Σάββατο 22 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Βουλιάζουν" με το πετρέλαιο τους παράκτιους αλιείς

Δυσβάστακτο το κόστος από την αλλαγή του τρόπου αγοράς πετρελαίου κίνησης. Συγκεντρώσεις στα λιμάνια της Β. Ελλάδας και της Λέσβου. Διάβημα του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα στο υπουργείο Οικονομικών

Με συγκεντρώσεις των ψαροκάικων στα λιμάνια και συμβολική κατάθεση των αδειών αλιείας στις Νομαρχίες και στα Λιμεναρχεία ξεκινούν από τη Δευτέρα οι κινητοποιήσεις των παράκτιων αλιέων της Β. Ελλάδας, που ζητούν από την κυβέρνηση να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς για την προμήθεια του πετρελαίου κίνησης. Η νέα διαδικασία προμήθειας του πετρελαίου τους υποχρεώνει να το πληρώνουν στην τρέχουσα κανονική τιμή (170 δραχμές) και μετά από 4-5 μήνες να εισπράττουν το ποσό της διαφοράς από την τιμή τράνζιτ.

Στη Θεσσαλονίκη,οι ψαράδες του Θερμαϊκού,από τη Φώκαια Χαλκιδικής μέχρι και τον Πλαταμώνα,θα συγκεντρωθούν από το πρωί της Δευτέρας στο Καραμπουρνάκι και με τα σκάφη τους θα καταπλεύσουν στην παραλία, δίπλα στο Λευκό Πύργο. Δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν ακόμα και σε αποκλεισμό του λιμανιού, αν δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση από την κυβέρνηση. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στα λιμάνια των Βόλου, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Μουδανιών και Μυτιλήνης.

Στην προχτεσινή συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Δρυ,στην Αθήνα, οι ψαράδες συνάντησαν για μια ακόμη φορά την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και έφυγαν χωρίς να αποκομίσουν τίποτα, πέρα από την υπόσχεση πως θα γίνουν προσπάθειες να μειωθεί ο χρόνος είσπραξης της διαφοράς σε 2-3 μήνες. Κάτω από την πίεση των εταιριών πετρελαίου που αρνούνται κάθε συνυπευθυνότητα στον έλεγχο για τη διανομή των καυσίμων τράνζιτ, η κυβέρνηση αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες της και κατηγορεί αλιείς και βενζινοπώλες για παράνομη διακίνηση αφορολόγητου πετρελαίου. Ο υφυπουργός Οικονομικών μάλιστα έφτασε σε σημείο να καλέσει τους ψαράδες να συνάψουν δάνεια για να αγοράσουν πετρέλαιο!

Ομως μέσα από τον ασαφή και γραφειοκρατικό μηχανισμό που προτείνει η κυβέρνηση οδηγούνται σε οικονομικό στραγγαλισμό οι μικροί ψαράδες της χώρας, προς όφελος των μεγαλεμπόρων και της μεγάλης αλιείας.

"Εμείς δεν αρνούμαστε τον έλεγχο, αλλά το πρόβλημα είναι της κυβέρνησης", τονίζει ο αντιπρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Ν. Κρήνης, Παναγιώτης Παγώνης και συνεχίζει: "Προτείναμε να μας προμηθεύει καύσιμα η ΕΚΟ που είναι και κρατική και να αναλάβει την εποπτεία το κράτος. Ζητάμε να παίρνουμε το πετρέλαιο τράνζιτ άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις, όπως γίνεται στις άλλες μεσογειακές χώρες της ΕΕ. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε και έχουμε αποφασίσει να κλιμακώσουμε ενωμένοι, σε όλα τα νησιά και λιμάνια της χώρας δυναμικά τον αγώνα μας".

Διάβημα του Στρ. Κόρακα

Διάβημα προς τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Δρυ, έκανε για το θέμα αυτό ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας. Επισήμανε το σοβαρότατο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και τόνισε ότι πρόκειται κατά κανόνα για φτωχούς ψαράδες για τους οποίους είναι πολύ δύσκολο να δεσμεύουν μεγάλα ποσά για την αγορά πετρελαίου. Επειδή δε ο υφυπουργός Οικονομικών υπαινίχθηκε περιπτώσεις λαθρεμπορίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι αυτές, αν υπάρχουν, δεν αποφεύγονται με το μέτρο που προτείνει η κυβέρνηση. Αντίθετα, αυτοί που τελικά πλήττονται βαρύτατα από το μέτρο είναι οι παράκτιοι αλιείς. Επιβάλλεται λοιπόν, να απαιτήσει η κυβέρνηση από τις εταιρίες πετρελαίου να συνεχίσουν, όπως μέχρι σήμερα, να χορηγούν αφορολόγητο καύσιμο σε αυτούς τους επαγγελματίες. Ο υφυπουργός Οικονομικών, όμως, στην ουσία κάλυψε την απαράδεκτη στάση των εταιριών διακίνησης καυσίμων, προωθώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς, την πολιτική εξόντωσης της παράκτιας αλιείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλωτά μπλόκα στα λιμάνια (2000-10-05 00:00:00.0)
Οι ψαράδες αντιστέκονται στο ευρω-πνίξιμο (1999-01-08 00:00:00.0)
"Φουντώνει" η οργή των ψαράδων (1998-01-16 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται ψαράδες και σφουγγαράδες (1997-12-23 00:00:00.0)
"Ξεψαρίζουν" τους ψαράδες (1996-11-15 00:00:00.0)
Συμφώνησαν για 75% αφορολόγητο πετρέλαιο (1996-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ