Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Νέα πλήγματα στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ.-

Αλλεπάλληλα πλήγματα κατά ιρακινών αντιαεροπορικών συστοιχιών και ραντάρ πέτυχαν, χτες, τα αμερικανικά αεροσκάφη στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο Ιράκ, καθώς εντείνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ιράκ και ΗΠΑ για τις επίμαχες περιοχές.

Πέντε ξεχωριστά πλήγματα πέτυχαν, χτες το πρωί, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη σε ιρακινά αντιαεροπορικά και ραντάρ στο Βόρειο Ιράκ, στην ευρύτερη περιοχή της Μοσούλης. Οπως ανακοίνωσε λακωνικά η Γενική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Στουτγκάρδη "τα αμερικανικά αεροσκάφη δέχτηκαν πυρά από τα ιρακινά αντιαεροπορικά, απάντησαν αμέσως στην απειλή με πυραύλους αέρος - εδάφους και επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας". Σύμφωνα, πάντα, με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές από τη Στουτγκάρδη δύο ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν και στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ, όπου τα αμερικανικά μαχητικά έπληξαν, για πρώτη φορά, και συστοιχία πυραύλων κατά πολεμικών πλοίων αν και δε δέχτηκαν καμία απειλή από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να κάνουν περαιτέρω σχόλια και αρκέστηκαν να επαναλάβουν ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη θα συνεχίσουν κανονικά τις περιπολίες τους στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων και θα αντιμετωπίζουν άμεσα και δυναμικά κάθε "απειλή ή πρόκληση εκ μέρους της ιρακινής πλευράς". Στο περιθώριο των πληγμάτων αυτών, έγινε γνωστό ότι στον Περσικό Κόλπο θα φτάσει μέσα στις επόμενες μέρες το βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο Turbulent, προκειμένου να ενισχύσει τις βρετανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην περιοχή.

Ειδική άδεια στους μετανάστες

Το ποσό των 165 δολαρίων έκαστος θα κληθούν να καταβάλουν, ανά δύο χρόνια, οι εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινοί μετανάστες, οι οποίοι εργάζονται σε κάποια χώρα του εξωτερικού, προκειμένου να προμηθευτούν ειδική άδεια εργασίας στο εξωτερικό από την ιρακινή ηγεσία. Αυτό ανακοινώθηκε, χτες, από τη Βαγδάτη, η οποία έσπευσε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της να αποστείλει ειδική εγκύκλιο σε όλες τις διπλωματικές της αποστολές ανά την υφήλιο, μέσα στην οποία εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό θα συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια. Ιρακινοί διπλωμάτες ισχυρίζονταν ότι το νέο αυτό μέτρο λήφθηκε για να ενισχυθούν και να διαφυλαχτούν οι δεσμοί των μεταναστών με την πατρίδα τους και "δε σημαίνει ότι η Βαγδάτη εγκαθιστά ένα νέο σύστημα ελέγχου των μεταναστών της, πολλοί από τους οποίους είναι πολιτικοί πρόσφυγες", όπως ισχυρίζεται η ιρακινή αντιπολίτευση. Εντούτοις, οι Ιρακινοί διπλωμάτες δε θέλησαν να σχολιάσουν το γεγονός ότι ο νέος κανονισμός προβλέπει ότι σε περίπτωση που κάποιος Ιρακινός μετανάστης δεν υποβάλει τα χαρτιά του στην πρεσβεία της χώρας του, θα του αφαιρείται το διαβατήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ