Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Προειδοποιούν" δυναμικά οι μεταλλεργάτες

ΒΟΝΝΗ.-

Νέες προειδοποιητικές απεργίες πραγματοποίησαν, χτες, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για τη νέα συλλογική σύμβαση του κλάδου, ανάμεσα στους εργοδότες και στους εκπροσώπους της Ενωσης Μεταλλεργατών, χωρίς, όμως, να διαφαίνεται κάποια ιδιαίτερη πρόοδος. Στο θέμα παρενέβη και ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ζητώντας και από τις δύο πλευρές να δείξουν "κατανόηση και σεβασμό και να πετύχουν συμβιβασμό" δείχνοντας εμφανώς ανήσυχος, καθώς η κατάληξη των συνομιλιών και των κινητοποιήσεων των Γερμανών Μεταλλεργατών, που είναι και το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας με 3,4 εκατομμύρια μέλη, αποτελεί βαρόμετρο για τις διεκδικήσεις και τη στάση που θα κρατήσουν όλοι οι άλλοι εργασιακοί κλάδοι.

Παρέλυσαν, χτες, το παράρτημα της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" στο κρατίδιο της Εσσης, όταν 8.000 εργάτες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και το κεντρικό παράρτημα της αυτοκινητοβιομηχανίας "Daimler - Chrysler" στη Στουτγκάρδη, όπου 2.000 εργάτες αποχώρησαν από τη βάρδιά τους. Παράλληλα, περισσότεροι από 30.000 μεταλλεργάτες πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας στο κρατίδιο Βόρειου Ρήνου - Βεστφαλίας συμμετέχοντας και αυτοί στις (ανά κρατίδιο) αλυσιδωτές, προειδοποιητικές διαδηλώσεις και απεργίες που πραγματοποιούν τα μέλη της Ενωσης Μεταλλεργατών.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονταν σε τρία διαφορετικά κρατίδια οι συνομιλίες ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ενωσης και της εργοδοσίας, χωρίς να διαφαίνεται κάποια σημαντική πρόοδος, αν και οι διαπραγματευτές των εργοδοτών άφησαν να εννοηθεί ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν νέα πρόταση στους Μεταλλεργάτες. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ενωσης Μεταλλεργατών, Κλάους Ζβίνκελ,τόνιζε ότι "δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση εκ μέρους των εργατών, οι οποίοι έχουν κουραστεί από τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας περί μειωμένων μισθών που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ανεργίας".Ο Ζβίνκελ υπογράμμισε ότι οι παλιότερες συλλογικές συμβάσεις ήταν χαμηλές για αυτόν ακριβώς το λόγο, αλλά τελικά η ανεργία αυξήθηκε, όπως και τα κέρδη των επιχειρήσεων. "Δεν είμαστε χαζοί, το έργο το έχουμε ξαναδεί και αν δεν υπάρξει κάποια λογική προσφορά από τους εργοδότες μέχρι τις 11 Φλεβάρη, τότε όλη η βιομηχανία θα παραλύσει".

Στις διαπραγματεύσεις παρενέβη, χτες, και ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος, εμφανώς ανήσυχος, ζήτησε και από τις δύο πλευρές να καταβάλλουν "ειλικρινείς προσπάθειες, οι οποίες θα καταλήξουν σε μια συμφωνία κατανόησης, που θα σέβεται τις ευρύτερες δυνατές οικονομικές συνθήκες". Ο Σρέντερ, που δέχτηκε τα πυρά της εργοδοσίας και "έγκριτων οικονομολόγων" επειδή θεωρήθηκε ότι άφησε περιθώρια στους εργαζομένους να πιστέψουν πως μπορούν να πετύχουν μισθολογικές αυξήσεις, παρενέβη για πρώτη φορά στις συνομιλίες. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Γερμανός καγκελάριος προσπαθεί να σώσει το πολυσυζητημένο σχέδιό του "Συμμαχία για δουλειές", που προβλέπει τη συνεργασία εργαζομένων, εργοδοτών και κυβέρνησης στη βάση ορισμένων κοινών θέσεων, για την καταπολέμηση της ανεργίας, που έχει φθάσει στο 10,9%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ