Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ακόμα μικρότερη τιμή στο βαμβάκι

Η παραγωγή έφτασε τους 1.182.400 τόνους, που με την προσαρμογή γίνονται 1.210.000 τόνοι περίπου και η εξόφληση θα είναι γύρω στις 10 δραχμές το κιλό

Τέλειωσαν τα ψέματα για την κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και τον πρόεδρο του Οργανισμού Βάμβακος σχετικά με το τελικό ύψος της τιμής στο βαμβάκι και της εξόφλησης της επιδότησης. Η λήξη της εκκοκκιστικής περιόδου στις 31 Γενάρη, βρήκε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το ύψος της παραγωγής σύσπορου βαμβακιού που μπήκε στα εκκοκκιστήρια να είναι 1.182.400 τόνοι,που με την προσαρμογή βάρους, για να υπολογιστεί η επιδότηση, θα κυμανθεί στους 1.210.000 τόνους.Αυτό σημαίνει πρακτικά για τους βαμβακοπαραγωγούς, εξόφληση επιδότησης γύρω στις 10 δραχμές, ενώ κάποιοι παράγοντες του Οργανισμού Βάμβακος εκτιμούν ότι μπορεί να είναι και 8-9 δραχμές.

Με βάση τα στοιχεία αυτά φαίνεται πλέον καθαρά ότι η τελική μέση τιμή στο βαμβάκι, όχι μόνο θα είναι αρκετά μικρότερη από αυτή που πήραν πέρυσι οι βαμβακοπαραγωγοί, αλλά θα είναι μικρότερη και από την τελική μέση τιμή που πήραν την περίοδο 1993/94. Και το χειρότερο για τους βαμβακοπαραγωγούς είναι θα υποστούν νέα δραματική μείωση του εισοδήματός τους, αφού η τιμή στο βαμβάκι για την περυσινή παραγωγή πέφτει σε ακόμα πιο εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ παράλληλα το κόστος παραγωγής ανέβηκε αλματωδώς τη χρονιά που πέρασε. Κι όλα αυτά συμβαίνουν εξαιτίας του καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι, που επιβάλει για άλλη μια χρονιά βαρύτατο πρόστιμο συνυπευθυνότητας και της ολέθριας πολιτικής που συνεχίζουν να ακολουθούν τα επιτελεία των Βρυξελλών και η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, η μέση τιμή στο βαμβάκι για την περσινή παραγωγή θα πέσει περισσότερο από 20 δραχμές το κιλό, σε σύγκριση με τη μέση τιμή της περιόδου 1997/98: Με εξόφληση επιδότησης γύρω στις 10 δραχμές και αν συνυπολογιστεί η μέση τιμή των 240 δρχ. που πουλήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής (περίπου 1.000.000 τόνοι) και οι 15 δραχμές τις δεύτερης προκαταβολής, βγαίνει ότι η τελική μέση τιμή για τη συντριπτική πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών δε θα είναι πάνω από 265 δραχμές.Για μια μικρή μερίδα βαμβακοπαραγωγών, που πούλησαν μετά τις 16 Δεκέμβρη (δηλαδή για 180.000 τόνους περίπου), όπου η τιμή στο βαμβάκι ανέβηκε κάπως, για να πέσει πάλι μετά την επιβολή ΕΥΡΩ, προκύπτει μια μέση τιμή γύρω στις 275 δραχμές το κιλό, η οποία και πάλι είναι αισθητά μειωμένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

Από την άλλη, η κυβέρνηση και ο πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος, που όλο το προηγούμενο διάστημα έστησαν μια χωρίς προηγούμενο επιχείρηση κοροϊδίας σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών αναφορικά με την τιμή στο βαμβάκι - έφτασαν σε σημείο να πούνε ότι η τελική τιμή θα είναι 306 δραχμές(!) - θα συνεχίσουν την ίδια τακτική δημιουργίας εντυπώσεων για δήθεν αυξημένη τιμή, καθώς τους βοηθάει το γεγονός ότι η επίσημη τελική τιμή ανακοινώνεται τέλος Μάη - αρχές Ιούνη. Κι αφού δεν τους προκύπτει πραγματική αύξηση, θα συνεχίσουν να "φουσκώνουν" τα νούμερα, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι την επιστροφή του ΦΠΑ και τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και... ότι άλλο άσχετο βρουν εύκαιρο.

Εκτός αυτών πρέπει να σημειωθεί ότι η εξόφληση στο βαμβάκι θα ήταν μηδαμινή και η τελική τιμή ακόμα μικρότερη, αν δε συνέβαιναν μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία στη Μακεδονία και τη Θράκη. Μάλιστα, σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας οι βαμβακοπαραγωγοί δεν κατάφεραν να μαζέψουν ούτε κιλό από το πρώτο χέρι και σε ακόμα περισσότερες, από το δεύτερο χέρι.

Επιπλέον, οι βαμβακοπαραγωγοί που πούλησαν πριν τις 16 Δεκέμβρη, δεν έχουν πάρει ακόμα τη δεύτερη προκαταβολή, δηλαδή τις 15 δραχμές και ακόμα παραμένει άγνωστο το πότε θα λάβουν τα χρήματα αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ