Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΒΗ
"Τελεία και παύλα" με δικαστικό συγχωροχάρτι

Ως και αυτοί οι κατηγορούμενοι αιφνιδιάστηκαν - μερικοί δημοσιογράφοι είπαν ότι "πάγωσαν" κιόλας. Ηταν η στιγμή που ένας συνήγορος υπεράσπισης, όρθιος στο έδρανό του, σήκωσε ψηλά το χέρι του και φώναξε με φωνή στεντόρεια: "Ζήτω η ΜΑΒΗ!". Οι δικαστές μόλις είχαν αποχωρήσει από την έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, κλείνοντας πίσω τους την πόρτα.

Ακολούθησε σύγχυση και μικροπανικός. Πολλοί από το ακροατήριο χειροκρότησαν, ωρυόμενοι: "Ζήτω η Χειμάρρα!". Αλλά, από την πλευρά όπου στέκονταν οι εκπρόσωποι της κοινής γνώμης ακούστηκαν οι φράσεις: "Είπε ΜΑΒΗ; Μα στη δίκη έλεγε ότι ΜΑΒΗ δεν... υπάρχει. Κι αυτός το είπε και οι συνάδελφοί και οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Παπούλιας και Βαλυράκης, που κατέθεσαν ως μάρτυρες. Τι μας λέει τώρα; Είναι πρόκληση! Πρόκληση για τη νοημοσύνη μας!". Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον απαλλαγμένο πλέον από την κατηγορία της κακουργηματικής οπλοκατοχής και παραδιδόμενο σαν λευκή περιστερά στην κοινωνία Γ. Παππά: "Π....νες"!

Οι δεκάδες αστυνομικοί, που είχαν κατακλύσει τη δικαστική αίθουσα (αλήθεια, για ποιο λόγο, αφού μια... απλή κατοχή όπλων εκδικαζόταν, που καμιά σχέση δεν είχε με τη ΜΑΒΗ και την Επισκοπή; Σημειωτέον, ότι δεν επέτρεπαν την είσοδο στους δημοσιογράφους χωρίς την επίδειξη ταυτότητας. Στη συνέχεια, βέβαια, άφησαν να μπουν συγγενείς, φίλοι και ομοϊδεάτες των κατηγορουμένων, δημιουργώντας αδιαχώρητο), άρχισαν να σπρώχνουν τον κόσμο προς την έξοδο.

Δικηγόρος της ΜΑΒΗ εν δράσει!

Ο θερμόαιμος συνήγορος, ονόματι Φιλοκλής Ασημάκης,προς επικύρωση των ζητωκραυγών του, μοίρασε στους δημοσιογράφους δυο βιβλία που είχε μαζί του για τη ΜΑΒΗ. Και δικαιολογήθηκε που δεν είχε πάνω του περισσότερα να δώσει σε όλους, προφανώς για να αντιληφθούν περί τίνος πρόκειται. Ο ίδιος δήλωσε επίσης με πάθος ότι θα συγκροτήσει τη "Νέα ΜΑΒΗ", διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι θα είναι "Μέτωπο για την Αυτονομία" και όχι για την "Απελευθέρωση" της "Βορείου Ηπείρου"! Για το σκοπό αυτό άνοιξε λογαριασμό στην Ιονική Τράπεζα, καταθέτοντας ως ξεκίνημα πέντε εκατομμύρια δραχμές, ενώ θα διαθέσει και ένα διαμέρισμα στην οδό Βουλής 35, για να χρησιμοποιηθεί ως "εντευκτήριο" της οργάνωσης...

Τα παραπάνω άκρως προκλητικά, επικίνδυνα και εξοργιστικά, ήταν συνοδευτικά της δικαστικής απόφασης, που εκφωνήθηκε χτες το μεσημέρι, μετά από τριήμερη ακροαματική διαδικασία. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχους τους Γ. Αναστασούλη,Απόστ. Καρβελά,Φρ. Μπελέρη,Γ. Χρήστου,Μ. Κούτουλα,Χαρ. Παππά και Γ. Παππά για "κατοχή και μεταφορά όπλων σε βαθμό πλημμελήματος", σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα Ανδρ. Απέρη,ο οποίος είχε ζητήσει την απάλειψη του κακουργηματικού χαρακτήρα της πράξης. Η κατηγορία αφορά στα επτά "Καλάσνικοφ", που είχαν βρεθεί κατά τη σύλληψή τους στο Δελβινάκι Ιωαννίνων το Μάρτη του 1995. Ο Γ. Αναστασούλης κρίθηκε ένοχος και για δεύτερη πλημμεληματική, "κατοχή και μεταφορά όπλων", μαζί με τον Αγγελο Κοκαβέση,πράξη που σχετίζεται με τα άλλα επτά "Καλάσνικοφ", που βρέθηκαν θαμμένα στο κτήμα του γιατρού Ανδρ. Κοκαβέση,θείου του προηγούμενου, στην Παλλήνη. Τέλος, οι Γ. Αναστασούλης και Απόστ. Καρβελάς κηρύχτηκαν ένοχοι και για "παράνομη κατοχή ασυρμάτου".

Ποινές στον "αέρα"

Επί των ποινών, το δικαστήριο αποφάσισε να καταδικάσει τον Γ. Αναστασούλη σε 4,5 χρόνια συνολικά, τον Απόστ. Καρβελά σε 3,5 χρόνια και τους υπόλοιπους έξι σε 3 χρόνια φυλάκιση, αναγνωρίζοντας σε όλους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Τις ίδιες ποινές είχε προτείνει και ο εισαγγελέας.

Αμέσως μετά οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις, αναπτύσσοντας επιχειρήματα όπως: "Να κρίνετε σεις, κύριοι δικαστές, αν τα παιδιά αυτά πρέπει να κλειστούν στη φυλακή, να συγχρωτιστούν με εγκληματίες...", "Αυτούς τους νέους τους περιμένει εργασία για τα σπίτια τους και ίσως για την πατρίδα, αφού είναι γνωστά τα αισθήματα αγάπης που τρέφουν για αυτήν" κλπ. Το δικαστήριο, απέναντι στα τόσο πολυδιαφημισμένα "πατριωτικά" αισθήματα της ακροδεξιάς ομάδας Αναστασούλη, λύγισε και δέχτηκε το αίτημα.

Ετσι, οι οχτώ κατηγορούμενοι παραδόθηκαν ελεύθεροι, άσπιλοι και δικαιωμένοι στην ελληνική κοινωνία, την οποία είχαν αναστατώσει πριν από δύο χρόνια με τη σύλληψη και προφυλάκισή τους για την γκανγκστερική επίθεση τον Απρίλη του 1994 στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων Ανω Επισκοπής Αργυρόκαστρου, την άνανδρη δολοφονία του Αλβανού λοχαγού Φατμίρ Σαλί Σέχου,34 χρόνων, και του στρατιώτη Αρσέν Λαζάρ Γκίνη,20 χρόνων, καθώς και την κλοπή 15 πολεμικών όπλων. Ομως, συν τω χρόνω, το αιματηρό επεισόδιο της Επισκοπής - έργο της ΜΑΒΗ - παραδόθηκε από τους κυβερνώντες στη λήθη. Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπευθύνων σταμάτησαν. Το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών απάλλαξε τους συλληφθέντες από τις κατηγορίες των ανθρωποκτονιών και όσες ακόμα είχαν σχέση με το επεισόδιο και διέταξε την αποφυλάκισή τους. Ακολούθως, τους παρέπεμψε σε δίκη μόνο για τα όπλα...

Η αυλαία στην πολύκροτη αυτή υπόθεση έπεσε χτες χωρίς την ουσιαστική τιμωρία των ενόχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ