Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με τον ΔΣΑ για την αντιμετώπιση της ποινικοποίησης των αγώνων

Την κυβερνητική επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων των αγροτών έθεσε στο δικηγορικό κόσμο η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, ζητώντας από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) Α. Ρουπακιώτη τη νομική υποστήριξη του συλλόγου στις εκατοντάδες δίκες που εκκρεμούν στα δικαστήρια με κατηγορούμενους αγρότες, επειδή συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Τα μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής αναφέρθηκαν στη "βιομηχανία δικών" που έχει στηθεί σε βάρος των αγροτών, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχουν παραπεμφθεί σε δίκες περίπου 5.000 αγρότες. Εφεραν ως παράδειγμα την Κοινότητα Ζάρκου Τρικάλων, όπου από τους 138 συνολικά αγρότες του χωριού έχουν κλητευθεί για να δικαστούν ομαδικά 64, ενώ στην πόλη των Τρικάλων σε μια μέρα έχουν παραπεμφθεί 135 αγρότες!

Ο Γ. Παττάκης είπε ότι στην προσπάθεια ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων που γίνεται από την κυβέρνηση, πρωτοστατεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος. Επίσης, ανέφερε ότι έχουν γίνει δίκες αγροτών, χωρίς να προσκομιστούν επιβαρυντικά στοιχεία από τους μάρτυρες κατηγορίας, οι οποίοι στις καταθέσεις τους επαναλάμβαναν "δε θυμάμαι", "δε γνωρίζω", "δεν ξέρω", και, παρ' όλα αυτά, υπήρξαν καταδικαστικές αποφάσεις.

"Κάνουμε έκκληση, είπε ο Γ. Παττάκης, στις δίκες που εκκρεμούν εναντίον αγροτών για συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις, εφόσον υπάρχει δυνατότητα, να παραβρίσκονται και δικηγόροι εκ μέρους του ΔΣΑ".

Τέλος, τα μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής αναφέρθηκαν και στις ευθύνες υπουργείου Δημόσιας Τάξης, λέγοντας ότι τα όργανα της Τάξης προχώρησαν σε "δολιοφθορές", "καταστροφές" και "πλιάτσικο" κατά των αγροτών, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στα τρακτέρ.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Α. Ρουπακιώτης, εξέφρασε την αντίθεσή του σε μεθόδους, όπως η αποσυμπίεση των ελαστικών των αγροτικών μηχανημάτων. Για το αίτημα της νομικής συνδρομής, είπε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να προσφέρει νομική συνδρομή, αλλά προηγουμένως θα έρθει σε συνεννόηση με τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων των Νομών της Θεσσαλίας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι, κατά τη γνώμη του, ο αριθμός των δικηγόρων της Θεσσαλίας είναι επαρκής.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία επιμένουν για μια ουσιαστική και ενεργή συμπαράσταση του ΔΣΑ στους αγώνες και τις δίκες των αγροτών, έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για την τακτική του Α. Ρουπακιώτη. Μάλιστα, του έκαναν κριτική γιατί, παρ' όλο που η Πανθεσσαλική Επιτροπή με επιστολή της ζήτησε συνάντηση "με τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ", ο Α. Ρουπακιώτης, επικαλούμενος τον Κώδικα περί Δικηγόρων, απέκλεισε τα μέλη του ΔΣ από τη συνάντηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βραδιά μνήμης για τον Λεων. Αυδή (2001-03-16 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας (2000-06-04 00:00:00.0)
Να σταματήσουν οι διώξεις των αγροτών (1997-05-22 00:00:00.0)
Εκδήλωση για την ποινικοποίηση των αγώνων (1997-05-17 00:00:00.0)
Στο πλευρό των αγροτών ο ΔΣΑ (1997-05-14 00:00:00.0)
Απολογήθηκαν οι δικηγόροι των "παραθύρων" (1996-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ