Πέμπτη 6 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το χειρότερο δυστύχημα της αεροπορίας του Ισραήλ

Μέρα πένθους η χτεσινή για το Ισραήλ, που θρηνεί τους δεκάδες νεκρούς του χειρότερου δυστυχήματος, που έχει, ποτέ, πλήξει την πολεμική αεροπορία της χώρας. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, όπως και τα καταστήματα, ενώ οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες.

Ειδική επιτροπή του ισραηλινού στρατού έχει, ήδη, αρχίσει τις έρευνες για τις αιτίες της σύγκρουσης των δύο μεταγωγικών στρατιωτικών ελικοπτέρων, το απόγευμα της Τρίτης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 73 Ισραηλινούς στρατιώτες και αξιωματικούς. Το πολύνεκρο δυστύχημα έγινε πάνω από την περιοχή Σαάρ Γισούβ της άνω Γαλιλαίας και εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που επικρατούσε εκείνη την ώρα στην περιοχή, τα σωστικά συνεργεία δεν κατάφεραν να επέμβουν άμεσα για να μεταφέρουν τους ελάχιστους τραυματίες στα νοσοκομεία. Και τα δύο ελικόπτερα, τύπου CH - 53 Σικόρσκι, μετέφεραν στρατιώτες στην, κατεχόμενη από το Ισραήλ, ζώνη του Νοτίου Λιβάνου.

Τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όσο και ο Πρόεδρος Εζέρ Βάιζμαν συλλυπήθηκαν τις οικογένειες των νεκρών και χαρακτήρισαν το δυστύχημα "τη μεγαλύτερη αεροπορική καταστροφή που έπληξε ποτέ το Ισραήλ". Τη λύπη του εξέφρασε και ο ηγέτης του αντιπολιτευτικού Εργατικού Κόμματος, Σιμόν Πέρες, ο οποίος απηύθυνε έκκληση να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα του Νοτίου Λιβάνου και να επιτευχθεί ειρήνη με τη Συρία και το Λίβανο γιατί η χρόνια εμπόλεμη κατάσταση έχει στοιχίσει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στο Ισραήλ εκατοντάδες ζωές.

Τη βαθιά του θλίψη για το δυστύχημα εξέφρασε στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επίσημη παραδοχή των βασανιστηρίων

Επιβεβαίωσε τις καταγγελίες των ανθρωπιστικών οργανώσεων, ο Παλαιστίνιος υπουργός Δικαιοσύνης, Φρεϊχ Αμπού Μεντέιν, ο οποίος με δηλώσεις του παραδέχτηκε ότι, τουλάχιστον, ένα άτομο έχει χάσει τη ζωή του στις παλαιστινιακές φυλακές εξαιτίας των σκληρών βασανιστηρίων που υπέστη. Οι δηλώσεις του Μεντέιν αφορούν τον 32χρονο Γιουσέφ Ισμαϊλ αλ Μπάμπα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στη Ναμπλούς ενώ ήταν φυλακισμένος αρκετές μέρες χωρίς να υπάρχει σχετικό ένταλμα της Αστυνομίας ή του γενικού εισαγγελέα, γεγονός που χαρακτηρίστηκε από τον Μεντέιν ως "κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και οδήγησε στη διενέργεια ειδικής έρευνας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Την ίδια στιγμή, άλλος ένας κρατούμενος, που παραμένει φυλακισμένος επί μήνες χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, άρχισε απεργία πείνας ζητώντας την άμεση αποφυλάκισή του.

Οι δηλώσεις του Μεντέιν δε φάνηκαν να προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς είναι πολλές οι καταγγελίες, τόσο της αντιπολίτευσης της Παλαιστινιακής Αρχής, όσο και πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων σχετικά με τις συνθήκες σύλληψης και κράτησης πολλών κρατουμένων. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 12 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από βασανιστήρια στις παλαιστινιακές φυλακές, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Παλαιστινιακής Εταιρείας για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Περιβάλλοντος, τουλάχιστον, 700 άτομα από το σύνολο των 1.600 που βρίσκονται στις παλαιστινιακές φυλακές, κρατούνται χωρίς να τους έχει απαγγελθεί συγκεκριμένη κατηγορία για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 15 μηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ