Πέμπτη 6 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συντονίζονται για τη σωτηρία της Ζώνης

Εκπρόσωποι εργαζομένων, βιοτεχνών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποίησαν σύσκεψη στον Πειραιά, εκφράζοντας την απόφασή τους να αγωνιστούν για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της Ζώνης. Υπαναχωρεί η κυβέρνηση και από τα 26 σημεία - δεσμεύσεις, τις οποίες εξάλλου ουδέποτε υλοποίησε

Την απόφασή τους να διεκδικήσουν ενιαία και αγωνιστικά λύση στα προβλήματα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος,ώστε να δώσει "ανάσα ζωής" στους χιλιάδες ανέργους και στην ευρύτερη περιοχή, εξέφρασαν οι φορείς που συμμετείχαν χτες σε σύσκεψη στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο. Ειδικότερα, στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων, του Βιοτεχνικού και Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, ναυπηγοκατασκευαστών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των αρμόδιων υπουργείων, του ΟΛΠ και κομμάτων.

Η κυβέρνηση υποβάθμισε τη συμμετοχή της με την παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων και υποχώρησε από τις δεσμεύσεις της, "προσφέροντας" σε... αντιστάθμισμα έναν ακόμα "διάλογο"! Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ανάπτυξης είπε ότι τα 26 σημεία - μέτρα,που η ίδια η κυβέρνηση είχε δεχτεί το 1995 για τη στήριξη της Ζώνης, "δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, δεν αποτελούν ριζικές λύσεις"... και ότι τελικά το αίτημα δεν είναι η υλοποίηση αυτών των 26 σημείων - η οποία δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά - αλλά "να έρθουν δουλιές στη Ζώνη".

Η τοποθέτησή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και χαρακτηρίστηκε υποχώρηση της κυβέρνησης από τις δεσμεύσεις της, ενώ ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Μ. Μαυρογένης δήλωσε ότι θα υπάρξει δυναμική πίεση για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων και την υλοποίηση των 26 σημείων.

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η επιτροπή που έχει συσταθεί από εκπροσώπους των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών και του Δήμου Περάματος για να αποφασίσει τις παραπέρα κινήσεις της και να καθορίσει και το πλαίσιο των αιτημάτων της. Την επόμενη βδομάδα τα σωματεία εργαζομένων της Ζώνης θα προχωρήσουν σε συσκέψεις και επαφές με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος χαρακτήρισε "τραγική" την τοποθέτηση του υπουργείου και ζήτησε την υλοποίηση των 26 σημείων, να γίνει το Βιοτεχνικό Πάρκο Σχιστού, να λυθεί το πρόβλημα του δεξαμενισμού, να συνεδριάσει το διυπουργικό όργανο που έχει συσταθεί για τη Ζώνη. Ζήτησε επίσης κλαδική πολιτική για τη Ζώνη, κρατικές παραγγελίες, αλλαγή του χρηματοπιστωτικού συστήματος, χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

Ο Β. Ξένος,εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σημείωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι η κουβέντα την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι της Ζώνης πεινάνε. Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα βοηθήσει στην πίεση για την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων και μέσα και έξω από τη Βουλή και κάλεσε τους άλλους φορείς να κάνουν το ίδιο, ενισχύοντας τις κινητοποιήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα. Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο Ι. Πουντίδης,πρόεδρος του Σωματείου Μεταλλεργατών Πειραιά, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν παραιτούνται από τα 26 σημεία και ότι για τους χιλιάδες άνεργους της Ζώνης δεν έχει σημασία τι λέει η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ντιρεκτίβες της, για τις οποίες δε ρωτήθηκαν. Ζήτησε επίσης να συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή και να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα λύσης των προβλημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ