στο χαιρετισμό του ο Χ. Φλωράκης χαρακτήρισε τα εκθέματα "πλούσια και ακριβή κληρονομιά, που δείχνει τη ζωή και την ιστορία της Δυτικής Θεσσαλίας". "Αυτή η έκθεση, όμως, φέρνει στο νου τη δράση και τις αγωνιστικές παραδόσεις των ξωμάχων, του καρδιτσιώτικου κάμπου. Θυμίζει στους παλιούς και διδάσκει στους νέους πως οι Καραγκούνηδες ήταν πάντα πρώτοι και καλύτεροι στους αγώνες, πως πάντα δίνανε το "παρών" σε κάθε κάλεσμα του λαού", τόνισε ο Χ. Φλωράκης. Βλέποντας μάλιστα ηλικιωμένες Καραγκούνες να φορούν τις παραδοσιακές στολές, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του. "Ισως οι νέοι να μην ξέρουν πως την περίοδο της Κατοχής οι ΕΛΑΣίτισσες από τον κάμπο της Θεσσαλίας ανέβηκαν στο βουνό με την καραγκούνικη στολή", είπε ο Χ. Φλωράκης.

Σπουδαία προσπάθεια χαρακτήρισε και ο Β. Μούτας την έκθεση του Λαογραφικού Ομίλου "Καραγκούνα". Επισήμανε, πάντως, πως τέτοιες προσπάθειες θα πρέπει να στηρίζονται οικονομικά από το κράτος. "Δε φτάνει μόνο το μεράκι και η σκληρή δουλιά κάποιων ανθρώπων. Χρειάζεται και οικονομική στήριξη. Από την πλευρά μας, υποσχόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Η πρόεδρος του Ομίλου "Καραγκούνα", Μαίρη Θεολόγη,επισήμανε πως αυτή η έκθεση έρχεται να θυμίσει τη μεγάλη προσφορά των Καραγκούνηδων στους αγώνες και τον πολιτισμό. "Δυστυχώς, όμως, αυτή η προσπάθεια έγινε με την οικονομική ενίσχυση των μελών του Ομίλου. Αν είχαμε κάποια οικονομική ενίσχυση, σ' αυτήν την έκθεση θα υπήρχαν πολύ περισσότερα πράγματα. Το κράτος οφείλει να βοηθήσει ώστε να κρατήσουμε τις παραδόσεις μας", είπε χαρακτηριστικά η Μ. Θεολόγη.

Στα πλαίσια της ενδιαφέρουσας αυτής έκθεσης θα μιλήσει για τα "μοτίβα και σύμβολα της καραγκούνικης γυναικείας φορεσιάς", στις 3 του Μάρτη, ο Γ. Καββαδίας, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 12 Μάρτη από τις 9.00 π.μ. έως τη 1.00 μ.μ. και 5.00 μ.μ. έως 9.00 μ.μ. εκτός από το απόγευμα της Κυριακής και τη Δευτέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ